ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Δεν έχουν, δεν πληρώνουν




 
Πραγματική αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις έχουν οι φορολογούμενοι, γεγονός που ανεβάζει τους… σφυγμούς στα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, διότι δυσκολεύονται να κάνουν τα καλά παιδιά στην τρόικα. Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί με αγωνία τις κρατικές εισπράξεις του Ιανουαρίου και τα στοιχεία μόνο ενθαρρυντικά δεν χαρακτηρίζονται.
Έως και την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν καταβληθεί στις τράπεζες περίπου 300 εκατ. ευρώ, από τα 800 εκατ. συνολικά που αναμένονταν από τους πέντε φόρους οι οποίοι έπρεπε να εξοφληθούν έως και τις 31 Ιανουαρίου.
Οι εισπρακτικές επιδόσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου – διάστημα στο οποίο ολοκληρώνεται ένας σημαντικός κύκλος φόρων στα ακίνητα – θα αποτελέσουν καταλύτη για το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Η αδυναμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όμως, προβληματίζει για τις τελικές «επιδόσεις» σε αυτό τον τομέα. Χαρακτηριστικό είναι πως το 2013, μόνο σε ό,τι αφορά τους φόρους ακινήτων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στο 1 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, ο Φεβρουάριος φέρνει νέες υποχρεώσεις για τους φορολογούμενους, καθώς στα τέλη του μήνα αναμένονται 500 εκατ. ευρώ από τις τρεις δόσεις του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013, και η τελευταία δόση του χαρατσιού για το 2013.
Το Ποντίκι