ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

ΠΑΟΚ- Παναθηναϊκός: 1-4

ΠΑΟΚ- Παναθηναϊκός: 1-4
Ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλος του Παναθηναϊκού δεν περίμενε έναν τέτοιο τελικό! Το σαρωτικό 1-4 με το οποίο οι «πράσινοι» πήραν το κύπελλο είναι το επιστέγασμα μιας εκπληκτικής χρονιάς που έκαναν και έφτασαν ως την κατάκτηση του τροπαίου!
Από το πρώτο λεπτό και στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα ο Παναθηναϊκός ήταν κυρίαρχος, οι παίκτες του Αναστασίου έχασαν ελάχιστες μονομαχίες και δικαιούνταν απόλυτα αυτό που με το τελευταίο σφύριγμα του Κάκου πήραν. Τον τίτλο, που ήταν ο πρώτος μετά από το νταμπλ του 2010 και ο πρώτος στην εποχή Αλαφούζου που στο τέλος της ημέρας μπορεί να νιώθει δικαιωμένος για όλες τις επιλογές του περασμένου καλοκαιριού και κυρίως των Αναστασίου και Νταμπίζα!
«Μέσα» Κίτσιου και Καρέλης
Ο Γεωργιάδης επέλεξε τελικά τον Κίτσιου αντί για τον τιμωρημένο Κατσουράνη. Ο Γλύκος ήταν κατω από τα δοκάρια, με τον Τζαβέλα αριστερά, τον Σκόνδρα δεξιά και τους Ινσαουράλδε και Βίτορ κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Ο Κάτσε ήταν ο αμυντικός χαφ, με εσωτερικούς μέσους τους Κίτσιου και Λάζαρ, στα «φτερά» τους Στοχ και Λούκας και στην κορυφή τον Σαλπιγγίδη. Από την πλευρά του, ο Γιάννης Αναστασίου ξεκίνησε με τον Κοτσόλη κάτω από τα δοκάρια, αριστερά τον Νάνο, δεξιά τον Τριανταφυλλόπουλο και στο κέντρο της άμυνας τους Σίλντενφελντ και Κουτρουμπή. Ο Μέντες ήταν το αμυντικό χαφ του ρόμβου, με τους Ζέκα και Πράνιτς μπροστά του και τον Αμπέντ λίγο πιο μπροστά. Για παρτενέρ του Μπεργκ προτίμησε τον Καρέλη, για να κερδίσει σε ταχύτητα και πρέσινγκ.
Πρέσινγκ και... Μπεργκ!
Από το ξεκίνημα, ο Παναθηναϊκός έβγαλε στον αγωνιστικό χώρο τα φετινά του αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Πρέσινγκ, τρεξίματα και τακτική προσείλωση. Στα 56'' η πίεση στη μεσαία γραμμή έφερε το κλέψιμο του Μέντες και ο Μπεργκ βρήκε με εξαιρετική μπαλιά τον Ζέκα δεξιά της περιοχής, με τον Γλύκο να διώχνει σε κόρνερ το σουτ του! Η εξέλιξη της φάσης τελείωσε με ένα σουτ μακριά από την εστία. Στα πρώτα λεπτά ο ΠΑΟΚ έδειχνε να αφήνει χώρους στον Παναθηναϊκό και να ψάχνει την κόντρα. Ένα ακόμα σημαντικό κλέψιμο στη μεσαία γραμμή, αυτή τη φορά με τον Πράνιτς στο 6', δεν οδήγησε σε ευκαιρία, αλλά έδειξε τη σωστή λειτουργία των «πράσινων» χαφ. Ένα σουτ του Καρέλη στο 7' κόντραρε για να καταλήξει στα χέρια του Γλύκου, ενώ μια ακόμα προσπάθεια του νεαρού επιθετικού που πέρασε άουτ στο 8' ήταν ως μη γενόμενη, αφού είχε προηγηθεί χέρι στο κοντρόλ. Ο ΠΑΟΚ δυσκολευόταν να «πατήσει» περιοχή, ενώ δεν είχε και καλή ανάπτυξη, απόρροια του ανασταλτικού παιχνιδιού των «πρασίνων». Οι σωστές τοποθετήσεις είχαν περιορίσει τα άκρα και στο 15' το «τριφύλλι» κατάφερε να πάρει το προβάδισμα. Ο Νάνο εκτέλεσε το κόρνερ από την πλευρά του, με τον Μπεργκ να πιάνει την κεφαλιά, η οποία κόντραρε στα σώματα και του ξαναστρώθηκε. Ο Σουηδός δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και με ψύχραιμη εκτέλεση πέτυχε το πέμπτο του γκολ στη διοργάνωση και έβαλε... φωτιά στην πράσινη πλευρά του ΟΑΚΑ! Στο 18', μετά από εκτέλεση φάουλ του Νάνο ο Μπεργκ έπιασε εκ νέου την κεφαλιά, αλλά προς... τα πίσω! Ο Ζέκα έκανε ένα διαγώνιο σουτ, με τον Γλύκο να μπλοκάρει.

Μοιραίος ο «Σάλπι»!
Από τη στιγμή που δέχθηκε το γκολ νωρίς, ο ΠΑΟΚ έπρεπε να βρει τρόπο να αντιδράσει και να αλλάξει την αρχική του προσέγγιση. Ο Γεωργιάδης άλλαξε το σύστημα σε 4-2-3-1, με τον Κίτσιου να βγαίνει στο δεξί «φτερό» αλλά στο 23' παραλίγο να δεχθεί κι άλλο γκολ! Μετά από σέντρα του Καρέλη, η μπάλα έφτασε στον Πράνιτς, ο οποίος έπιασε ένα δύσκολο σουτ. Ο Γλύκος έπεσε στη γωνία του και έδιωξε σε κόρνερ!. Στο 28' ο Μπεργκ με καταπληκτικό τακουνάκι βρήκε τον Αμπέντ, αλλά η σωστή τοποθέτηση των αμυντικών του «δικέφαλου» δεν τον άφησε να απειλήσει. Οι «πράσινοι» συνέχισαν να λειτουργούν καλύτερα, με τους παίκτες του Γεωργιάδη να κερδίζουν κάποια μέτρα, να ψάχνουν τα ρήγματα με τον Στοχ από τα αριστερά, αλλά να μην μπορούν να απειλήσουν. Στο 35' ο Ινσαουράλδε με κρίσιμο τάκλιν πρόλαβε τον Καρέλη, ενώ στην αμέσως επόμενη επίθεση ο Κοτσόλης έβγαλε σε κόρνερ την επικίνδυνη σέντρα-σουτ του Λούκας! Με την εκτέλεση, ο Στοχ έκανε την σέντρα, ο Σαλπιγγίδης ξέφυγε από τα μαρκαρίσματα και βρέθηκε απέναντι στο γκολ, καθώς η μπάλα πέρασε από Τριανταφυλλόπουλο και Σίλντενφελντ. Ωστόσο, η κεφαλιά του «Σάλπι», που έδειξε να αιφνιδιάζεται, σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι! Ο ΠΑΟΚ απέκτησε με τις φάσεις αυτές ψυχολογία, ενώ «φορτώνοντας» το ένα άκρο δημιουργούσε κενά και «άνοιγε» έτσι την άμυνα του Παναθηναϊκού.
Στο 40' ο Πράνιτς από το... πουθενά βγήκε αριστερά, έβγαλε για τον Αμπέντ, που με κεφαλιά βρήκε τον Καρέλη, ο οποίος έπεσε άτσαλα στη μπάλα για να τη στείλει άουτ. Αυτή ήταν και η τελευταία ευκαιρία του Παναθηναϊκού στο πρώτο μέρος. Ο «δικέφαλος» απείλησε στο 45' με ένα μακρινό σουτ του Κάτσε, το οποίο βρήκε σε αμυντικό και πέρασε εκατοστά δίπλα από το δοκάρι του Κοτσόλη. Στο επόμενο λεπτό, η σέντρα του Στοχ αλλοιώθηκε, η μπάλα βρήκε στο κεφάλι του Κουτρουμπή και κινήθηκε παράλληλα με την εστία, με τον Σαλπιγγίδη να μην προλαβαίνει να τη στείλει στα δίχτυα και τον Ζέκα στη συνέχεια να διώχνει σε κόρνερ! Το πρώτο μέρος έληξε έτσι με τον ΠΑΟΚ έτσι να κλέβει τις εντυπώσεις στο τέλος.
«Ζωγραφιά» Μπεργκ, κεφαλιά Καρέλη!
Το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους δεν είχε την ένταση του πρώτου, ωστόσο ο Παναθηναϊκός κατάφερε πέντε λεπτά μετά τη σέντρα να... ακουμπήσει το Κύπελλο! Μετά από εκτέλεση κόρνερ του Νάνο και κάποιες κόντρες η μπάλα βγήκε στο Μπεργκ στα δεξιά. Ο Σουηδός μπήκε στην περιοχή, κοίταξε στο πέναλτι, προετοιμάζοντας τον Γλύκο για σέντρα και με εκπληκτική εκτέλεση στην κλειστή γωνία έκανε το 2-0, εκμεταλλευόμενος το κενό και την καθυστερημένη αντίδραση του «ασπρόμαυρου» τερματοφύλακα!
Κάπου εκεί, ο ΠΑΟΚ έδειξε να καταρρέει. Ο Πράνιτς στο 52' μετά από σέντρα του Καρέλη έπιασε ένα πολύ καλό μονοκόμματο σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε ξυστά από το δοκάρι. Και στο 53', μετά από κόρνερ του Νάνο ο Καρέλης σηκώθηκε ψηλότερα από όλους και με τρομερή κεφαλιά πέτυχε και τρίτο γκολ!
Το γκολ της ελπίδας..
.
Ο Γεωργιάδης έβαλε στο ματς τον Λίνο αντί του Λούκας και τον Βούκιτς αντί του Λάζαρ, αλλά ο Παναθηναϊκός συνέχισε να ελέγχει το ρυθμό. Η πρώτη τελική του «δικέφαλου» ήταν στο 61', με ένα σουτ του Κάτσε που πέρασε άουτ. Στο 65' ο Βούκιτς με πολύ ωραία μπαλιά βρήκε τον Στοχ στην περιοχή και ο Κοτσόλης απέκρουσε σε κόρνερ την προσπάθειά του. Ο Σλοβάκος πήγε για την εκτέλεση και... δέχθηκε μια κροτίδα δίπλα του, με αποτέλεσμα να πέσει κάτω κρατώντας το αυτί του! Το ματς διεκόπη για λίγα δευτερόλεπτα. Και στη συνέχεια, με την μπάλα να μην έχει απομακρυνθεί ο Αμπέντ έκανε ένα επιπόλαιο μαρκάρισμα στον Λίνο, βρίσκοντας το πόδι του. Ο Κάκος περίμενε τον βοηθό του και σφύριξε το πέναλτι. Ο Βούκιτς ανέλαβε την εκτέλεση, στέλνοντας τη μπάλα στο κέντρο της εστίας του Κοτσόλη για να μειώσει. Ο Αναστασίου έβγαλε τον Καρέλη και έβαλε τον Ατζαγκούν, βλέποντας την ομάδα του να πέφτει, όπως και στο δεύτερο μισό του πρώτου μέρους.
Σόου του Μπεργκ!
Στο 74' ο Λαγός πήρε τη θέση του Αμπέντ για να δώσει ενέργεια στη μεσαία γραμμή της ομάδας του, ενώ τρία λεπτά αργότερα ο Κουλούρης μπήκε αντί του Σκόρδα, προκειμένου να γίνει ο ΠΑΟΚ πιο επιθετικός, χωρίς να αλλάξει κάτι στην εικόνα του ματς. Στο 78' ο Νάνο έστειλε μια ακόμα... συστημένη σέντρα, αλλά η κεφαλιά του Μπεργκ έφυγε άουτ. Ο Σουηδός, όμως, κρατούσε το καλύτερο για το τέλος. Πήρε τη μπάλα κοντά στη μεσαία γραμμή. Άδειασε τον πρώτο αντίπαλο. Έφτασε μέχρι την περιοχή, ζάλισε τον Ινσαουράλδε με τα... χορευτικά του και τρομερή εκτέλεση ολοκλήρωσε το απίστευτο χατ-τρικ του. Χαρακτηριστική η κίνηση του Ζέκα να πάρει τη φανέλα του και να την προσκυνήσει! Πρώτος σκόρερ στο Κύπελλο ο Μπεργκ, με επτά τέρματα. Αμέσως άφησε τη θέση του στον Πέτριτς για να αποθεωθεί. Το γλέντι στην πράσινη κερκίδα είχε ήδη στηθεί!
MVP!
Μάρκους Μπεργκ. Τα λόγια περιττεύουν. Ο Σουηδός ήταν πραγματικά εκπληκτικός. Ήταν εκείνος που έβαλε τις βάσεις με το γκολ του στο ξεκίνημα. Όταν τα πράγματα ήταν ρευστά, έδειξε την οξυδέρκεια και την κλάση του για να ξεγελάσει τον Γλύκο. Και στο τέλος, με τρομερή ατομική ενέργεια και εκτέλεση ολοκλήρωσε το χατ-τρικ του. Εξαιρετική χρονιά, εξαιρετικός τελικός.
Στο ύψος του...
Ο Νάνο, από τα πόδια του οποίου ξεκίνησαν... σχεδόν όλα τα γκολ! Είχε συμμετοχή και στα τρία, ενώ το «φαρμακερό» αριστερό του ήταν μόνιμη πηγή κινδύνου. Παράλληλα, έτρεξε πολύ, μάρκαρε και δημιούργησε ρήγματα. Χαρακτηριστική η φάση του 87', όπου με μία απίστευτη κούρσα πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του, για να κερδίσει τελικά το κόρνερ!
Αδύναμος κρίκος
Δημήτρης Σαλπιγγίδης. Ήταν ο μοιραίος για την ομάδα, του καθώς στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει και ίσως τα παιχνίδια στη συνέχεια ήταν διαφορετικά. Ωστόσο, δεν εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες. Έστειλε από πολύ κοντά τη μπάλα στο δοκάρι και στη συνέχεια δεν κατάφερε από πολύ κοντά να βρει τη μπάλα. Ακόμα και σε δύο φάσεις που βγήκε οφσάιντ, τα τελειώματά του δεν ήταν καλά.
Η γκάφα της βραδιάς
Την έκανε ο Αμπέντ. Με την ομάδα του να νικάει 1-0 βγήκε άσχημα πάνω στον Λίνο για να διεκδικήσει μια μπάλα, υποπίπτοντας σε πέναλτι.
ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Πολύ καλή η διαιτησία του Κάκου και των βοηθών του, που έχασαν μόνο ένα κόρνερ. Ψύχραιμος, δεν άφησε το παιχνίδι να χαθεί σε κανένα σημείο και έκανε εμφάνιση... τελικού!
Το χαρακτηριστικό παιχνίδι του Παναθηναϊκού του έφερε την σπουδαία νίκη και έναν τίτλο, που αποτέλεσε επιστέγασμα στη σκληρή δουλειά του Αναστασίου, του επιτελείου του και των παικτών. Μια ομάδα με ξεκάθαρη αγωνιστική ταυτότητα, τακτική προσήλωση. Γυμνασμένη όσο λίγες, με φοβερά τρεξίματα, πρέσινγκ και γρήγορο τρανζίσιον. Παρότι υπήρξαν σημεία, με βασικότερο το δεύτερο μισό του πρώτου μέρους, όπου ο ΠΑΟΚ κατάφερε να του βάλει δύσκολα και να τον απειλήσει, κράτησε και έκανε το ματς θρίαμβο. Από την άλλη, για τον ΠΑΟΚ ήταν φανερές οι απουσίες, ενώ του στοίχισε η αστοχία στο καλό δεκαπεντάλεπτο που έκανε, από το 30' μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου. Πολύ όμορφη η εικόνα των δύο προέδρων να μπαίνουν αγκαλιασμένοι και να στέλνουν κοινό μήνυμα. Όπως και στο ότι στο τέλος δεν μπήκε κανείς μέσα και οι νικητές χειροκρότησαν τους χαμένους. Μία νίκη σε τελικό που θα μείνει στην ιστορία!
Πηγή: gazzetta.gr