ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Μισθωτοί-συνταξιούχοι: Νέο «χαράτσι» με την προκαταβολή φόρου

Μισθωτοί-συνταξιούχοι: Νέο «χαράτσι» με την προκαταβολή φόρου
Aυξημένη προκαταβολή φόρου 55% θα πληρώσουν χαμηλοσυνταξιούχοι και μισθωτοί στην περίπτωση που διαθέτουν εισόδημα έστω και ένα ευρώ από ακίνητα ή ελευθέριο επάγγελμα.
Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ο φόρος είναι ένας και εφόσον αυτός προκύπτει από δύο ή περισσότερες πηγές (δηλαδή, μισθωτές υπηρεσίες εισοδήματα από ακίνητα, ή ελευθέριο επάγγελμα) η προκαταβολή φόρου 55% θα υπολογίζεται επί του συνολικού φόρου. Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, αυτό σημαίνει ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν εισοδήματα από ακίνητα ή ελευθέριο επάγγελμα θα καταβάλλουν επιπλέον φόρους σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σημειώνεται ότι για τα εισοδήματα του 2013 έχουν θεσπιστεί τρεις κλίμακες για τον υπολογισμό του φόρου:
*εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες
*εισοδήματα από ενοίκια, και
*εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα.
Για τις δύο τελευταίες κατηγορίες προβλέπεται και προκαταβολή φόρου 55%.
Για παράδειγμα, εάν σε κάποιο φορολογούμενο αναλογεί φόρος 1000 ευρώ για εισόδημα από μισθό και 1000 ευρώ για εισόδημα από ενοίκια θα καταβάλει και προκαταβολή 55% επί των 2.000 ευρώ, δηλαδή 1.100 ευρώ επιπλέον. όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το νέο νόμο ο φόρος για ένα φυσικό πρόσωπο είναι ένας και ενιαίος ανεξαρτήτως του εάν προκύπτει από διαφορετικού τύπου εισοδήματα.
Οσοι έχουν εισοδήματα μόνο από μισθωτές υπηρεσίες, δηλαδή φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων εξαιρούνται από την προκαταβολή φόρου. Με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων φορολογούνται και τα «μπλοκάκια» υπό προυποθέσεις.