ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Mάθε να φτιάχνεις κανά αβγό!


Mάθε να φτιάχνεις κανά αβγό!
ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΓΚΑ
Η θέση του αυγού στην αντρική κουζινική δοξασία είναι φυσιολογική γιατί, πέρα από τους συμβολισμούς του (αναγέννηση, «καρπερότητα», έως και αθανασία), το αυγό είναι εύκολο στην προετοιμασία του, περιέχει πολλή πρωτεΐνη και είναι η δυτικοφερμένη και πανταχού παρούσα βάση του πρωινού, που για τους περισσότερους άντρες είναι η απόλυτη στομαχική φαντασίωση -αν και ποτέ δεν καταφέρνει να ξεπεράσει τον καφέ και το τσιγάρο.
Οι κανόνες είναι απλοί:
Για βραστό αυγό που θέλουμε να είναι σφιχτό, βάζουμε τα αυγά σε σκεύος που δεν είναι μεγάλο σε σχέση με τα αυγά, φέρνουμε το νερό σε σημείο βρασμού και αμέσως βγάζουμε το σκεύος από τη φωτιά, το σκεπάζουμε και αφήνουμε μέσα τα αυγά για 15 με 16 λεπτά. Προσοχή, όμως, τα πολύ φρέσκα αυγά, όταν είναι σφιχτά, δεν καθαρίζονται εύκολα.
Για αυγά scrambled, λιώνουμε στο τηγάνι λίγο βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε 3 αυγά. Τα ανακατεύουμε σχεδόν αμέσως με πλαστική κουτάλα από τις άκρες του τηγανιού προς το κέντρο μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Αλατοπιπερώνουμε και είναι έτοιμα.
Τέλος, για αυγά ποσέ -ο φόβος και τρόμος των πάντων- το ζήτημα είναι απλό: Σπάμε ένα αυγό μέσα σε ένα μεγάλο κομμάτι πλαστική μεμβράνη, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε 1/3 κουτ. γλυκού βούτυρο. Σηκώνουμε τις άκρες της μεμβράνης έτσι ώστε να έχουμε το αυγό εγκλωβισμένο στο κέντρο και δένουμε τις άκρες κόμπο. Ζεσταίνουμε νερό σε κατσαρολάκι και τοποθετούμε τη μεμβράνη με το αυγό μέσα στο νερό. Μόλις αρχίσει να δένει, το βγάζουμε και κόβουμε με ψαλίδι τη βάση του κόμπου. Προσεκτικά, μεταφέρουμε το ποσέ αυγό στο πιάτο.
Οσο για την ομελέτα...
Πώς γίνεται μια ομελέτα
  • Ζεσταίνουμε 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο ή λίγο βούτυρο σε τηγάνι περιστρέφοντάς το ώστε τα λιπαρά να απλωθούν σε όλα τα σημεία του. Παράλληλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  • Χτυπάμε ελαφρώς με πιρούνι σε μεγάλο μπολ 2 αυγά, 1 ασπράδι, 1 κουτ. σούπας γάλα, 1 κουτ. σούπας ανθρακούχο νερό και αλατοπίπερο και τα ψήνουμε στο τηγάνι για 15 δευτερόλεπτα.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, βάζουμε στη μισή ομελέτα τη γέμιση (αν χρησιμοποιούμε) και μεταφέρουμε το τηγάνι στο φούρνο, όπου την ψήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να δέσουν και να φουσκώσουν τα αυγά.
  • Γλιστράμε την ομελέτα σε πιάτο, τη διπλώνουμε και τη σερβίρουμε αμέσως.
ΣΗΜEIΩΣΗ
Για να χτυπήσουμε τα αυγά μιας ομελέτας, το καλύτερο εργαλείο είναι ένα απλό πιρούνι. - Τα αυγά για την ομελέτα δεν χρειάζονται πολύ χτύπημα. Διαφορετικά, εισάγουμε πολύ αέρα και η ομελέτα θυμίζει σφουγγάρι. - Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε στη γέμισή της υλικά που χρειάζονται σοτάρισμα (κρεμμύδια, λουκάνικα κ.λπ.), αρχίζουμε από αυτά και μετά προχωρούμε στην παρασκευή της ομελέτας.
Ομελέτα με κεμπάπ και γιαούρτι
Yλικά για 1 άτομο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κεμπάπ έτοιμο από το σουπερμάρκετ κομμένο σε κομμάτια
  • 2 κουτ. σούπας γιαούρτι
  • 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι κόκκινο γλυκό
  • ½ ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1/4  κρεμμυδιού κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κουτ. γλυκού μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά
  • 2 ασπράδια αυγού
  • 1 κουτ. σούπας νερό ανθρακούχο
  • 2 κουτ. σούπας γάλα
  • αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το βούτυρο και μόλις κάψει καλά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Βάζουμε το κεμπάπ στο τηγάνι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, το γλυκό πιπέρι, την ντομάτα και το γιαούρτι, και ανακατεύουμε ελαφρώς. Αλατοπιπερώνουμε καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά και τα ασπράδια με το γάλα και το ανθρακούχο νερό για 5 δευτερόλεπτα. Αλατοπιπερώνουμε καλά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι φούρνου και ρίχνουμε τα αυγά. Γυρνάμε προς όλες τις πλευρές για να απλωθεί παντού το αυγό και το βγάζουμε από τη φωτιά. Τοποθετούμε τη γέμιση με το κεμπάπ στη μισή πλευρά και φουρνίζουμε. Ψήνουμε την ομελέτα για 3 λεπτά, τη βγάζουμε από το φούρνο, τη γλιστράμε προσεκτικά στο πιάτο και σερβίρουμε.