ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Κανένας δεν ευθύνονταν σε τίποτε για το ναυάγιο. Αυτά συμβαίνουν σε μια μακρινή παράξενη χώρα που οι άνθρωποι ακόμη νοιώθουν τα σπάνια συναισθήματα που ονομάζονται ευθύνη και τύψεις.


SOUTH KOREA PRIME MINISTER RESIGNATION
Παραιτήθηκε μετά την δριμύτατη κριτική που έχει δεχθεί η κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, ο πρωθυπουργός ης Νότιας Κορέας, Τσουνγκ Χονγκ-Γουόν, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την τραγωδία της 16ης Απριλίου με την βύθιση του πλοίου που παρέσυρε στον υγρό τάφο εκατοντάδες επιβάτες, στην πλειοψηφία τους νεαρούς μαθητές.
«Το σωστό για μένα είναι να αναλάβω την ευθύνη και να παραιτηθώ καθώς ήμουν ο επικεφαλής της κυβέρνησης. Εκ μέρους της κυβέρνησης ζητώ συγγνώμη για τα πολλά προβλήματα…» ανέφερε σε μια σύντομη, αλλά συναισθηματικά φορτισμένη δήλωσή του, ο πρωθυπουργός, εξηγώντας:
«Δεν ήθελα να παραιτηθώ νωρίτερα καθώς η διαχείριση της κατάστασης ήταν η πρώτη προτεραιότητά μου και σκέφτηκα ότι ήταν δική μου ευθύνη να παρέχω βοήθεια. Αλλά αποφάσισα να υποβάλω τώρα την παραίτηση για να μην επιβαρύνω άλλο την κυβέρνηση».
«Οι κραυγές των οικογενειών εκείνων που αγνοούνται με κρατούν ξάγρυπνο τη νύχτα» σημείωσε, ευχόμενος να μην επαναληφθεί η τραγωδία.
Ο Τσουνγκ- η παραίτηση του οποίου έγινε δεκτή από την Πρόεδρο της χώρας- είχε αποδοκιμαστεί εντόνως για την κυβερνητική ολιγωρία και μάλιστα κάποιος του είχε πετάξει ένα μπουκάλι νερό, όταν επισκέφτηκε τους γονείς των θυμάτων μια ημέρα μετά την καταστροφή.
Το φέρι Sewol, με 476 επιβαίνοντες -στην πλειοψηφία τους μαθητές και καθηγητές- βυθίστηκε στα ανοιχτά της Νοτίου Κορέας, στις 16 Απριλίου. Επισήμως έχουν επιβεβαιωθεί 187 νεκροί, αλλά δυστυχώς οι δεκάδες αγνοούμενοι θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα προστεθούν στην λίστα των θυμάτων.