ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΙ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΑΥΤΑ ?


(Μια άποψη με αφορμή την παρουσίαση των βασικών αξόνων του προγράμματος του συνδυασμού <<Άλλος Δρόμος>> με υποψήφιο δήμαρχο Κατερίνης τον Γιαννούλη Χρήστο)
Σε μια έκθεση ιδεών που κινούνταν στις ράγες του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου για την λειτουργία της τοπικής διοίκησης Α και Β βαθμού και της κατευθύνσεις που χαράζει η Ε.Ε με βάση την στρατηγική της, εξελίχθηκε η παρουσίαση των βασικών αξόνων του προγράμματος του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ << Άλλος Δρόμος>>  με υποψήφιο δήμαρχο Κατερίνης τον Γιαννούλη Χρήστο, που πραγματοποιήθηκε στην ΕΚΑΒΗ.
Ακούστηκαν ξανά οι όροι συμμετοχική δημοκρατία, αλληλεγγύη, διαφάνεια, προτάγματα που ακούστηκαν και από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γεώργιο Παπανδρέου, που τηρουμένων των αναλογιών πάντα, τότε θα άλλαζε το ΠΑΣΟΚ  και μαζί του η χώρα άμα γινόταν πρωθυπουργός , η συνέχεια είναι γνωστή μετά.
Συνεπής στην γραμμή διαχείρισης, ο συνδυασμός <<Άλλος Δρόμος>> δεν είπε τίποτα διαφορετικό από τους συνδυασμούς των υπόλοιπων ευρωλάγνων και των καμουφλαρισμένων τώρα δήθεν ανεξαρτήτων και ακομμάτιστων, εξαρτημένων βαθειά όμως από την πολιτική του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ταξικών συμφερόντων των συνδυασμών του Νίκου Μακρίδη, Σάββα Χιονίδη.
Ο συνδυασμός <<Άλλος Δρόμος>> με επιδεξιότητα και τακτική, στην προσπάθεια του να διαφοροποιηθεί από τους άλλους συνδυασμούς και να κοτσάρει <<αριστερό>> πρόσημο, γίνεται ο συνεπέστερος στις ντιρεκτίβες της Ε.Ε στην πολιτική διαχείρισης φτώχειας. Βάζει από το παράθυρο <<εθελοντικές>>, <<κοινωνικές>> οργανώσεις, αντικαθιστώντας με αυτό τον τρόπο της γνωστές ΜΚΟ του ΠΑΣΟΚ και γνωστές για το ρόλο που διαδραμάτισαν και διαδραματίζουν ακόμα. Για να αποτελέσουν το νέο πλυντήριο που θα ξεπλένουν την αντιδραστική, αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, θα κάνουν διαχείριση φτώχειας στην λογική της συνυπευθυνότητας και εταιρικής <<ευθύνης>>. Εξωραΐζοντας την κυρίαρχη πολιτική, την πολιτική της Ε.Ε, του κεφαλαίου, διαμορφώνοντας παράλληλα συνείδηση ελεήμων του λαού μας και όχι μαχητή, αγωνιστή που πρέπει να ανατρέψει αντιλαϊκές πολιτικές, να πάρει την υπόθεση της προοπτικής στα χέρια του.
 Εκεί αποσκοπεί και η πρόταση για συγκρότηση αντιδημαρχείας <<κοινωνικής προστασίας>> που ακούσαμε από τον υποψήφιο δήμαρχο Κατερίνης Γιαννούλη Χρήστο. Θεσμοί  που υπάρχουν χρόνια σε μεγάλες καπιταλιστικές χώρες όπως Μ.Βρετανία, Γερμανία κ.α, που δεν κάνουν τίποτα άλλο πέρα από τα ψίχουλα που δίνουν, να δίνουν κυρίως άλλοθι σε αυτό το βάρβαρο σύστημα του καπιταλισμού και στη πολιτική διαχείρισης του, που δημιουργεί και αναπαράγει την φτώχεια, την ανεργία  και είναι η βασική αιτία των δινών τους. Και επίσης είναι χρυσές οι δουλειές που στήνονται γύρω από τα θέματα της λεγόμενης <<κοινωνικής>> πολιτικής. Με την Ε.Ε να χρηματοδοτεί αδρά, μέσα από διάφορα προγράμματα πρωτοβουλίες σε <<εθελοντικές>> οργανώσεις που βοηθούν δήθεν στην καταπολέμηση της φτώχειας σε συνεργασία με δήμους κυρίως.
 Αποτελεί και τακτική επίσης, που στοχεύει στο να μεταθέσει το κεντρικό κράτος την ευθύνη του, μετακυλώντας αυτά τα ζητήματα σε δήμους και <<εθελοντικές οργανώσεις>> με ότι αυτό συνεπάγεται. Το κράτος  διεκπεραιώνει μονό, και προωθεί  τα συλλογικά συμφέροντα των καπιταλιστών. Τέτοιο κράτος είναι το αστικό κράτος, κράτος ταξικό υπέρ του κεφαλαίου, που σε περίοδο καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης πατάει σε δυο άξονες. Από την μια εμπορευματοποιεί ξεπουλάει τομείς κοινωνικών υπηρεσιών, για να δώσει νέα πεδία δράσης στο κεφάλαιο, για να αποσυμφορήσει συσσωρευμένα κεφάλαια και αναπαραχθούν τα κέρδη του και από την άλλη θέλει να γίνει πιο ευέλικτο στη προώθηση της πολιτικής του κεφαλαίου, αναπαράγοντας παράλληλα τα ιδεολογήματα του μονόδρομου. Για αυτό μετέτρεψε την τοπική διοίκηση σε μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης, αυτούς τους στρατηγικούς στόχους,  σκοπούς υπηρετεί, για αυτό άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο το 1994  για την λειτουργία της τοπικής διοίκησης, για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου.
 Με τον ΣΥΡΙΖΑ(τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ) να δηλώνει παρόν, όπως και τώρα στα κελεύσματα της Ε.Ε, του κεφαλαίου για μια τοπική διοίκηση συμπληρωματικό τμήμα του κεντρικού αστικού κράτους. Σε αυτόν τον άξονα κινήθηκαν οι βασικές προγραμματικές διακηρύξεις του συνδυασμού <<Άλλος Δρόμος>> του υποψηφίου δημάρχου Κατερίνης Γιαννούλη Χρήστο.
Ο λαός στις σημερινές συνθήκες και όχι μόνο, χρειάζεται μια τοπική διοίκηση που σε πρώτη φάση θα δώσει πραγματικές ανάσες στον λαό για να σταθεί όρθιος στα πόδια του για να παλέψει. Αυτό είναι το βασικό και όχι την μετατροπή της τοπικής διοίκησης σε φέουδο επιχειρηματικών συμφερόντων.
Ανάσες σήμερα σημαίνει να καταργηθούν τα τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, να μην πληρώνει η εργατική-λαϊκή οικογένεια, έχει πληρώσει και με το παραπάνω, να καταργηθεί κάθε εμπορευματική δραστηριότητα σε υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα που έχουν λογική ανταποδοτικότητας, να καταργηθούν οι δημοτικοί φόροι στους μικρούς επαγγελματίες που είναι μια επιπλέον θηλειά στους τόσους δυσβάστακτους, άδικους αντιλαϊκούς φόρους που πληρώνουν, να μειωθούν άμεσα τα δημοτικά τέλη σε εργατοϋπάλληλους, μικρούς επαγγελματίες, αγρότες, να διεκδικηθούν τα παράνομα παρακρατηθέντα χρήματα από το κράτος, να μειωθούν δραστικά τα δημοτικά τέλη στην ύδρευση που ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να πληρώσει το νερό.
Θέσεις συγκεκριμένες και άλλες πολλές, κρυστάλλινες που θα δώσουν ανάσες στον λαό σήμερα, που θα της βρεις μόνο στα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ ενιαία και στους τρεις δήμους του νομού Πιερίας, στα ψηφοδέλτια της <<ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ>>. Θέσεις που δεν έχουν τον χαρακτήρα ανάθεσης και αυτόκλητων σωτήρων που ξαφνικά έχουν όλες της λύσεις για τα οξυμένα εργατικά-λαϊκά προβλήματα και ήρθαν να σώσουν τώρα την κατάσταση. Αυτά μακριά από τους κομμουνιστές και τους συνεργαζόμενους μαζί με αυτούς. Είναι θέσεις που βοηθάν στην  λαϊκή οργάνωση ,συσπείρωση, που το ίδιο το κίνημα μαζί με την τοπική διοίκηση θα τα επιβάλλουν, γιατί αυτό είναι αναγκαίο σήμερα, ρεαλιστικό για να σταθεί όρθιος ο λαός σήμερα, τώρα και να οργανώσει πιο αποτελεσματικά την πάλη του για πραγματική κοινωνική-λαϊκή ευημερία.
Οι κομμουνιστές μαζί με της συνεργαζόμενες δυνάμεις μέσα στο κίνημα έχουν ανοιχτή ακρόαση εδώ και χρόνια μέσα στο λαό και θα συνεχίζουν να έχουν και δεν ψάχνουν δίαυλους επικοινωνίας, με επικοινωνιακά τρυκ για να συζητήσουν με τον λαό. Ο διάλογος με τον λαό υπάρχει και γίνεται μέσα στο κίνημα που εσείς απουσιάζεται ΚΥΡΙΕ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ  και σε κάποιες των περιπτώσεων το εχθρευτήκατε κιόλας, υπερασπίζοντας εργοδότες, αφεντικά. Όποιος δημόσιος διάλογος γίνει θα αποκαλυφθεί η ένδεια των επιχειρημάτων σας και θα αποκαλυφθεί ποιων ταξικά συμφέροντα με την πολιτική σας υπερασπίζεστε .Όπως και οι συνδυασμοί του κυρίου ΧΙΟΝΙΔΗ και κυρίου ΜΑΚΡΙΔΗ. Τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των επιχειρηματικών συμφερόντων, αυτά υπερασπίζεστε με την πολιτική σας, που είναι σε αντιδιαστολή με τα εργατικά-λαϊκά-κοινωνικά-δημοκρατικά δικαιώματα.
Ο  λαός γνωρίζει και αργά η γρήγορα θα πράξει και θα συνταχθεί στην πάλη για την κοινωνική-λαϊκή προοπτική, που είναι έξω από τα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος.  Γνωρίζουν τους κομμουνιστές και τους συνεργαζόμενους με αυτούς από τους μικρούς και μεγάλους καθημερινούς αγώνες. Από της πύλες των εργοστασίων που μιλάνε με τους εργάτες για τα προβλήματα και πως θα οργανωθεί η εργατική πάλη, από τους αγώνες των μικρομεσαίων αγροτών-κτηνοτρόφων, τους αγώνες των μικρών επαγγελματιών που γίναν σημαντικά βήματα για την καλύτερη οργάνωση της πάλης και την προώθηση της λαϊκής συμμαχίας. Οι κομμουνιστές και οι συνεργαζόμενοι με αυτούς δεν ήρθαν ξαφνικά να το παίξουν όψιμοι αγωνιστές, έχουν σημεία αναφοράς τους εργατικούς-λαϊκούς-ταξικούς αγώνες, συνέπεια ,συνέχεια.
Στα ψηφοδέλτια της <<ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ>> θα βρεις αγωνιστές από την εργατική τάξη, μικρούς αγρότες-κτηνοτρόφους, επαγγελματίες άνεργοι ,γυναίκες αγωνίστριες, όπως και πολλούς νέους που μπαίνουν μπροστά στον αγώνα με την γραμμή της ανυπακοής,  απειθαρχίας, στην γραμμή της αντεπίθεσης. Αγωνιστές που δεν είναι άγνωστοι στις τοπικές κοινωνίες και κυρίως στους χώρους δουλειάς τους.
 Ο λαός της Πιερίας μπορεί να εμπιστευτεί αυτά τα ψηφοδέλτια, να τα στηρίξει, να τα δυναμώσει. Μαζί με το ψηφοδέλτιο της <<ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ>> στην περιφέρεια της ΚΕΝΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, αλλά και με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές.
Σαββίδης  Παναγιώτης
Μέλος του ΚΚΕ της Κ.Ο. Πιερίας