ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Πούλησε την ψυχή της στο διάβολο η Μπάρτσα;


Πούλησε την ψυχή της στο διάβολο η Μπάρτσα;
Τα τελευταία χρόνια η Μπαρτσελόνα, με τον Λιονέλ Μέσι, κατάφερε να φτάσει σε επίπεδα που δεν μπορούσε κανείς άλλος. Οταν ο Βραζιλιάνος επιθετικός Νεϊμάρ εντάχθηκε στην ομάδα τον περασμένο Ιούνιο, δημιουργήθηκαν πολλά ερωτήματα σχετικά με το ποσό της μεταγραφής του.
Επαίρεται ότι πρόκειται για "κάτι παραπάνω από έναν σύλλογο",και τα τελευταία χρόνια η Μπαρτσελόνα, με πρώτο τον λαμπερό Λιονέλ Μέσι, κατάφερε να φτάσει σε επίπεδα που δεν άγγιξε άλλη ομάδα, ενώ συνέχιζε να αποδεικνύει ότι το σλόγκαν της απέδιδε την πραγματικότητα.
Τα πράγματα όμως αλλάζουν στο Καμπ Νου. Οχι μόνο η απόδοση της ομάδας "έπεσε" μετά την αποχώρηση του Πεπ Γκουαρδιόλα στα τέλη του 2012, αλλά τώρα εγείρονται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που ο σπουδαίος αυτός σύλλογος λειτουργεί και κινείται.
Οταν ο Βραζιλιάνος επιθετικός Νεϊμάρ εντάχθηκε στην ομάδα από τη Σάντος τον περασμένο Ιούνιο, η Μπαρτσελόνα δήλωσε ότι κατέβαλε 58 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ένα από τα μέλη του συλλόγου,ένας φαρμακοποιός ονόματι Ζόρντι Κάσες, απηύθυνε ερώτημα στον σύλλογο εάν αυτό ήταν το πραγματικό ποσό. Οταν η Μπαρτσελόνα αρνήθηκε να απαντήσει, εκείνος προσέφυγε σταισπανικά δικαστήρια που άρχισαν έρευνα για την υπόθεση.
Από το σημείο εκείνο και μετά το πράγμα άρχισε να τρέχει. Πρώτα ο Ισπανός εισαγγελέας δήλωσε ότι θα διερευνήσει τη μεταγραφή, ώστε να δει εάν ο σύλλογος είχε εξαπατήσει το κράτος φοροδιαφεύγοντας.
Η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε τότε ότι δεν είχε τίποτε να κρύψει, όμως τον Ιανουάριο, υπό δημόσια πίεση, ο πρόεδρος του συλλόγου, Σάντρο Ροσέλ, αναγκάστηκε να παραιτηθεί.
Δήλωσε ότι το έκανε για προσωπικούς λόγους, αλλά ήταν εκείνος που προσωπικά επέβλεψε τη διαδικασία απόκτησης του 22χρονου, ενός από τους μεγαλύτερους άσους του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
Λίγο μετά την αποχώρηση του Ροσέλ, ο διάδοχός του, Γιόζεπ Μαρία Μπαρτομέου, διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου για να αποκαλύψει ότι το πραγματικό κόστος της μεταγραφής του Νεϊμάρ ήταν πάνω από 86 εκατ. ευρώ. Μαζί με την προκαταβολή που δόθηκε το καλοκαίρι, το πριμ υπογραφής, τους μισθούς κατά την πενταετή διάρκεια του συμβολαίου, τις προμήθειες των ατζέντηδων και την πρόσφατη καταβολή φόρου, ο Νεϊμάρ θα κοστίσει συνολικά περί τα 128 εκατ. ευρώ.
Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο Μπαρτομέου, στενός συνεργάτης και φίλος του Ροσέλ καθώς και αντιπρόεδρος όταν αποκτήθηκε ο Νεϊμάρ, προχώρησε παρακάτω εξηγώντας ακριβώς πού έχουν πάει όλα τα χρήματα:
Δόθηκε αποζημίωση 39,4 εκατ. ευρώ στον πατέρα του Νεϊμάρώστε να μη "χαλάσει" η μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα. Η Σάντος έλαβε 16,7 εκατ. ευρώ. Υπήρχαν ακόμη το πριμ υπογραφής ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, άλλα 7 εκατ. ευρώ για να έχει η ομάδα την πρώτη επιλογή για μελλοντικούς παίκτες της Σάντος, 2,4 εκατ. ευρώ προμήθεια ατζέντη (που επίσης καταβλήθηκαν στον πατέρα του Νεϊμάρ), και άλλα 2,4 εκατ. ευρώ που πληρώθηκαν στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του Νεϊμάρ στη Βραζιλία. Ο σύλλογος αποκάλυψε ακόμη ότι οι ετήσιες απολαβές του ποδοσφαιριστή είναι 10,7 εκατ. ευρώ.
Τα νούμερα είναι αστρονομικά! Δεν μπορούμε να θυμηθούμε άλλη φορά που ένας μεγάλος ευρωπαϊκός σύλλογος άνοιξε τα λογιστικά του βιβλία για κάποια μεταγραφή με τον τρόπο αυτόν. Αυτό προσφέρει μια σπάνια εικόνα από τις συμφωνίες που συνάπτουν και τις πληρωμές που καταβάλλουν οι ομάδες ώστε να αποκτήσουν τους κορυφαίους παίκτες, ιδιαιτέρως από τη Νότια Αμερική όπου πολλοί αστέρες ανήκουν σε εταιρείες και πλούσιους ιδιοκτήτες αντί για τους συλλόγους.
Αποκαλύπτοντας τη συμφωνία, η Μπαρτσελόνα ήλπιζε ότι το πρόβλημα και τα ισπανικά δικαστήρια θα απομακρύνονταν.Συνέβη όμως το αντίθετο:
Οι δικαστικές αρχές έγιναν πιο αποφασιστικές στη διερεύνηση της μεταγραφής και πριν από τρεις εβδομάδες ο δικαστής Πάμπλο Ρουθ ανακοίνωσε ότι η έρευνα θα συνεχιστεί. Συνέπεια αυτού ήταν η Μπαρτσελόνα να πληρώσει στην εφορία 13 εκατ. ευρώ ως "ένδειξη καλής θέλησης".
Ο θόρυβος όμως δεν καταλάγιασε και η Μπαρτσελόνα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να δώσει εξηγήσεις στο δικαστήριο. Ο δικηγόρος του Ζόρντι Κάσες είπε ότι πιστεύει πως η υπόθεση θα προχωρήσει.
Πρόκειται για νοσηρή κατάσταση που ασφαλώς πλήττει την εικόνα του συλλόγου, την ώρα μάλιστα που ο τίτλος στο ισπανικό πρωτάθλημα μοιάζει να ξεγλιστρά από τα χέρια της Μπαρτσελόνα, καθώς μετά την ήττα-σοκ από τη Βαγιαδολίδ, υπολείπεται της Ρεάλ κατά τέσσερις βαθμούς, 11 αγωνιστικές πριν από το τέλος.
Και μπορεί να προκρίθηκε με δύο νίκες επί της Μάντσεστερ Σίτι στο Τσάμπιονς Λιγκ, όμως με τον Μέσι να ταλαιπωρείται συχνά από τραυματισμούς και τον νέο προπονητή Χεράρδο Μαρτίνο να δυσκολεύεται να βρει τον καλύτερο τρόπο για να συνδυάσει τον Αργεντινό με τον Νεϊμάρ, η απαισιοδοξία έχει αντικαταστήσει τη ζωηρή αυτοπεποίθηση.
Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει πλέον η Μπαρτσελόνα είναι να δείξει ότι η αναταραχή με την υπόθεση Νεϊμάρ δεν είναι μέρος μιας γενικότερης υποχώρησης των "παραδοσιακών" αξιών της.
"Να αποκαταστήσουμε τη ζημιά"
Πριν από λίγες μέρες ρωτήθηκε ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα πώς ο ίδιος και το διοικητικό του συμβούλιο ελπίζουν να αποκαταστήσουν τη φήμη της Μπαρτσελόνα. "Είναι υποχρέωσή μας να εξηγήσουμε σε όλους ότι όλα έγιναν με το σωστό τρόπο",απάντησε.
"Αν κάποιος νομίζει ότι έχει τρωθεί το όνομα της Μπαρτσελόνα, τότε έχουμε καθήκον να αποκαταστήσουμε τη ζημιά. Είναι ενοχλητικό διότι πιστεύουμε ότι έχουμε δίκιο. Δεν μας αρέσει η κατάσταση, αλλά θα υπερασπιστούμε τον σύλλογό μας ενωμένοι όταν ο δικαστής μας καλέσει", πρόσθεσε.
Ο Μπαρτομέου ισχυρίζεται ότι η διαμάχη εδράζεται στη διαφωνία για το ποιος είναι υπεύθυνος για την πληρωμή των φόρων σε διάφορες συμφωνίες και συμβόλαια: Αν θα έπρεπε να καταβληθούν από τον πατέρα του Νεϊμάρ στη Βραζιλία, ή στην Ισπανία αφού αυτές οι πληρωμές αποτελούν μέρος του συμβολαίου του παίκτη.
Τότε λοιπόν γιατί δόθηκαν 13 εκατ. στην εφορία τώρα; Ο Μπαρτομέου απαντά: "Πληρώσαμε για λόγους πρόνοιας και γιατί υπάρχει μια πιθανή διαφορετική ερμηνεία. Για μας πρόκειται για γελοία κατάσταση που είναι και άδικη".
Ρωτήθηκε ακόμη εάν η ανάδυση ομάδων όπως η Μάντσεστερ Σίτι και η Παρί Σεν Ζερμέν, που ανήκουν σε βαθύπλουτους επενδυτές καθιστά δυσκολότερο τον ανταγωνισμό για την Μπαρτσελόνα.
"Είναι πιο δύσκολο. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται κάποιοι σύλλογοι με μονοπρόσωπες ιδιοκτησίες που ορισμένες φορές διαθέτουν απεριόριστες πηγές χρημάτων, ενώ στην Μπάρτσα δεν έχουμε απεριόριστες πηγές", είπε ο πρόεδρος της ομάδας.
Τον επόμενο μήνα τα 164.000 μέλη του συλλόγου θα ψηφίσουνεάν πρέπει να επεκταθεί και να εκσυγχρονιστεί το Καμπ Νου ως τμήμα ενός προγράμματος 600 εκατ. ευρώ, που θα περιλαμβάνει και την αύξηση της χωρητικότητας του γηπέδου από 99.000 σε 105.000 θέσεις.
Στη χρηματοδότηση ο Μπαρτομέου κι η διοίκησή του προτείνουν να συμβάλει η πώληση του δικαιώματος ονοματοδοσίας του «ιερού» Καμπ Νου, όπου υπάρχει η αίσθηση ότι για να είναι εφικτός ο ανταγωνισμός με τους άλλους πάμπλουτους συλλόγους της Ευρώπης θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος εμπορικός προσανατολισμός, παρά τα έσοδα άνω των 480 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Ο κίνδυνος για ένα σύλλογο τόσο υπερήφανο για το δημοκρατικό ιδιοκτησιακό του μοντέλο είναι ότι η αυξανόμενη εμπορευματοποίησή του θα αλλοιώσει τις βασικές του αρχές. Με λίγα λόγια, κινδυνεύει "να πουλήσει την ψυχή του".
Αν και υποχρεώθηκαν να δημοσιοποιήσουν τη συμφωνία για τον Νεϊμάρ, το γεγονός ότι ανέλυσαν όλες τις λεπτομέρειες δείχνει ότι η εικόνα και η ακεραιότητα μετρούν ακόμη για τους ιθύνοντες της Μπαρτσελόνα. Γνωρίζουν όμως ότι το όνομα της Μπάρτσα έχει πληγεί και ότι χρειάζεται να εργαστούν σκληρά ώστε να αποκαταστήσουν την αστραφτερή εικόνα του μεγάλου συλλόγου.

Έντυπη"Καθημερινή"
16/03/2014
acadimies.gr