ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Συνεχής οι συνεχείς βραβεύσεις των Τοπικών Οίνων Πιερίας (Π.Γ.Ε.)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ


28ης  Οκτωβρίου 40, Κατερίνη        e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr
                                                                             ιστοσελίδα: www.pkm.gov.gr

                                                                               Κατερίνη, 18 Μαρτίου 2014


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Σοφία Μαυρίδου: Οι Βραβεύσεις των τοπικών οίνων της Πιερίας αποτελούν τιμή για τον τόπο μας και καταδεικνύουν την υψηλή ποιότητα των παραγόμενων Πιερικών Οίνων.


Ακόμα και ο πιο αισιόδοξος δε θα μπορούσε όχι να προβλέψει, αλλά ούτε να φανταστεί την εξέλιξη και σημασία στην οικονομία αλλά και της προβολής της Πιερίας, των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, του αριθμού των απασχολούμενων οινοποιών και της υψηλής ποιότητας των παραγομένων έξι αυτών των Τοπικών Οίνων.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και η Αντιπεριφερειάρχης κα Μαυρίδου προσωπικά, μέσω της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, από την αρχή, μέσα από εντάξεις σε ευρωπαϊκά προγράμματα, προβολή των οίνων σε ειδικές παρουσιάσεις και εκθέσεις, στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια των τοπικών οινοποιών για παραγωγή, νομιμοποίηση και καταξίωση των παραγόμενων τοπικών οίνων -όπως άλλωστε κάνει για μια σειρά άλλων τοπικών προϊόντων.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους οινοπαραγωγούς της Πιερίας που διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν στον 14° Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης αλλά και στον διεθνή διαγωνισμό «Berlin wein Trophy 2014». Αυτές οι διακρίσεις αποτελούν τιμή για τον τόπο μας και είναι αξιοσημείωτο ότι 7 τοπικοί μας οίνοι έχουν κερδίσει το χρυσό βραβείο στους διεθνείς διαγωνισμούς. Οι επιτυχίες αυτές καταδεικνύουν με τον πιο αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο την υψηλή ποιότητα των παραγόμενων Πιερικών οίνων. Μέσα από αυτές τις διακρίσεις προβάλλεται η περιοχή μας και αναδεικνύονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πιερικής Γης. Το Πιερικό κρασί αξίζει να έχει την αναγνώριση στην αγορά του οίνου και ως Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας καταβάλουμε και θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη και τη προώθησή του».

Τίποτα, λοιπόν, δεν είναι τυχαίο όταν επαναλαμβάνεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Και τούτο διότι, όταν σε άλλες περιοχές η οινοποιία ήταν εδώ και πολλές δεκαετίες διαδεδομένη και καταξιωμένη, στην περιοχή μας μόλις το 2007 είχαμε τις πρώτες αναγνωρίσεις τριών μπροστάρηδων οινοποιών μας, ενώ μόλις το 2008 οι παραγόμενοι Τοπικοί Οίνοι μας, με κοινές προσπάθειες των πρώτων οινοποιών και της Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και ειδικά του τομέα Αμπελοοινικών Θεμάτων, κατατάχθηκαν στους οίνους με «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη». Έκτοτε ο αριθμός των καλλιεργούμενων στρεμμάτων με οινοποιήσιμες ελληνικές και ξένες ποικιλίες πολλαπλασιάστηκε (αγγίζει τα 2.500 περίπου στρέμματα), οι επίσημα αναγνωρισμένοι οινοποιοί έφτασαν τους 12 και η ποιότητα των παραγόμενων τοπικών οίνων εκτοξεύτηκε σε απρόσμενο επίπεδο. Κι αν οι πρώτοι δυο προηγούμενοι παράμετροι εύκολα εξακριβώνονται από απλή ανάγνωση των στατιστικών στοιχείων, την εξαιρετική ποιότητα των οίνων μας αβίαστα επιβεβαιώνουν οι απανωτές βραβεύσεις τους στους ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, όπου συμμετέχουν. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν οι βραβεύσεις στον 14° διεθνή διαγωνισμό οίνου Θεσσαλονίκης όπου μετά τα τέσσερα χρυσά βραβεία του 2011, τα 5 χρυσά και 2 ασημένια του 2012 και τα 3 χρυσά και 2 ασημένια του 2013, ήρθαν φέτος (2014) να προστεθούν άλλα 6 χρυσά {!!!). Οι Αφοί Χρυσοστόμου από το Κίτρος κατέκτησαν 3 χρυσά βραβεία, εκ των οποίων μάλιστα το ένα ήταν το δεύτερο στη σειρά καλύτερο για λευκό- ξηρό κρασί που απονεμήθηκε στο σύνολο των συμμετεχόντων. Το ίδιο κρασί (Μουσαίος) έλαβε ειδική τιμητική διάκριση ως το καλύτερο κρασί από καθαρά ελληνικές ποικιλίες (Ασύρτικο) (!) υπερσκελίζοντας αντίστοιχα κρασιά περιοχών που φημίζονται ιδιαίτερα για την ποικιλία αυτή. Άλλα 2 χρυσά απέσπασαν τα κρασιά της «Οινάμπελος Κολινδρού ΕΠΕ», που καλλιεργεί τα αμπέλια της στον Κολινδρό. Τέλος, ένα χρυσό βραβείο απέσπασε ο οινοποιός μας Απόστολος Κούρτης που δραστηριοποιείται στη Ράχη.
Σημειωτέον ότι στο διαγωνισμό αυτό συμμετείχαν 461 δείγματα οίνων από τις γνωστότερες και καλύτερες ελληνικές οινοποιητικές επιχειρήσεις και 72 δείγματα από ξένος οινοποιούς, ενώ την κατάταξη των οίνων την έκαναν 28 καταξιωμένοι γευσιγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αντίστοιχης σπουδαιότητας και αξίας με τα παραπάνω αποτελεί και το χρυσό βραβείο που κέρδισε για μια ακόμη φορά η « Βασίλισσα», οίνος λευκός παραγωγής 2013, του οινοποιού μας «Γεώργιος Αδάμος & Υιός» από το Κίτρος Πιερίας, στον διεθνή διαγωνισμό οίνου που έγινε το Φεβρουάριο στο Βερολίνο «Berliner wein Trophy 2014»
Η δική τους βράβευση και επιτυχία, αντανακλά και επιβραβεύει την υψηλή ποιότητα των τοπικών οίνων, αλλά συγχρόνως το μεράκι και τους υψηλούς στόχους που χαρακτηρίζουν τους οινοποιούς μας. Επίσης την συλλογική προσπάθεια για αναγνώριση διάκριση και κατανάλωση των τοπικών μας προϊόντων, που γίνεται, με σκοπό την ανόρθωση της τοπικής οικονομίας και την στήριξή της σε υγιείς, παραγωγικές και εξωστρεφείς πυλώνες. Ας συνδράμουμε όλοι μας στην προσπάθεια αυτή, επιλέγοντας και δοκιμάζοντας τα εξαιρετικά κρασιά τους. Αυτό θα είναι και η πραγματική δικαίωσή τους.