ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Θρίλερ με τα κινητά των αγνοούμενων επιβατών – Γιατί καλούν κανονικά

malaysian-airlines-suggeneis-570
Το θρίλερ με το εξαφανισμένο αεροπλάνο των μαλαισιανών αερογραμμών συνεχίζεται για τρίτη μέρα, χωρίς να βρεθεί το παραμικρό στοιχείο. Μία καταγγελία συγγενών των αγνοουμένων έρχεται εκ νέου να ταράξει τα νερά καθώς ισχυρίζονται ότι παίρνουν τηλέφωνο τους δικούς τους και τα κινητά τους καλούν κανονικά.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Mail, 19 οικογένειες αγνοούμενων επιβατών ισχυρίζονται σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν ότι καλούν κανονικά στα κινητά των συγγενών τους. Αξιοσημείωτο είναι δε, ότι σημειώνουν πως οι συγγενείς τους εμφανίζονται να είναι online στην κινεζική υπηρεσία We Chat (το αντίστοιχο WhatsApp ).
Εκτός από τους συγγενείς και ένας αξιωματούχος της Malaysia Airlines κατήγγειλε στην εφημερίδα Straight Times της Σιγκαπούρης ότι καλεί κανονικά στα κινητά των μελών του πληρώματος του αεροπλάνου.
Μάλιστα, ένας συγγενείς επιβάτη δήλωσε στην Washington Post ότι ο αγνοούμενος γαμπρός του φαίνεται να είναι online στο QQ αλλά όλα τα μηνύματα που του έχει στείλει και όλες οι κλήσεις που έχει κάνει παραμένουν αναπάντητες.
Κινεζικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το κινητό τηλέφωνο ενός επιβάτη χτύπησε χωρίς ωστόσο να απαντήσει κανείς. Ακόμα ένας άνδρας στην Κίνα κάλεσε το κινητό του αδερφού του μπροστά από κάμερες των τοπικών ΜΜΕ και χτυπούσε κανονικά αλλά η κλήση ήταν αναπάντητη και σε αυτή την περίπτωση.
Έκκληση στις μαλαισιανές Αρχές κάνουν οι συγγενείς των επιβατών προκειμένου να εντοπίσουν τα GPS των κινητών τους τηλεφώνων.
«Όταν το τηλέφωνο δεν λειτουργεί πλέον, όταν δεν έχει μπαταρία ή όταν είναι κλειστό, κατεστραμμένο ή στο βυθό της θάλασσας, στις κλήσεις βγαίνει απευθείας ο τηλεφωνητής», εξηγεί στο γαλλικό περιοδικό Nouvel Observateur Mathieu Drida, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ιστοσελίδας «MeilleurMobile.com» και συνεχίζει: «Φαίνεται αδύνατον πώς η κάρτα SIM μπορούσε να είναι συνδεδεμένη με το τηλεφωνικό δίκτυο στην προκειμένη περίπτωση».
Όλα τα παραπάνω στοιχεία παραπέμπουν σε κινηματογραφικό θρίλερ αλλά η πραγματικότητα είναι πιο πεζή. Στην ιστοσελίδα των μαλαισιανών αερογραμμών αναγράφεται ότι οι επιβάτες της business class έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν μία εφαρμογή για να «μείνουν συνδεδεμένοι». Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή τους επιτρέπει να επικοινωνούν μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, μηνυμάτων και email χάρη σε έναν εξοπλισμό που είναι εγκατεστημένος στις θέσεις.
Μάλιστα, τα υπερσύγχρονα αεροπλάνα επιτρέπουν στους επιβάτες να είναι συνδεδεμένοι εν ώρα πτήσης. Μπορεί αυτό να ισχύει μόνο για τα αεροσκάφη που είναι μέχρι πέντε ετών και το αγνοούμενο boeing να πετάει 16 χρόνια, αλλά είχε ανακαινιστεί πλήρως το 2012.
Το Nouvel Observateur ανέφερε ότι επικοινώνησε με την Malaysia Airlines για να επιβεβαιώσει την συγκεκριμένη πληροφορία, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι για να είναι κάποιος συνδεδεμένος με Wi-Fi στο εσωτερικό του αεροσκάφους, προϋποθέτει να είναι εγκατεστημένες συνδέσεις στο πιλοτήριο. Στην περίπτωση ολικής βύθισης, παραμένει υπαρκτή η δυνατότητα να εξακολουθεί να υφίσταται η σύνδεση. Ωστόσο, θα έπρεπε οι συσκευές να μην έχουν καταστραφεί και να είναι ανοικτές, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν θύλακες αέρος στο εσωτερικό του αεροπλάνου.