ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Εφορία: Ελέγχονται για φοροδιαφυγή όσοι δηλώνουν "φιλοξενούμενοι"


Εφορία: Ελέγχονται για φοροδιαφυγή όσοι δηλώνουν  φιλοξενούμενοι
Σχεδόν ο ένας στους τρεις Έλληνες που υπέβαλαν πέρυσι φορολογική δήλωση έχει συμπληρώσει τον κωδικό που υποδηλώνει ότι είναι φιλοξενούμενος άλλου προσώπου! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή της Κυριακής", σε σύνολο περίπου 5,5 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων που κατατέθηκαν το 2013, περίπου 1,85 εκατομμύρια φορολογούμενοι συμπλήρωσαν τον συγκεκριμένο κωδικό, αναγράφοντας μάλιστα και τον ΑΦΜ του προσώπου – φυσικού ή νομικού – που τους φιλοξενεί.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μοιάζουν να είναι πεπεισμένα, ωστόσο, ότι το εκτεταμένο φαινόμενο της «φιλοξενίας», πέρα από τις πολλές περιπτώσεις που είναι πραγματικές και εντάθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης (επιστροφή στην πατρική κατοικία λόγω έλλειψης εισοδημάτων), υποκρύπτει και περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής.
Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά προαναγγέλλονται έλεγχοι οι οποίοι θα στηριχθούν στα στατιστικά ευρήματα, προκειμένου να φέρουν στο φως περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων, κυρίως από ενοίκια ή δόλιας υποβολής αίτησης με στόχο την είσπραξη του «μερίσματος».
Σύμφωνα πάντως με το ίδιο δημοσίευμα, χιλιάδες άνεργοι ηλικίας ακόμη και άνω των 30-40 ετών εξακολουθούν να ζουν με τους γονείς τους αδυνατώντας να συντηρήσουν το δικό τους σπίτι, ενώ χιλιάδες ηλικιωμένοι ζουν με συγγενικά τους πρόσωπα προκειμένου να απολαμβάνουν τη φροντίδα τους.