ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Πως αλλάζουν Πανεπιστημίου και Πατησίων. Δείτε τα σχέδια


Πως αλλάζουν Πανεπιστημίου και Πατησίων. Δείτε τα σχέδια
Του Κοσμά Ζακυνθινού
kzakinthinos@pegasus.gr
Επανέρχεται το πράσινο στο κέντρο της Αθήνας μετά την απόφαση φύτευσης 800 δέντρων κατά μήκος του έργου ανάπλασης των οδών Πανεπιστημίου και Πατησίων (μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο), μετατρέποντας τους σε δρόμους μεικτής κυκλοφορίας πεζών, ποδηλάτων, του τραμ, ταξί και οχημάτων τροφοδοσίας. Στο φιλόδοξο έργο Rethink Athens, η πρωτεύουσα της επόμενης ημέρας θα ανήκει στον 21ο αιώνα, συνδέοντας την ιστορία της με τη ζωντάνια που απαιτεί η καθημερινότητα των πολιτών. Οι παρεμβάσεις επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στον δημόσιο χώρο, την οικονομία, την κοινωνία και τον πολιτισμό. Έτσι, η Αθήνα της μεγάλης ιστορίας κοιτάζοντας εμπρός, αναδεικνύει -οριστικά πλέον- το παρελθόν της, σχεδιάζοντας το μέλλον της.
Το έργο, που προβλέπει τον ανασχεδιασμό της πλατείας Ομόνοιας, την επέκταση του τραμ από το Σύνταγμα μέχρι την πλατεία Αιγύπτου, τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι την πλατεία Ομονοίας και την κατασκευή υπόγειων ταμιευτήρων βρόχινου νερού, βρίσκεται πλέον σε φάση ωρίμασης μετά και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που υπεργράφησαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτη. Η ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 78,5 εκατ. ευρώ, θα αποτελέσει καταλύτη της συνολικής ανασυγκρότησης του κέντρου της πρωτεύουσας και της ανάδειξης του μητροπολιτικού της χαρακτήρα.
Πως αλλάζουν Πανεπιστημίου και Πατησίων. Δείτε τα σχέδια
Στόχος του έργου είναι η αρχιτεκτονική και λειτουργική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, η διατήρηση και ανάδειξη της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς, η ανάπτυξη του κέντρου της πόλης με την τόνωση ποικίλων χρήσεων γης, όπως κατοικία, εμπόριο, διοίκηση, υπηρεσίες, πολιτισμός και αναψυχή με την δημιουργία πολιτισμικών, κοινωνικών και εμπορικών εστιών ενδιαφέροντος, η αναβάθμιση των περιβαλλοντικών συνθηκών για τους πολίτες που ζουν και κινούνται στο κέντρο της πόλης, η αποτελεσματική διαχείριση των πόρων με την προσθήκη μέσων συλλογικής μεταφοράς και νέων κυκλοφορικών ρυθμίσεων για περιορισμό των ρύπων, καθώς και η βελτίωση του μικροκλίματος με φυτεύσεις και άλλες τεχνικές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο.
Το προς υλοποίηση έργο αποτελείται από ένα σύνολο έργων τα οποία χωρίζονται, σύμφωνα με το θεματικό τους αντικείμενο, σε δυο διακριτές ενότητες, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν αντίστοιχα, από το ΥΠΕΚΑ με 37,97 εκατ. ευρώ (μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη - ΕΠΠΕΡΑΑ) και την Περιφέρεια Αττικής με 40,52 εκατ. ευρώ (μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος - ΠΕΠ Αττικής).
Πως αλλάζουν Πανεπιστημίου και Πατησίων. Δείτε τα σχέδια
Οι κυριότερες παρεμβάσεις του έργου συνοψίζονται ως εξής:
1. Επέκταση της γραμμής του τραμ από το Σύνταγμα έως την πλατεία Αιγύπτου, διά μέσου των οδών Αμαλίας, Πανεπιστημίου και Πατησίων.
2. Ανασχεδιασμός του δημόσιου χώρου μεταξύ των οδών Ακαδημίας και Σταδίου, καθώς και ανασχεδιασμός της λεωφόρου Αμαλίας και της οδού Πατησίων μέχρι την πλατεία Αιγύπτου, με κριτήριο την προτεραιότητα στον πεζό.
Πως αλλάζουν Πανεπιστημίου και Πατησίων. Δείτε τα σχέδια
3. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία της επηρεαζόμενης περιοχής και την επίτευξη των στόχων του έργου.
4. Ανασχεδιασμός της δημόσιας συγκοινωνίας, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση της πρόσβασης στο κέντρο με δημόσια μέσα μεταφοράς.
5. Ανασχεδιασμός της πλατείας Ομονοίας από την οδό Πατησίων έως την οδό 3ης Σεπτεμβρίου, ώστε το Σύνταγμα και η Ομόνοια να αποτελούν δύο πράσινες αστικές πλατείες, ενώ η πλατεία Δικαιοσύνης να φιλοξενεί δραστηριότητες σε ένα σκιασμένο προαύλιο με δυνατότητες στάσης και παραμονής.
Ανάπλαση οδού Πατησίων  (φωτορεαλιστική απόδοση γενικής διάταξης)
Ανάπλαση οδού Πατησίων (φωτορεαλιστική απόδοση γενικής διάταξης)
6. Ανασχεδιασμός της οδού Κοραή ως ελεύθερου δημόσιου χώρου, με τη γραμμικότητά της να τονίζει την οπτική σύνδεση με την Τριλογία.
7. Εισαγωγή υδάτινων στοιχείων στις πλατείες Ομονοίας και Δικαιοσύνης, στην Κοραή και στον χώρο εμπρός από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
8. Διαμόρφωση ενός συνεκτικού δικτύου πρασίνου που θα ενώνει τον δημόσιο χώρο προς κάθε κατεύθυνση, με επίκεντρο την Πανεπιστημίου, στην οποία το πράσινο θα προσδίδει τον χαρακτήρα γραμμικού αστικού πάρκου με επιμέρους πράσινα «αστικά δωμάτια».
Ανάπλαση οδού Πανεπιστημίου  (φωτορεαλιστική απόδοση γενικής διάταξης)
Ανάπλαση οδού Πανεπιστημίου (φωτορεαλιστική απόδοση γενικής διάταξης)
9. Αειφόρος διαχείριση νερών μέσω της αξιοποίησης ομβρίων για την άρδευση του πρασίνου.
Τη Δευτέρα η πλήρης απόδοση της Αθήνας του μέλλοντος
Την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 10 Μαρτίου 2014, οι πολίτες μπορούν να δουν τη φωτορεαλιστική απεικόνιση από την ανάπλαση της Πανεπιστημίου, σε έκθεση της Στοάς Αρσακείου, όπου παρουσιαστούν οι οριστικές μελέτες του έργου Rethink Athens.
Τα 19 ειδικά διαμορφωμένα καταστήματα της Στοάς Αρσακείου έχουν μετατραπεί σε χώρους έκθεσης, μελέτης και εκδηλώσεων. Μέσα από 42 ειδικά τεύχη, 12 video walls, ενημερωτικά έντυπα, ακριβείς φωτοαπεικονίσεις και αναρτημένα αρχιτεκτονικά σχέδια, η Έκθεση «Rethink Athens: Η Αθήνα στο κέντρο» θα δώσει την ευκαιρία στον επισκέπτη να ξεναγηθεί στο μέλλον της πόλης.
Στη διάρκεια της Έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, καθώς και ξεναγήσεις του κοινού από ειδικό επιστημονικό προσωπικό. Παράλληλα, θα λειτουργήσει ένα ανοιχτό εργαστήριο διαλέξεων και συζητήσεων για την πόλη σε τρία από τα καταστήματα της Στοάς. Για το αναλυτικό πρόγραμμα οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερώνονται μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Rethink Athens (www.rethinkathens.org), την αντίστοιχη ιστοσελίδα στο Facebook (Facebook.com/RethinkAthens), καθώς και από σχετικές αναρτήσεις στις εισόδους της έκθεσης.
Η έκθεση αποσκοπεί σε έναν διπλό στόχο: από την μια πλευρά, να αναδείξει την καινοτομία και το εύρος των τεχνικών μελετών που υλοποιήθηκαν για το έργο της ανάπλασης με άξονα την οδό την Πανεπιστημίου. Από την άλλη, να ενεργοποιήσει σειρά ανοίκιαστων χώρων δίνοντας το πρώτο δείγμα δυναμικών αστικών δράσεων, οι οποίες μπορούν να παρουσιάσουν την αλλαγή που επέρχεται στο κέντρο της Αθήνας.
Οι μελέτες παρουσιάζονται σε ειδικά σχεδιασμένα αναλόγια και τραπέζια, ώστε να δημιουργείται ατμόσφαιρα αναγνωστηρίου βιβλιοθήκης και οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν στο εκτιθέμενο υλικό.