ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Συνέντευξη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Μάρκου Μπόλαρη στην εφημερίδα Μακεδονία


Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Στην ίδια συσκευασία Ιωαννίδης - Τζιτζικώστας. Εμείς είμαστε η άλλη πρόταση, η άλλη προοπτική

Επικριτικός προς τη διοίκηση της περιφέρειας -και με τις δύο εκδοχές της υπό τους Παναγιώτη Ψωμιάδη και Απόστολο Τζιτζικώστα- εμφανίζεται ο Μάρκος Μπόλαρης.

Συνέντευξη στον ΝΙΚΟ ΗΛΙΑΔΗ

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας θεωρεί ότι οι κύριοι Τζιτζικώστας και Ιωαννίδης είναι "δύο σε ένα!", ενώ χαρακτηρίζει "κομματική" την υποψηφιότητα της υποστηριζόμενης από τον ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινας Χαραλαμπίδου.

Ποιο είναι το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;
Η αλλαγή είναι το διακύβευμα στις περιφερειακές εκλογές στην Κεντρική Μακεδονία. Αλλαγή μιας λάθος αντίληψης για τη διοίκηση στην περιφέρεια. Αλλαγή νοοτροπίας για τις δυνατότητες της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Αλλαγή ορίζοντα και προοπτικών για την Κεντρική Μακεδονία. Άλλοι λειτούργησαν και λειτουργούν ως επαίτες της Αθήνας, αντιλαμβάνονται τη Θεσσαλονίκη ως επαρχία της Αθήνας.
Εμείς πιστεύουμε στις δυνατότητες του τόπου και των ανθρώπωνγνωρίζουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, θεωρούμε τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα ευρωπαϊκής περιφέρειας, μιας ισχυρής ευρωπαϊκής περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας. Με αρμοδιότητες και δυνατότητες για άσκηση ευρωπαϊκών πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Άρα το διακύβευμα είναι: συνεχίζουμε λάθος όπως μέχρι σήμερα ή αλλάζουμε;

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δικής σας πρότασης για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;
Η πρόταση υπαγορεύεται από τις αρχές μου. Η περιφέρεια είναι και πρέπει να λειτουργεί ως αυτό-διοίκηση. Άρα δημοκρατική λειτουργία, διαβούλευση με τους φορείς και τις κινήσεις πολιτών για τον δημοκρατικό προγραμματισμό των προτεραιοτήτων και των έργων, απολογισμός και λογοδοσία στους πολίτες, διαφάνεια. Δεν προσερχόμαστε με λογική εξουσίας, αλλά με πρόθεση να υπηρετήσουμε τον τόπο και τους χειμαζόμενους συμπολίτες μας σε ώρα κρίσης.
Δεν σκοπεύουμε να εκδώσουμε πολυτελές πρόγραμμα με χίλια "ΘΑ" κι αντίστοιχες "δεσμεύσεις". Έχουμε πρόταση με πέντε άξονες πολιτικής.
Πάνω σ' αυτούς δομούμε την άλλη πρόταση, την άλλη προοπτική για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Με γνώση των αναγκών στον παραγωγικό τομέα, τη διακινδύνευση της κοινωνικής συνοχής, με σχέδιο για αναδιάταξη των περιφερειακών υπηρεσιών για αποτελεσματικότητα, για ανάδειξη του γεωστρατηγικού πλεονεκτήματος, για τη μεγιστοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, διαφάνεια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Τις επόμενες μέρες, εβδομάδες θα παρουσιάζουμε έναν έναν τους άξονες-πυλώνες της άλλης πρότασης για τη γη του Αλεξάνδρου, για την πατρίδα του Αριστοτέλη.

Από τους ανθυποψηφίους σας δύο προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και μία από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς κρίνετε αυτές τις υποψηφιότητες;
Οι συνδυασμοί που προέρχονται από τη ΝΔ είναι η έκφραση του αναποτελεσματικού χτες της περιφέρειας. Δύο σε συσκευασία ενός!
Θα ήταν πολύ χρήσιμο να αναζητούσατε την γνώμη των πολιτών.
Να τους ρωτούσατε εάν γνωρίζουν κάτι το οποίο πρόσφερε η περιφέρεια στους πολίτες τα χρόνια που προηγήθηκαν. Δυστυχώς, για την Κεντρική Μακεδονία οι αρμοδιότητες και οι δυνατότητες του θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης δεν αξιοποιήθηκαν. Η ευρωπαϊκή διάσταση της περιφέρειας παρέμενε άγνωστη για τους διοικούντες. Οι Βρυξέλλες ήταν άγνωστος προορισμός. Όσον αφορά την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κομματική πρόταση που θα ξεδιπλώσει τις επόμενες μέρες τη δική της περιφερειακή πρόταση. Την περιμένουμε.

Πιστεύετε ότι μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, μεταξύ δήμων και αιρετής περιφέρειας δηλαδή, έχει θέση η κρατική περιφέρεια ή πρέπει να καταργηθεί;
Η κυβέρνηση ως έκφραση της δημοκρατικής βούλησης του ελληνικού λαού σε μία χώρα με δεδομένα και γνωστά ζητήματα κρίνω ότι πρέπει να έχει κυβερνήτες. Η αποκεντρωμένη γενική γραμματεία που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών σήμερα είναι η παρουσία του κράτους στην ελλαδική περιφέρεια. Η χώρα μας είναι ενιαία, δεν είναι ομοσπονδία.
Αποκεντρωμένες δομές για τον συντονισμό θεμάτων πολιτικής προστασίας, δημόσιας τάξης, οικονομικών υπηρεσιών, καταπολέμησης λαθρεμπορίου, συνοριακά ζητήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με τη λογική που διέπει σήμερα την αποκεντρωμένη Γραμματεία Διοίκησης.
Χρειαζόμαστε στον "Καλλικράτη" και πολιτικές και θεσμικές αλλαγές, μετά την εμπειρία των πρώτων χρόνων εφαρμογής του. Απλούστευση διαδικασιών, εμπιστοσύνη στην αυτό-διοίκηση, διαφάνεια, εστίαση στην υλοποίηση του κρατικού σχεδιασμού κι όχι προτεραιότητα στις λογικές εποπτείας της αυτοδιοίκησης. Εμπιστοσύνη στις τοπικές κοινωνίες, εμπιστοσύνη στη δημοκρατία.

Είστε συγχρόνως και βουλευτής. Στο παρελθόν σάς ασκήθηκε κριτική από μέλη της παράταξής σας ότι παραμελήσατε τα καθήκοντά σας ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο. Σκέφτεστε να παραιτηθείτε από βουλευτής;
Στην πολιτική όπως και στη ζωή κρινόμαστε για το σύνολο της πολιτικής δράσης και παρουσίας μας. Είναι εύλογο ο πολίτης να αναρωτηθεί για έναν αιρετό: Τιμά την εμπιστοσύνη των πολιτών; Αξιοποιεί τη δυνατότητα που του έδωσε η ψήφος μου; Είναι αποτελεσματικός στις θέσεις που κλήθηκε να υπηρετήσει; Σεβάστηκε το χρήμα του δημοσίου δηλαδή των πολιτών; Επιθυμώ οι συμπολίτες να με κρίνουν αυστηρά και δίκαια. Γνωρίζουν ότι συνέχισα υπηρετώντας τη Βουλή -τιμώντας την ψήφο των Σερραίων- σε κοινοβουλευτική εργασία, στην προκαταρκτική επιτροπή για τα υποβρύχια, στο υπουργείο Υγείας με αρμοδιότητα στην κοινωνική πρόνοια, αντέταξα μια εργώδη προσπάθεια για την ηλεκτρονική καταγραφή και τη διαφανή αναδιοργάνωση του συστήματος χορήγησης προνοιακών επιδομάτων, υπέρ των ΑΜΕΑ και σε βάρος όσων τα καρπώθηκαν παρανόμως.
Είναι επίσης γνωστή η νομοθετική ρύθμιση και οι παρεμβάσεις για τους άστεγους πολίτες μας, τους νεοάστεγους της κρίσης από το υπουργείο με πολιτική πρωτοβουλία, όπως άλλωστε και η ανασυγκρότηση - αναδιοργάνωση των ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας και ψυχικής υγείας.
Οι συμπολίτες μου το γνωρίζω ότι με αντιμετωπίζουν και με κρίνουν ως πολιτική παρουσία στο σύνολο. Οι συμπολίτες μου γνωρίζουν ότι στους νωχελικούς ρυθμούς ενός περιφερειακού συμβουλίου (στο οποίο ποτέ δεν κατατέθηκε από την πλειοψηφία πρόταση πολιτικού σχεδιασμού ή πολιτικής αγωνίας) το διάστημα που η εκλεγείσα διοίκηση στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας -και με τις δύο εκδοχές της- αστοχούσε, αποτύγχανε στην αξιοποίηση του θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Απέναντι σ' αυτή την αστοχία προβάλλουμε τις πρωτοβουλίες της παράταξής μας για τη συζήτηση για την εκμετάλλευση του χρυσού στη Χαλκιδική, την ανάδειξη της εσφαλμένης διαχείρισης του προβλήματος καταπολέμησης των κουνουπιών σε εποχή διακινδύνευσης με Η1Ν1, τις παρεμβάσεις για τον κόμβο Κ16, για την κακοδιαχείριση στο ΚΕΠΟΘΕ, για τους εργαζόμενους στο ΚΕΚ Θεσσαλονίκης, για την έλλειψη πολιτικής για την ανεργία στην περιφέρεια, την ανάδειξη της ανεπάρκειας μέτρων για την αιθαλομίχλη, τη δίκαιη κριτική για τη σφαλερή αντιμετώπιση και τον σχεδιασμό στον τουρισμό με το φαιδρό "very Macedonia", στοχοποίηση της στατικής διαχείρισης της πρότασης για το καλάθι με τα προϊόντα της περιφέρειας. Προσωπικά ανάμεσα στο επικοινωνιακό τρικ μιας παραίτησης και στην πρόκληση για περισσότερη δουλειά, προκειμένου να τιμήσω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, επιλέγω το δεύτερο, επιλέγω να υπηρετώ.

Πηγή: www.makthes.gr