ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

«Η νόσος του Alzheimer, ο ΥΠΟΥΛΟΣ ΕΧΘΡΟΣ»

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ


28ης  Οκτωβρίου 40, Κατερίνη      e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr
                                                                    ιστοσελίδα: www.pkm.gov.gr

                                                                    Κατερίνη, 11 Μαρτίου 2014



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Το Τσάι Ολύμπου «ασπίδα» κατά της νόσου Αlzheimer

Σοφία Μαυρίδου:
Με στρατηγική η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας πραγματοποιεί δράσεις που έχουν σκοπό την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Πιερίας

Δημήτρης Ρουκάς:
Οι επιστημονικές μελέτες αποτελούν δυνατά προωθητικά μέσα για το παραγόμενο στην Πιερία, Τσάι Ολύμπου (Sideritis scardica).

Η Π.Ε. Πιερίας σε συνεργασία, με το «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ανοϊκών Ασθενειών και των Φροντιστών τους» που αποτελεί δομή του Ψυχιατρικού Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης και τους καλλιεργητές Τσαγιού Ολύμπου (Sideritis Scardica) της Πιερίας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Η νόσος του Alzheimer, ο ΥΠΟΥΛΟΣ ΕΧΘΡΟΣ» στις 15 Μαρτίου 2014 στην κεντρική πλατεία της πόλης της Κατερίνης.
Η εκδήλωση η οποία είναι αφιερωμένη στη νόσο αλτσχάιμερ έχει ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την νόσο, αλλά και την ανάδειξη του παραγόμενου στην Πιερία «Τσάι Ολύμπου» (Sideritis Scardica) όπου η ημερήσια κατανάλωση του σε μορφή ροφήματος έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί στην καταπολέμηση της εξέλιξης της νόσου και μπορεί να αποτελέσει μια πραγματική ασπίδα κατά της νόσου.
Στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο της Π.Ε. Πιερίας οι παραγωγοί τσαγιού θα προσφέρουν ρόφημα στους πολίτες, ενώ το εξειδικευμένο προσωπικό του «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ανοϊκών Ασθενειών», θα παρέχει πληροφορίες στους πολίτες, ενώ σε άτομα άνω των 60 ετών θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν προληπτικά δωρεάν τεστ μνήμης.
Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Σοφία Μαυρίδου, επισήμανε πως με στρατηγική και τις σύγχρονες μεθόδους διοίκησης και οργάνωσης, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας πραγματοποιεί εκδηλώσεις που σκοπό έχουν την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Πιερίας για την επίτευξη της βέλτιστης εξυπηρέτησης των σκοπών αυτών συνεργαζόμαστε με πλήθος φορέων της Πιερίας. Κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα καταφέραμε με συλλογικές προσπάθειές να αναδείξουμε το Τσάι Ολύμπου ως μια καλλιέργεια που έχει μέλλον στην Πιερία. Πρόκειται για μια εκδήλωση ευρείας απήχησης όπου θα πραγματοποιηθεί με σκοπό την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, μια και η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια από τις πιο κοινές μορφές άνοιας, για την οποία μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία ενώ η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι σημαντική για τον ασθενή και τους οικείους του.
Έτσι πολίτες και επισκέπτες της Πιερίας θα απολαύσουν στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης το αρωματικό τσάι Ολύμπου, συνοδευόμενο από πιερικό μέλι και ελληνικά λεμόνια, στη συμβολική τιμή των 0,50 ευρώ. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τις ανάγκες του «Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ανοϊκών Ασθενειών».
Η άνοια μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, αλλά πιο συχνά παρουσιάζεται μετά την ηλικία των 60 ετών και εξελίσσεται προοδευτικά σε 8 με 10 χρόνια κατά μέσο όρο. Εκτιμάται ότι το 5-10% του πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω προσβάλλεται από κάποια μορφή άνοιας, και η συχνότητα διπλασιάζεται κάθε πέντε χρόνια μετά την ηλικία των 65 χρόνων.
Ο επιστημονικά υπεύθυνος γιατρός του «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ανοϊκών Ασθενειών και των Φροντιστών τους», κ. Παναγιώτης Μπερεδήμας αφού ευχαρίστησε την Αντιπεριφερειάρχη για την πρωτοβουλία της διοργάνωση από την Π.Ε. Πιερίας της εκδήλωσης με θέμα «Η νόσος του Alzheimer, ο ύπουλος εχθρός» και τους Πιερείς παραγωγούς Τσάι Ολύμπου που συμμετέχουν στην εκδήλωση τόνισε Με το εξειδικευμένο προσωπικό το Κέντρο παρέχει ασφαλές περιβάλλον για τη φύλαξη καθώς και δημιουργική απασχόληση σε πάσχοντες αλλά και στους οικείους τους που επωμίζονται την καθημερινή φροντίδα τους λίγες ώρες ξεκούρασης αλλά και πρακτικής υποστήριξης καθώς έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη για καθοδήγηση».
Το Τσάι Ολύμπου (Sideritis scardica) το βότανο των Θεών, έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία των πλειάδων παθήσεων. Οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες όμως δείχνουν ότι η ημερήσια κατανάλωση χρήση του Τσάι Ολύμπου (Sideritis scardica) σε μορφή ροφήματος βοηθάει στην φυτοχημική θεραπεία των ψυχικών διαταραχών, όπως οι αγχώδεις διαταραχές, μείζων κατάθλιψη, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-το έλλειμμα, νοητική ανεπάρκεια ή νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Για την αρτιότερη προετοιμασία της εκδήλωσης, με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφίας Μαυρίδου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων με τους Πιερείς παραγωγούς Τσαγιού Ολύμπου, καθώς επίσης με την Προϊσταμένη του «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ανοϊκών Ασθενειών και των Φροντιστών τους» κ. Χριστίνα Πετρίδου, τον κ. Γεώργιο Κουκουλιάτα Πρόεδρο της «Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου» (Ε.Σ.Ε.Τ.), για τη δημοσιογραφική κάλυψη της εκδήλωσης και τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού Μελισσοκόμων Πιερίας, κ. Κώστα Παπαγιαννούλη για τη διάθεση του μελιού.
Στην προστασία του αυτοφυούς Sideritis Scardica στον Όλυμπο και τα Πιερία αναφέρθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Τσιμήτρης, τονίζοντας ότι με την αύξηση της καλλιέργειας του Τσαγιού Ολύμπου στην Πιερία μπορούμε να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες της αγορά σε Sideriti Scardica χωρίς να καταστρέφουμε τους αυτοφυής πληθυσμούς του, όπως συμβαίνει από ορισμένους που παρανόμως συλλέγουν  ποσότητες τσαγιού ξεριζώνουν τα φυτά, ή κόβοντας τους πριν την ανθοφορία.
Επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες αποδεικνύουν ότι, τα εκχυλίσματα από το Τσάι Ολύμπου (Sideritis scardica), μπορούν να αποτελέσουν θεραπευτικά αφεψήματα για τον ανθρώπινο οργανισμό.