ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Φωτιά και στα «αποκαϊδια» του ΠΑΣΟΚ έβαλε ο Παπανδρέου – Κεγκέρογλου: Το έπαιξε μάγκας

Vasilis Kegeroglou-570
Αναταραχή προκλήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το θέμα της στάσης που τήρησαν στη Βουλή κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου οι κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Απ. Κακλαμάνης, το οποίο έθεσε, «προεισαγωγικά» ο Γραμματέας της Κ.Ο. Παναγιώτης Ρήγας.
Οι βουλευτές Θάνος Μωραΐτης και Κώστας Τριαντάφυλλος ζήτησαν να μη συζητηθεί το θέμα διότι, όπως είπε ο κ. Μωραΐτης «διχάζει το κόμμα και την παράταξη». Η ένσταση δεν έγινε δεκτή και η συζήτηση συνεχίστηκε με τις παρεμβάσεις των υφυπουργών Βασίλη Κεγκέρογλου και Εύης Χριστοφιλοπούλου, η παρουσία των οποίων θεωρήθηκε «ύποπτη» από τους δυο βουλευτές, καθώς, όπως φέρονται να σημείωσαν, δεν συνηθίζεται η παρουσία μελών της κυβέρνησης στις συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου, η σύνθεση του οποίου δεν είναι, πάντως, συγκεκριμένη και συνήθως μετέχουν όσοι βουλευτές επιθυμούν.
Ο κ. Ρήγας, εισάγοντας το θέμα, έκανε αποτίμηση της παρουσίας του ΠΑΣΟΚ στην προχθεσινή συζήτηση και η τοποθέτησή του χαρακτηρίσθηκε «καλή» από την πλευρά των κκ Μωραΐτη και Τριαντάφυλλου. Αφού τόνισε ότι δόθηκε με επιτυχία μια ακόμα κοινοβουλευτική μάχη, αναφέρθηκε στους κ.κ. Παπανδρέου και Κακλαμάνη, λέγοντας ότι οι δύο συνάδελφοι, που δεν είναι τυχαία πρόσωπα, διαφοροποιήθηκαν και αυτό δεν ήταν σωστό. Και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να είχαν ενημερώσει, προηγουμένως, την Κ.Ο., καθώς και ότι στο μέλλον δεν πρέπει να υπάρξουν ανάλογοι αιφνιδιασμοί.
Αμέσως μετά το λόγο πήραν οι δύο υφυπουργοί, οι οποίοι επέκριναν τον πρώην πρωθυπουργό και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, τονίζοντας ότι «πρέπει να μας σέβονται» και ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να απολογηθούν, ενώ, καταλόγισαν στους κκ Παπανδρέου και Κακλαμάνη ότι παίζουν προσωπικά πολιτικά παιχνίδια. Στον κ. Κεγκέρογλου αποδίδεται η φράση «το έπαιξαν μάγκες», ενώ ειδικότερα για τον κ. Παπανδρέου φέρεται να είπε ότι αν ο κ. Παπανδρέου ξέρει κάτι παραπάνω από εμένα για τις Τράπεζες, πρέπει να το πει.
Οι παρεμβάσεις των δύο υφυπουργών προκάλεσαν την αντίδραση των Θ. Μωραΐτη και Κ. Τριαντάφυλλου, οι οποίοι φέρονται να ενοχλήθηκαν και από το ύφος των δύο υφυπουργών. Ο πρώτος είπε ότι δεν μπορεί να μετέχει σε τέτοια συζήτηση και ο δεύτερος ότι «τα βάζετε με την ιστορία της παράταξης» και ότι ο ίδιος, βουλευτής μόλις από το 2012, δεν μπορεί να κρίνει έναν πρώην πρωθυπουργό της παράταξης.
Σύμφωνα με μαρτυρίες και από τις δύο πλευρές υπήρξε ένταση όταν οι δύο βουλευτές δήλωσαν ότι αποχωρούν από τη συνεδρίαση.
Η μεγαλύτερη ένταση σημειώθηκε μεταξύ του Κ. Τριαντάφυλλου και του Χρ. Πρωτόπαππα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τριαντάφυλλος, αρμόδιος από την Κ.Ο. σε θέματα ναυτιλίας κατηγόρησε τον κ. Πρωτόπαππα ότι ευθύνεται για μια διάταξη του πολυνομοσχεδίου για εργασιακά θέματα του χώρου της ναυτιλίας. Ειδικότερα ο βουλευτής Χίου κατηγόρησε τον συνομιλητή του για τη διάταξη που αφορά τις εργασιακές συμβάσεις στη ναυτιλία, οι οποίες ύστερα από απαίτηση της τρόικας έγιναν επιχειρησιακές. Ο κ. Τριαντάφυλλος είχε υποστηρίξει ότι δεν θα έπρεπε να θεωρείται επιχείρηση κάθε καράβι, αλλά όλα τα καράβια ίδιου σκοπού της ίδιας εταιρείας, όπως είχε η Ελλάδα το δικαίωμα να κάνει, με τον κ. Πρωτόπαππα, να προωθεί την αντίθετη άποψη, η οποία και υιοθετήθηκε και περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο.