ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Φωτογραφίες: Το Ελληνικό κατάντησε χωματερή!

Φωτογραφίες: Το Ελληνικό κατάντησε χωματερή!

Εικόνες απόλυτης παρακμής - Εχει γίνει κρυψώνα τοξικομανών

Σε κρυψώνα τοξικομανών και χωματερή συγκέντρωσης κάθε είδους σκουπιδιών έχει μετατραπεί το άλλοτε διεθνές αεροδρόμιο της χώρας. Το Ελληνικό λίγο πριν την μεταμόρφωση του στο μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης σύμφωνα με τους ανθρώπους της Lamda Development θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Οι εικόνες που συναντά κανείς στο εσωτερικό του είναι αποκαρδιωτικές.

Μια ανατριχίλα σε διαπερνά καθώς βαδίζεις πατώντας πάνω σε χιλιάδες αποκόμματα εισιτηρίων- αποδεικτικά μιας άλλης ένδοξης εποχής. Τότε που ο Αριστοτέλης Ωνάσης μεταξύ διάφορων καινοτομιών που προωθούσε αδιαφορώντας για το υψηλό κόστος έδινε την εντολή να διακοπεί και μάλιστα πρόωρα η συνεργασία με τον διάσημο Γάλλο σχεδιαστή Πιέρ Καρντέν ζητώντας από τον ανερχόμενο Έλληνα μόδιστρο Γιάννη Τσεκλένη να δημιουργήσει τις νέες, κομψές στολές για τις αεροσυνοδούς της Ολυμπιακής Αεροπορίας.









Αυτή είναι και η δεύτερη θλιβερή εικόνα που συναντά ο επισκέπτης. Οι στολές του Τσεκλένη φορεμένες πάνω σε κούκλες – ανθρώπινα ομοιώματα της εποχής δείχνουν να σαπίζουν μέσα στα λασπόνερα και τις ακαρθασίες των ζώων που με τη σειρά τους έχουν βρει κι αυτά καταφύγιο στις αίθουσες και τους άλλους χώρους του Ελληνικού. Σκεπασμένες πρόχειρα με νάιλον θαρρείς πως ξαφνικά μπορεί να ζωντανέψουν. Θα μπορούσε να συμβεί αν οι νέοι επενδυτές μέσα στα φιλόδοξα σχέδια τους αποφασίσουν πως εκτός από τα ενυδρεία, τα μουσεία, τα πολυτελή ξενοδοχεία, τα εμπορικά κέντρα, το καζίνο και άλλα πολλά που σκέφτονται να κατασκευάσουν πως μπορεί να υπάρξει και ένας χώρος που θα φιλοξενεί τη «ζωντανή» ιστορία του Ελληνικού Αεροδρομίου.





Αν όχι, τότε η ιστορία θα ισοπεδωθεί στην πρώτη «έφοδο» της μπουλντόζας. Και από ψηλά η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Τα πάντα δείχνουν κατεστραμμένα. Λίγα πράγματα σώζονται και σίγουρα δεν είναι μόνο οι στολές του Τσεκλένη αλλά και ένα κομμάτι από το αρχείο του αεροδρομίου το οποίο σαπίζει μέσα στα λασπόνερα. Το μόνο που απομένει είναι να δούμε αν μέσα σε αυτό το εντυπωσιακό πρότζεκτ ανάπλασης το οποίο θα υπογράψει , όπως λέγεται, ο διάσημος αρχιτέκτονας Σερ Νόρμαν Φόστερ θα προβλεφθεί και ένας μικρός χώρος που θα θυμίζει τα μεγαλεία μιας περασμένης εποχής.