ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Νεκροί σε συγκρούσεις στο Χάρκοβο – Mαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους της Μόσχας

Νεκροί σε συγκρούσεις στο Χάρκοβο – Mαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους της Μόσχας

Ένοπλοι της ακροδεξιάς οργάνωσης «Δεξιός Τομέας» άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών - Πρόκειται για το δεύτερο αιματηρό περιστατικό των τελευταίων ημερών ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής στην Κριμαία

Την ώρα που στην Ουκρανία κλιμακώνεται η ένταση, ενόψει του αυριανού κρίσιμου δημοψηφίσματος στην Κριμαία, στην Μόσχα χιλιάδες Ρώσοι βγήκε στους δρόμους για να διαδηλώσει κατά της “κατοχής” της χερσονήσου και βρέθηκαν αντιμέτωποι, κοντά στην Κόκκινη Πλατεία, με αντισυγκέντρωση εθνικιστικών οργανώσεων που υποστήριζε την επίσημη γραμμή του Κρεμλίνου.

Κι αν στη Μόσχα οι διαδηλώσεις δεν είχαν αιματηρή κατάληξη, δεν συνέβη το ίδιο στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, όπου το απόγευμα της Παρασκευής σημειώθηκε δεύτερο περιστατικό με νεκρούς μετά από συγκρούσεις ρωσόφιλων και ουκρανόφιλων διαδηλωτών.

Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για δύο νεκρούς και πέντε τραυματίες ενώ η αστυνομία προχώρησε σε τριάντα συλλήψεις. 

Το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε όταν ομάδες αυτοάμυνας κατοίκων του Χάρκοβο που είναι θετικοί στο ενδεχόμενο ένωσης με τη Ρωσία, εντόπισαν ένα ύποπτο όχημα σχετικά με μια ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε στην πόλη στις 8 Μαρτίου.

Ο οδηγός του οχήματος όταν αντιλήφθηκε τις κινήσεις των ρωσόφιλων διαδηλωτών απομακρύνθηκε και οδήγησε το αυτοκίνητο έξω από τα τοπικά γραφεία της ακροδεξιάς οργάνωσης «Δεξιός Τομέας», που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Εκεί φαίνεται ότι τα μέλη της οργάνωσης οχυρώθηκαν ενώ έξω από το κτίριο συγκεντρώθηκαν άοπλοι ρωσόφιλοι διαδηλωτές.