ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Ο π. Γεώργιος Χρυσοστόμου νέος Μητροπολίτης Κίτρους

http://www.dionolympos.gr/wp-content/uploads/2014/02/chrysostomou1.jpg
Νέος Μητροπολίτης Κίτρους εξελέγη ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας αρχιμ. Γεώργιος Χρυσοστόμου, με 56 ψήφους.
Ο συνυποψήφιος του νέου μητροπολίτη, Αρχιμανδρίτης π. Δαυίδ Τζιουμάκας, ηγούμενος της....
Ι.Μ. Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης ακολούθησε με 18 ψήφους.

Είχε προηγηθεί η διαδικασία επιλογής του Τριπροσώπου το οποίο είχε διαμορφωθεί ως εξής:
Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χρυσοστόμου: 57
Αρχιμανδρίτης Δαυίδ Τζιουμάκας: 48
Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης: 20
Ο νέος Μητροπολίτης είχε την στήριξη του μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα αλλά και του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.
Αμέσως μετά την εκλογή ο θεοφιλέστατος εψηφισμένος μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος προσήλθε στο Συνοδικό Μέγαρο για το μικρό μήνυμα και στη συνέχεια στο καθολικό της ιεράς μονής Ασωμάτων Πετράκη για το μεγάλο μήνυμα.
Η χειροτονία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Μαρτίου στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρειοπαγίτου Αθηνών.
Βιογραφικό σημείωμα
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964. Πτυχιούχος της Θεολογικής και της Φιλοσοφικής Σχολής, Διπλωματούχος Θεολογίας και Διδάκτωρ Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησε ευρύτερες σπουδές στη Γαλλία και στην Ιταλία.
Υπηρετεί ως καθηγητής Λειτουργικής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.
Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Ορθόδοξου Πανεπιστημίου στη Ρεπουμπλικανική Δημοκρατία του Κονγκό - R.D.C. και στη Θεολογική Ακαδημία Κιέβου.
Συνέγραψε 6 βιβλία και 50 επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, ενώ επιμελήθηκε πολλές επιστημονικές εκδόσεις. Διοργάνωσε 30 επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, ενώ έλαβε μέρος ως εισηγητής σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και επιμορφωτικά σεμινάρια.
Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος στη Θεσσαλονίκη.
Διετέλεσε διάκονος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης και εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Θεσσαλονίκης, καθώς και του ομώνυμου Ναού της Βέροιας.
Κατά καιρούς κατείχε διάφορες επιτελικές θέσεις στην εκκλησιαστική διοίκηση στη Θεσσαλονίκη και στη Βέροια. Τα τελευταία είκοσι χρόνια υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.
Μέλος εκκλησιαστικών και ακαδημαϊκών αποστολών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ρωσικά. Ονομαστική εορτή: 3 Νοεμβρίου (Ανακομιδή λειψάνων Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου).
Μικρό Μήνυμα
Η αντιφώνηση του θεοφιλεστάτου εψηφισμένου μητροπολίτου Κίτρους κ. Γεωργίου (μικρό μήνυμα)
Μακαριώτατε, Σεβασμιώτατοι,
Με ιερή συγκίνηση ευρίσκομαι ενώπιόν Σας, πληροφορηθείς προ τινός την ανάδειξη της ελαχιστότητός μου ως Ποιμενάρχου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, με έδρα την Κατερίνη της ιστορικής Πιερίας.
Αποδεχόμενος την εκλογή, δεν ξεφεύγει της προσοχής μού ότι αυτή συμβαίνει σε μια κρίσιμη εποχή, κατά την οποία καλούμαστε να συνδυάσουμε την πίστη και την παράδοση της Αγίας μας Εκκλησίας με τις σύγχρονες εξελίξεις του κόσμου και μάλιστα με τις επιτακτικές ανάγκες του πιστού λαού.
Αισθήματα ευγνωμοσύνης κατακλύζουν τον εσωτερικό μου κόσμο προς όλα τα σεβάσμια μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την ανάθεση της επισκοπικής αυτής ευθύνης, την έκφραση της εμπιστοσύνης Σας προς το ταπεινό πρόσωπό μου και την ευλογία να διακονήσω υιικώς τον Προκάτοχό μου, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Αγαθόνικο.
Ευχηθείτε, Μακαριώτατε και Σεβασμιώτατοι Πατέρες, να αποδειχθώ άξιος της εμπιστοσύνης αυτής, κατά τον λόγο του Αποστόλου Παύλου, «εν χάριτι Ιησού Χριστού» (Ρωμ. 5,15).