ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Νέα απάτη 2,5 εκατ. ευρώ με την ΜΚΟ ΕΣΕΠΑ των εθελοντών πυροσβεστών


Νέα απάτη 2,5 εκατ. ευρώ με την ΜΚΟ ΕΣΕΠΑ των εθελοντών πυροσβεστών
Νέα περίπτωση «αμαρτωλής» Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου η οργάνωση Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών (Ε.Σ.Ε.Π.Α.) κατάφερε να κερδίσει ποσό άνω των 2,5 εκατ. Ευρώ, αποσπώντας χορηγίες και συνδρομές κυρίως από οργανισμούς τοπικούς αυτοδιοίκησης.
Η εν λόγω ΜΚΟ παρουσιαζόταν σε δήμους, νομαρχίες και ΟΤΑ και έδινε, σύμφωνα με την αστυνομία, ψευδή εικόνα σχετικά με:
  • το νομοθετικό πλαίσιο και τη δυνατότητα του Σωματείου να ιδρύει εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς, να επιχειρεί σε κατάσβεση πυρκαγιών και να συμμετέχει σε περιστατικά διακομιδής τραυματιών
  • τη λειτουργική ικανότητα των οχημάτων, πυροσβεστικών και ασθενοφόρων, που η οργάνωση διέθετε στους Δήμους. Τα παραπάνω οχήματα είχαν παραχωρηθεί στο σωματείο με τη μορφή δωρεάς από χώρες της Ευρώπης και πρόκειται για παλαιά μεταχειρισμένα οχήματα. Μάλιστα, έχει γίνει δωρεάν οχήματος στη συγκεκριμένη οργάνωση και από τον Γερμανό Υπουργό Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δωρεάς οχήματος στην εν λόγω οργάνωση και από τον Γερμανό Υφυπουργό και εντεταλμένο σύμβουλο της Γερμανίδας καγκελαρίου, Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα επίμαχα οχήματα δεν έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας, δεν είχαν ταξινομηθεί και δεν είχαν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας, δεν είχαν περάσει τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους, δεν ήταν ασφαλισμένα και δεν έφεραν τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία πιστοποιητικά καταλληλότητας από το Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, η ΜΚΟ αποσπούσε μηνιαίες συνδρομές από τους δήμους, που κυμαινόταν από 2.000 έως 12.000 ευρώ, ενώ πήρε έμμεση χρηματοδότηση και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά και από μεγάλο τραπεζικό ίδρυμα της χώρας.
Όπως προκύπτει από την ενημέρωση της αστυνομίας, το συγκεκριμένο σωματείο, που εμφανίζει ως επιχειρησιακή έδρα τα Ριζώματα Ημαθίας και ως έδρα του ΔΣ τη Θεσσαλονίκη, είχε συνολικά 51 σταθμούς σε όλη τη χώρα και σήμερα λειτουργεί τους 12.
Για την υπόθεση έχει σχηματιστεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος των τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εθελοντικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και του προέδρου της, Ν. Σαχινίδη.
Οι τρεις, που δεν έχουν ακόμη συλληφθεί, καθώς είναι σε εξέλιξη η προκαταρκτική εξέταση, κατηγορούνται για κακουργηματική απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και ενεργητική δωροδοκία Μάλιστα, ένας εξ αυτών κατηγορείται για απόπειρα δωροδοκίας, καθώς, σύμφωνα με τη δικογραφία, προσπάθησε να δωροδοκήσει από αξιωματούχους του νομού Μαγνησίας, μεταξύ των οποίων ένας δήμαρχος, ένας πρώην δημοτικός σύμβουλος και ένας πρώην περιφερειακός σύμβουλος.