ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Επιδότηση σε νέους που θέλουν να ασχοληθούν με γεωργία - κτηνοτροφία


Επιδότηση σε νέους που θέλουν να ασχοληθούν με γεωργία - κτηνοτροφία

Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα οικονομικής στήριξης για επιστροφή 8.000 νέων έως 40 ετών στην ύπαιθρο ξεκινά να «τρέχει» από την άλλη εβδομάδα.
«Χρυσή» ευκαιρία για όσους θέλουν να ασχοληθούν με γεωργία και κτηνοτροφία αποτελεί το νέο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών, που υπόσχεται πριμ έως και 20.000 ευρώ.
Το πριμ περιλαμβάνει κλιμακωτή ενίσχυση για τους δικαιούχους ανάλογα με την περιοχή κατοικίας, το είδος της αγροτικής εκμετάλλευσης και το επίπεδο εισοδήματος και αφορά όσους είναι στην ύπαιθρο ή θέλουν να γυρίσουν στην ύπαιθρο και μπορούν να ξεκινήσουν την εκμετάλλευσή τους.
Οι δικαιούχοι θα λάβουν ένα μπόνους που θα φτάσει για όσους είναι στις ορεινές περιοχές έως 20.000 ευρώ, στις νησιωτικές και μειονεκτικές περιοχές έως 17.500 και στις υπόλοιπες περιοχές μέχρι 15.000 ευρώ.
Οι «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» δημοσιεύουν σήμερα όλους τους πίνακες με τα κριτήρια που δίνουν μεγαλύτερη βαθμολογία στους υποψήφιους νέους αγρότες, τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ένταξή τους στο πρόγραμμα, αλλά και το ύψος της ενίσχυσης ανάλογα με την περιοχή και το είδος της αγροτικής μονάδας.
Επιδότηση σε νέους που θέλουν να ασχοληθούν με γεωργία - κτηνοτροφία
Προτεραιότητα έχουν όσοι διαθέτουν πτυχία ΑΕΙ, ΤΕΙ γεωτεχνικής κατεύθυνσης και κατέχουν ιδιόκτητες εκτάσεις που προορίζονται για τις αγροτικές μονάδες που θέλουν να δημιουργήσουν, ενώ η κατάθεση αιτήσεων ξεκινά την 1η Απριλίου και λήγει την 30ή Μαΐου του 2014.
Το νέο πρόγραμμα αφορά όλους όσοι διαμένουν ή επιθυμούν να επιστρέψουν στην ύπαιθρο για να δημιουργήσουν τη δική τους αγροτική μονάδα.
Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν ηλικία έως 40 ετών και να παραμείνουν αγρότες για 10 χρόνια.
Σε τρεις δόσεις η καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων
Πριμ 20.000 ευρώ σε νέους για επιστροφή στην ύπαιθρο
Το ποσό που θα είναι διαθέσιμο για το πρόγραμμα είναι της τάξης των 140 εκατ. ευρώ και το ανώτατο ύψος της παρεχόμενης ενίσχυσης ανέρχεται, κατά κατηγορία περιοχής της έδρας της αγροτικής εκμετάλλευσης, στα ακόλουθα ποσά:
  • Ορεινές περιοχές μέχρι 20.000 ευρώ.
  • Μειονεκτικές περιοχές μέχρι 17.500 ευρώ.
  • Λοιπές περιοχές μέχρι 15.000 ευρώ.
Υπόψη λαμβάνονται τα εξής κριτήρια:
Περιοχή μόνιμης κατοικίας: α) Ορεινή - 7.500 ευρώ, β) Μειονεκτική - 5.000 ευρώ, γ) Λοιπές περιοχές - 2.500 ευρώ.
Είδος εκμετάλλευσης στη μελλοντική μορφή: α) Κτηνοτροφική - 7.500 ευρώ, β) Φυτική - 7.500 ευρώ, γ) Μεικτή - Μελισσοκομία - 5.000 ευρώ.
Επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης: α) πάνω από το 120% του εισοδήματος αναφοράς - 5.000 ευρώ, β) 80-120% του εισοδήματος Αναφοράς - 2.500 ευρώ.
Η οικονομική ενίσχυση της πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις. H α΄ δόση της οικονομικής ενίσχυσης ανέρχεται σε 70% της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης ανά δικαιούχο. Η καταβολή του υπόλοιπου 30% της οικονομικής ενίσχυσης σχετίζεται με την εκπλήρωση των δεσμευτικών στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου κάθε δικαιούχου.
Η δεύτερη δόση (15%) μπορεί να χορηγηθεί από το επόμενο έτος της ένταξης του δικαιούχου, ενώ η τρίτη δόση (15%) μπορεί να χορηγηθεί με τη συμπλήρωση 2 ετών από την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης εφόσον ο δικαιούχος έχει επιτύχει το σύνολο των δεσμευτικών στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου και έχει υποβάλει τουλάχιστον δύο ενιαίες δηλώσεις εκμετάλλευσης μετά την ένταξή του στο μέτρο.
Επίσης, η β΄ και η γ΄ δόση μπορούν να καταβληθούν ταυτόχρονα με τη συμπλήρωση δύο (2) ετών από την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης ενίσχυσης στο μέτρο έχουν φυσικά πρόσωπα, μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας, που εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης, κατά το δεκατετράμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, εφόσον στο πρόσωπό τους, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, πληρούνται αθροιστικά και οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
Διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα ή αναλαμβάνουν τη δέσμευση να την αποκτήσουν εντός 36 μηνών από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης έγκρισης.
Υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο μέγιστης χρονικής διάρκειας πέντε ετών με δεσμευτικούς στόχους και ενδιάμεσες χρονικές προθεσμίες για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλoυν στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας του τόπου της μόνιμης κατοικίας τους τον φάκελο υποψηφιότητας (σε δύο αντίγραφα, ένα πρωτότυπο και ένα αντίγραφο με όλα τα δικαιολογητικά, καθώς και σε ηλεκτρονική μορφή, σε πλήρη ταύτιση με το πρωτότυπο), λαμβάνοντας αριθμό πρωτοκόλλου, ως αποδεικτικό υποβολής.
Οι νέοι που θα κριθούν δικαιούχοι θα πρέπει να πετύχουν το σύνολο των δεσμευτικών στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου μέσα σε διάστημα πέντε χρόνων από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισης πράξης.
Κάθε υποψήφιος που θα κριθεί δικαιούχος του καθεστώτος ενισχύσεων εγκατάστασης Νέων Γεωργών αναλαμβάνει την υποχρέωση για διάστημα τουλάχιστον 10 ετών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισης πράξης να τηρεί τους όρους που περιέχονται σε αυτή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην αριθμ. 704/2008 ΚΥΑ όπως ισχύει κάθε φορά και την αναλυτική πρόσκληση του μέτρου.
Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για την υποβολή της αίτησης
Δικαίωμα υποβολής αίτησης ενίσχυσης στο μέτρο έχουν φυσικά πρόσωπα, μόνιμοι κάτοικοι της Ελληνικής Επικράτειας, εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε.), που εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης, κατά το δεκατετράμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, εφόσον στο πρόσωπό τους, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, πληρούνται αθροιστικά και οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Εχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και φερεγγυότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και δεν έχουν συμπληρώσει το 40ό έτος της ηλικίας τους. Η ηλικία υπολογίζεται με βάση τη διαφορά μεταξύ της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση ενίσχυσης και της ημερομηνίας γέννησης.
β) Είναι μόνιμοι κάτοικοι περιοχής εφαρμογής του μέτρου.
Πιο συγκεκριμένα ο υποψήφιος θα πρέπει να είναι μόνιμος κάτοικος περιοχής:
Ορεινής ή μειονεκτικής Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας και Οικισμού.
Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας κανονικής περιοχής με πραγματικό πληθυσμό έως 100.000 κατοίκους.
Ειδικά για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, οι περιοχές εφαρμογής του προγράμματος είναι αυτές της τέως επαρχίας Τροιζηνίας και των νήσων Κυθήρων, Αντικυθήρων, Αγκιστρίου, Αίγινας, Σαλαμίνας, Πόρου, Σπετσών και Υδρας, καθώς και οι αναφερόμενες στον πιο κάτω πίνακα:
Δήμος Σαρωνικού: Δημ. Ενότητες Αναβύσσου, Παλαιάς Φώκαιας.
Δήμος Ωρωπού: Δημ. Ενότητες Αυλώνος, Καλάμου, Ωρωπιών, Μαρκοπούλου Ωρωπού και Συκαμίνου.
Δήμος Λαυρεωτικής: Δημ. Ενότητες Αγίου Κωνσταντίνου, Κερατέας και Λαυρεωτικής.
Δήμος Μαραθώνος: Δημ. Ενότητες Βαρνάβα, Γραμματικού και Μαραθώνος.
Δήμος Μάνδρας - Ειδυλλίας: Δημ. Ενότητες Βιλίων, Ερυθρών και Οινόης.
Δήμος Μεγαρέων: Δημ. Ενότητα Μεγαρέων.
γ) Η γεωργική τους εκμετάλλευση έχει ελάχιστο μέγεθος απαιτήσεων σε εργασία μισή (0,5) Μονάδα Ανθρώπινης Εργασίας (1 Μ.Α.Ε. = 1.750 ώρες απασχόλησης ανά έτος).
δ) Διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα ή αναλαμβάνουν τη δέσμευση να την αποκτήσουν εντός 36 μηνών από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης έγκρισης.
ε) Υποβάλλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο, μέγιστης χρονικής διάρκειας πέντε ετών με δεσμευτικούς στόχους και χρονικές προθεσμίες για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους, καθώς και για τη διαρθρωτική προσαρμογή της εκμετάλλευσής τους, αλλά και για την απόκτηση ή συμπλήρωση επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας, εφόσον απαιτούνται.
στ) Αναλαμβάνουν τις συμβατικές δεκαετείς μακροχρόνιες υποχρεώσεις.
Ο όρος της πρώτης φοράς για την εγκατάσταση του υποψηφίου ως αρχηγού γεωργικής εκμετάλλευσης, προκειμένου να τύχει των ενισχύσεων του μέτρου, εκπληρώνεται εφόσον το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της ημερομηνίας πρώτης εγκατάστασης στη γεωργική εκμετάλλευση και της λήψης της απόφασης έγκρισης δεν υπερβαίνει τους δεκαοκτώ μήνες.
Κώστας Νάνος
Πιστώσεις ανά περιφέρεια
Περιφέρεια
Προϋπολογισμός
Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
12.600.000
Κεντρικής Μακεδονίας
32.400.000
Δυτικής Μακεδονίας
6.300.000
Θεσσαλίας
13.600.000
Ηπείρου
5.100.000
Ιονίων Νήσων
1.400.000
Δυτικής Ελλάδος
15.500.000
Στερεάς Ελλάδος
5.900.000
Πελοποννήσου
14.700.000
Αττικής
700.000
Βορείου Αιγαίου
7.400.000
Νοτίου Αιγαίου
1.600.000
Κρήτης
22.800.000
ΣΥΝΟΛΟ
140.000.000
Πηγή: Εθνος Επαγγελματικές Ευκαιρίες