ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Premium απόλαυση!


Premium απόλαυση!
Από την Ντένη Καλλιβωκά
Το Hendrick's το ανακάλυψα πριν από μία δεκαετία, σε ένα υπόγειο μπαρ στο Εδιμβούργο. Χωρίς να γνωρίζω ότι βρισκόμουν στο καλύτερο gin bar στη Βρετανία, δοκίμασα ένα Hendrick's Tea Time Martini σε κολονάτο ποτήρι του τσαγιού με μαρμελάδα από ροδοπέταλα, χυμό λεμονιού και δυόσμο ?και ερωτεύτηκα! Τη γεύση του, τα αρώματα αλλά και τις φαντασιώσεις που δημιουργεί!
Το Hendrick's δεν περνά ποτέ απαρατήρητο. Δεν είναι ένα συνηθισμένο premium τζιν. Είναι διαφορετικό, απίθανα εκκεντρικό, και τέτοιο είναι και όλο το lifestyle του. Η μαύρη φιάλη, που μοιάζει με εκείνες όπου φυλάσσονταν τα φαρμακευτικά σκευάσματα αιώνες πριν... Και μετά έρχονται όλες οι σουρεαλιστικές εικόνες που το περιτριγυρίζουν: Ημίγυμνες βικτοριανού τύπου γυναίκες με ποτήρια μαρτίνι, ιππότες, μονόκλ, ζυγαριές, τριαντάφυλλα και, φυσικά, αγγούρια! Αλλά και οι τρόποι επικοινωνίας. Δεν έχουμε εδώ τις κλασικές ενέργειες που κάνουν τα περισσότερα ποτά, αλλά χορηγίες αγώνων κροκέ το καλοκαίρι και στυλάτους αγώνες ξιφασκίας το χειμώνα.
Αλλά, ακόμη και όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να θεωρηθούν διαφημιστικά αν όντως η διαδικασία παραγωγής του Hendrick's δεν ήταν τελείως διαφορετική από οποιουδήποτε άλλου τζιν, όπως ανακάλυψα έπειτα από μια επίσκεψη στο αποστακτήριό του, στο Girvan, στη Σκοτία. Αποστάζεται και εμφιαλώνεται χρησιμοποιώντας το καλύτερης ποιότητας απόσταγμα σιτηρών και 11 διαφορετικά βότανα. Τριαντάφυλλα Βουλγαρίας και φρέσκο αγγούρι Ολλανδίας συμπληρώνουν αυτήν την πολυποίκιλη συλλογή συστατικών.
Παρασκευάζεται χειρωνακτικά σε μικρές παρτίδες και ενώ τυπικά στη βιομηχανία της απόσταξης μία παρτίδα 1.000 λίτρων θεωρείται συγκριτικά μικρή, το Hendrick's παράγεται σε παρτίδες των 450 μόλις λίτρων. O τρόπος παρασκευής του είναι εξίσου ασυνήθιστος. Για την παραγωγή του χρησιμοποιούνται 2 αποστακτήρες, ο Carter-Head, ένας από τους ελάχιστους στον κόσμο, και ο Βennet, ένας από τους παλιότερους που υπάρχουν. Τα αποστάγματα από τους δύο αποστακτήρες αναμειγνύονται και στη συνέχεια προστίθενται φυσικό λάδι από πέταλα τριαντάφυλλου Βουλγαρίας και φρέσκο αγγούρι Ολλανδίας, σε μυστικές αναλογίες. Ετσι, προκύπτει ένα τζιν με τέτοια ασυνήθιστη απαλότητα, χαρακτήρα και ισορροπία γεύσεων!
Με αυτόν το νωχελικό τρόπο απόσταξης, και υπό στενή επίβλεψη, το Hendrick's αποκτά την εξαιρετική γεύση που το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα τζιν? λεπτές νότες κόλιαντρου, ιουνίπερου και εσπεριδοειδών, αρώματα τριαντάφυλλου και αγγουριού. Ολα αυτά, δηλαδή, που μας ξετρελαίνουν όταν το γευόμαστε.
  • Πρόταση σερβιρίσματος 
    Ο πλούσια αρωματικός του χαρακτήρας δίνει εξαίσια τζιν τόνικ που γαρνίρονται με μια φέτα αγγουριού!