ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Στο ναδίρ η αγορά ακινήτων – Χιλιάδες σπίτια πωλούνται στο μισό της αντικειμενικής αξίας

agorapolisies-akiniton-antikeimenikes-570
Πολύ κάτω από την αντικειμενική τους αξία πωλούνται πλέον τα ακίνητα στην χώρα μας με τα μεσιτικά γραφεία να καταγράφουν πλέον το συγκεκριμένο φαινόμενο ακόμα και στις ακριβότερες περιοχές της Αττικής. Σημαντικό είναι πως οι αγοραπωλησίες είναι τόσο λίγες πλέον που έχουν φτάσει σε αρνητικό ρεκόρ.
Η αγορά και πάλι βρέθηκε τουλάχιστον ένα βήμα μπροστά από το κράτος που επιμένει να κρατά στα ύψη τις αντικειμενικές αξίες για φορολογικούς και μόνο λόγους. Κάπως έτσι σε περιοχές όπως Μαρούσι, Κηφισιά, Εκάλη οι τιμές των προς πώληση ακινήτων έχουν πέσει ακόμη και στο 50% της αντικειμενικής τους αξίας.
Η κατάρρευση που παρουσιάζει η ελληνική κτηματαγορά απεικονίζεται στα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε το Τμήμα Έρευνας & Ανάλυσης του κτηματομεσιτικού γραφείου Re/Max Άθμονον σε συνεργασία με το δικηγορικό γραφείο Χαρ. Μεϊδάνης & Συνεργάτες αναφορικά με τα πωληθέντα ακίνητα στις περιοχές Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Μελισσίων, Κηφισιάς, Εκάλης, Νέας Ερυθραίας και Δροσιάς. Η έρευνα αυτή αφορά τις συνολικές πραγματοποιηθείσες πωλήσεις ακινήτων 1η Ιανουαρίου 2013 έως και 31 Δεκεμβρίου 2013 όπως αυτές μεταγράφηκαν στα Υποθηκοφυλακεία.
Έτσι όπως αναφέρει το tovima.gr, το 61% των συμβολαίων που πραγματοποιήθηκαν το 2013 «έκλεισαν» σε τιμές κάτω από τις αντικειμενικές. Το 2013, στις παραπάνω περιοχές πωλήθηκαν μόλις 591 ακίνητα. Όπως αναφέρονται στα συμπεράσματα της έρευνας, Παρ' όλο που οι υπάρχουσες ζητήσεις αφορούν ακίνητα έως 15 ετών, παρατηρούμε ότι τελικά, στο Μαρούσι το 51% των πωλήσεων αφορά ακίνητα άνω των 20 ετών, στην Εκάλη το 69% και στην Κηφισιά το 59%.
Ο λόγος για την συγκεκριμένη κατάσταση που επικρατεί πλέον δεν είναι άλλος από την υπερπροσφορά σε σχέση με την ελάχιστη, λόγω κρίσης, ζήτηση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πωλήσεις, ανάλογα με την περιοχή, σε σχέση με τη διάθεση έχουν πέσει στο 3% με 11%.
Μάλιστα, στην έρευνα επισημαίνεται ότι ακόμη και ακίνητα που κατασκευάστηκαν μετά το 2000 άρχισαν να πωλούνται κάτω από την αντικειμενική.
Φωτογραφία: Eurokinissi