ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ


Η τοπική διοίκηση στην χώρα μας,  μετά της αλλαγές που επιδέχτηκε το θεσμικό της πλαίσιο  το 1994 και με της κατευθύνσεις της Ε.Ε, έχει μετατραπεί στο μακρύ χέρι της κεντρικής-κρατικής διοίκησης για την προώθηση και αποτελεσματική εφαρμογή της κυρίαρχης πολιτικής.
Οι αλλαγές αυτές αφορούσαν το σύνολο των χωρών-μελών της Ε.Ε, στα πλαίσια προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών, που είχε ανάγκη το σύστημα η καπιταλιστική Ε.Ε, για την αναπαραγωγή του,  την ενίσχυση της  ανταγωνιστικότητας  και κερδοφορίας του κεφαλαίου.
 Από αυτή την σκοπιά το περιεχόμενο αυτών των αλλαγών, είχαν αντιδραστικό,     αντιλαϊκό χαρακτήρα.  Απαντούσαν στις αξιώσεις του κεφαλαίου για την μετατροπή του λαογέννητου αυτού θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε ένα επιπλέον εργαλείο στα χέρια των μεγαλοεπιχειρηματιών-καπιταλιστών. Η αξιοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν αναγκαία για της δυνάμεις του κεφαλαίου. Για να διοχετευτούν τα συσσωρευμένα κεφάλαια των καπιταλιστών, να αναπαραχθούν νέα κεφάλαια-κέρδη,  να περάσουν όσο γινόταν ανώδυνα όλες της αντιδραστικές, αλλαγές-ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, να προωθήσου την επιχειρηματικότητα-εμπορευματοποίηση τομέων κοινωνικών υπηρεσιών-παροχών μέσα από την λογική της ανταποδοτικότητας και ιδιωτικοποίησης.
Σε αυτή την κατεύθυνση γίναν και οι συνενώσεις των δήμων με τους γνωστούς νόμους ‘’ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ’’ και’’ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ’  για να γίνει μεγαλύτερη συγκέντρωση τομέων-κλάδων, για να διευκολυνθεί το ξεπούλημα και η εκμετάλλευση σε μεγαλοεργολάβους, καπιταλιστές που στοχεύουν μόνο στην μεγιστοποίηση των κερδών τους.
Αυτή την αντιδραστική πολιτική στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, που αλλοίωναν το περιεχόμενο της, στήριξαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου με νύχια και με δόντια Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΣΥΡΙΖΑ εκτός του ΚΚΕ, που στηλιτεύτηκε από της παραπάνω δυνάμεις σαν οπισθοδρομικό, παρωχημένο.
Αυτές οι δυνάμεις κάνουν καλά αυτό που κάνουν τόσα χρόνια στο χώρο της τοπικής διοίκησης και όχι μόνο. Να λένε ψέματα στο λαό για της συνέπειες αυτών των αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Με την μάσκα του ανεξάρτητου, υπερκομματικού, συγκαλύπτουν το πολιτικό περιεχόμενο των εκλογών στην τοπική διοίκηση, κλέβοντας με αυτόν τον τρόπο την λαϊκή ψήφο   κεφαλαιοποιώντας την μετά στην αντιλαϊκή πολιτική υπέρ του κεφαλαίου. Η υποκρισία τους περισσεύει όταν επικαλούνται ότι η πολιτική τους έχει την έγκριση του λαού.
Ο λαός να μην τσιμπήσει στους επίδοξους-επίπλαστους <<ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ>> που ήδη εμφανίστηκαν στον δήμο της Κατερίνης και όχι μόνο. Επικαλούνται <<ΑΛΛΟΝ ΔΡΟΜΟ>> με τα ίδια φθαρμένα υλικά του χθες. Με διαβουλεύσεις στα παρασκήνια, με διάφορα κοπρεμί και συμφωνίες στο σκοτάδι, μακριά από τα μάτια του λαού και αφού με βάση τους υπολογισμούς τους εξασφαλίζοντας έτοιμα κουκιά φοράνε την μάσκα του ανεξάρτητου και σαν <<ΑΛΕΞΩΠΤΙΣΤΕΣ>> δηλώνουν πως είναι έτοιμοι να παλέψουν για τον τόπο τους. Ο καιροσκοπισμός και ο τυχοδιωκτισμός σε όλο το μεγαλείο. Εδώ οι αρχές και η πολιτική μπαίνουν στην άκρη προς το παρόν.
 Σε αυτή την κατεύθυνση παίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι τακτική του σε όλη την Ελλάδα. Αφού αναπροσαρμόζεται συνεχώς, δίνει καθημερινά εξετάσεις στους εγχώριους και διεθνείς θεματοφύλακες του κυριάρχου αστικού πολιτικού συστήματος, στα <<αφεντικά>> των Βρυξελλών και της Η.Π.Α,  διεκδικεί κομμάτι από την νομή της αστικής εξουσίας για λογαριασμό των αστών- καπιταλιστών. Μάλιστα θέλει να μετατρέψει της εκλογές σε δημοψήφισμα για να δείξει δήθεν ότι ο λαός επικροτεί το άλλο μείγμα αστικής πολιτικής διαχείρισης της κρίσης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Που ανεξάρτητα προθέσεων για το τι πιστεύει ο καθένας, είναι συνειδητή πολιτική από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, εξίσου αντεργατική-αντιλαϊκή, γιατί κινείται στην στρατηγική της Ε.Ε, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.
Αυτή την γραμμή και τακτική υπηρετούν και οι διάφοροι <<ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ>> φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, που μέσα από <<ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ>> υπηρετούν αυτή την στρατηγική. Αλήθεια αν το βράδυ των εκλογών νικήσει ο συνδυασμός που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Κατερίνης, αυτό πως θα ερμηνευτεί. Κέρδισε ο ανεξάρτητος συνδυασμός(ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ) του τάδε υποψηφίου δημάρχου. Η κέρδισε ο συνδυασμός του ΣΥΡΙΖΑ και θα αρχίζει να μετράει στον γεωγραφικό χάρτη της χώρας, πόσους δήμους πήρε για να βγει μετά να σπεκουλάρει  ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει την έγκριση του Ελληνικού λαού ,γιατί κέρδισε τους περισσότερους δήμους. Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί.
Δεν ζητάω καμιά απάντηση βέβαια. Προβληματισμό βάζει το άρθρο, πάντα από την σκοπιά των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων, από την σκοπιά της ανασύνταξης του εργατικού-λαϊκού κινήματος, την συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας ,σε αντικαπιταλιστικό-αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό, για την λαϊκή αντεπίθεση σε επίπεδο εξουσίας -οικονομίας . Σε αυτή την κατεύθυνση γίνεται και η κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και όσων σιγοντάρουν και προωθούν την πολιτική του, με όποιο μανδύα φοράνε, γιατί αυτοαναγορεύεται σε αριστερή κινηματική δύναμη.
 Καιροσκοπικά και τυχοδιωκτικά κινούνται και οι παραδοσιακές αστικές δυνάμεις Ν.Δ,ΠΑΣΟΚ και οι λοιποί δορυφόροι η με όποιο άλλο όνομα εμφανιστεί. Δυνάμεις με μεγάλη εμπειρία να εξαπατούν τον λαό, να τον γεμίζουν ψέματα, να του κλέβουν την ψήφο, μέσα από της πελατειακές σχέσεις που δημιουργούν με τους ψηφοφόρους, τα ρουσφέτια και της υποσχέσεις.
Κάποιοι τώρα δίνουν όρκο πίστης ότι δεν ανήκουν πουθενά, είναι εκτός κομματικών μηχανισμών ενώ υπηρέτησαν χρόνια την αντιλαϊκή πολιτική και βαλαν το λιθαράκι τους για την σημερινή βάρβαρη κατάσταση που βιώνει ο Ελληνικός λαός. Κάνουν δήθεν αυτοκριτικές μόνο και μόνο να υπηρετήσουν από άλλους θώκους την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, την πολιτική του κεφαλαίου που καταδυναστεύει τον εργαζόμενο λαό την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Αυτοί που διαρρηγνύουν τώρα τα ιμάτια τους για τον λαό ,είναι αυτοί που χλευάζουν κάθε εργατική-λαϊκή κινητοποίηση ,συκοφαντούν συλλήβδην το συνδικαλιστικό κίνημα, μετατρέπουν σε πασαρέλα με τα αμήχανα χαμόγελά τους λαϊκές κινητοποιήσεις όπως π.χ στους αγώνες των διοδίων. Επίσης είναι τόσο επικίνδυνοι που για να υπηρετήσουν υστερόβουλες φιλοδοξίες τους σιγοντάρουν με τους ΝΑΖΙ της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ.
Ο λαός δεν πρέπει να τσιμπήσει με τα μασκαρέματα τους. Είναι καιροσκόποι, τυχοδιώκτες, αφερέγγυοι και την μόνη συνεπεία που δείχνουν είναι η ταξική τους προσήλωση να υπηρετήσουν το κεφάλαιο ,τους καπιταλιστές. Αυτές οι σημαίες είναι ξένες προς τα ταξικά συμφέροντα του εργαζόμενου λαού που πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση με πρόταγμα της δικές του σύγχρονες κοινωνικές-λαϊκές ανάγκες, που είναι σε αντιδιαστολή με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, με την πολιτική των αστικών δυνάμεων.
Στις επερχόμενες δημοτικές-περιφερειακές εκλογές του Μαΐου ,μαζί με της ευρωεκλογές η και αν γίνουν μαζί και οι βουλευτικές ο λαός μπορεί να κάνει την διαφορά και να δημιουργήσει ρήγματα στο σαθρό αστικό πολίτικο σύστημα, να αποδυναμώσει αισθητά την αστική αντιλαϊκή πολιτική διαχείρισης του. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε όλα τα μέτωπα.
Τώρα ο λαός μπορεί να εμπιστευτεί το ΚΚΕ και ας μην συμφωνούν σε όλα μαζί του. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν είπε ψέματα στον ελληνικό λαό. Τον ενημέρωνε έγκυρα στην κατεύθυνση να οργανωθεί η λαϊκή πάλη και για την Ε.Ε, για τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση, για τα εργασιακά, για όλα τα ζητήματα που αφορούν την εργατική-λαϊκή οικογένεια. Άσχετα αν ο λαός τον δυνάμωνε. αυτό μαχόταν δυνατά πρωτοπόρα ενάντια σε κάθε αντιδραστική-αντιλαϊκή ρύθμιση. Ποτέ δεν ετεροκαθόρισε την πολιτική του με βάση τα εκλογικά ποσοστά για αυτό και δεν είναι καιροσκοπικό κόμμα. Τα παίρνε υπόψη του μόνο για να βελτιώσει την παρέμβαση του, την επικοινωνία με τον λαό, την προώθηση της πολιτικής του.
Ο λαός να αξιοποιήσει όποια θετική η αρνητική πείρα έχει από την καθημερινότητα του, ενδυναμώνοντας το ΚΚΕ. Να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρονος.Να οργανωθεί από τώρα ένα λαϊκό πλειοψηφικό μαχητικό ρεύμα αντίστασης, αντεπίθεσης, ανατροπής. Να οικοδομηθεί η μεγάλη λαϊκή συμμαχία, σε αντικαπιταλιστική-αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση που όχι μόνο θα παρεμποδίσει σήμερα, τώρα, να μην εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά μετρά αλλά θα χει κατευθύνει την κατάκτηση της εξουσίας ,την εργατική-λαϊκή εξουσία.
Ο λαός μπορεί να αποκτήσει έναν ακόμα έναν σύμμαχο σε αυτή την κατεύθυνση. Τον χώρο της τοπικής διοίκησης που σε κοινό βηματισμό με το οργανωμένο-λαϊκό κίνημα μπορούν να δημιουργήσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις της ανατροπής αυτής της βάρβαρης αντιλαϊκής πολίτικης με γραμμή αντεπίθεσης.
Οι εκλογές στη τοπική διοίκηση είναι καθαρά πολιτικές και με τέτοιο κριτήριο να πάει ο λαός στην κάλπη οξύνοντας τα ταξικά του αντανακλαστικά. Με αποφασιστικότητα, χωρίς φόβο και πιστή στον εργατικό-λαϊκό αγώνα, οι εργατικές –λαϊκές δυνάμεις άσχετα μέχρι τώρα τι ψήφιζαν μπορούν να εμπιστευτούν το ΚΚΕ και να το ισχυροποιήσουν παντού.

Σαββίδης Παναγιώτης μέλος το ΚΚΕ, της Κ.Ο Πιερίας