ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Μπόλαρης: η προοπτική της χώρας πρέπει να οργανωθεί με βάση τις αρχές της αειφορίας, της καινοτομίας και της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και προϊόντων.

Μπόλαρης: η προοπτική της χώρας πρέπει να οργανωθεί με βάση τις αρχές της αειφορίας, της καινοτομίας και της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και προϊόντων.


"Τιμούμε την μνήμη των ηρώων μας που με την γενναιότητα και την μαχητικότητα τους, κατάφεραν να σταματήσουν την προέλαση των γερμανικών στρατευμάτων τον Απρίλη του '41. Είναι σημαντικό όμως , εκτός από τις επετειακές εκδηλώσεις, να αναδείξουμε τη δυναμική λειτουργία των τόπων μνήμης. " δήλωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης κ. Μάρκος Μπόλαρης , με αφορμή τις εκδηλώσεις για τις μάχες των οχυρών του Ρούπελ
Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής κίνησης "συμμετέχω", τόνισε πως   η απώλεια της γεωστρατηγικής σημασίας των οχυρών,  και η περιορισμένη προσβασιμότητα και επισκεψιμότητα, οδηγούν σταθερά σε απαξίωση το ιστορικό αυτό απόθεμα "Αυτό το  εντυπωσιακό δίκτυο οχυρωματικής κατασκευής που κόστισε τεράστια ποσά με τα δεδομένα ακόμη και της σημερινής εποχής (4 χρόνια διάρκεια κατασκευής και κόστος 1,5 δισ. δρχ,  δηλαδή 60 δις ευρώ με σημερινές αξίες) κινδυνεύει να παραδοθεί στη φθορά του χρόνου."

            Ο υποψήφιος περιφερειάρχης υπογράμμισε  ότι "Η περιοχή των οχυρών του Ρούπελ συγκεντρώνει,όσο λίγες περιοχές παγκοσμίως,τις προϋποθέσεις για ανάπλαση της ιστορικής μνήμης. Aντιλαμβάνεται κανείς την πρόκληση που συνιστά για μας η ανάπτυξη των συνοριακών οχυρών με βάση την ιστορία, την αρχιτεκτονική και το φυσικό περιβάλλον."

Ο κ. Μπόλαρης, τόνισε για ακόμη μια φορά την ανάγκη για την ανάδειξη αλλά και την ανάπτυξη της περιοχής, λέγοντας " Η πρότασή μας αφορά στην αναβάθμιση της οχυρωματικής συνοριακής γραμμής σε σύγχρονο πολυθεματικό μουσείο και παράλληλα ένα πολυθεματικό πάρκο που θα συνδυάζει την πολυμορφία και τη δυναμική της περιοχής, με αξιοποίηση ολοκληρωμένων πρακτικών διαχείρισης. Με τη συνδρομή των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών μπορούμε να οργανώσουμε τουριστικές, εκπαιδευτικές, συνεδριακές, πολιτιστικές δράσεις που θα διασυνδέονται με το σύνολο των δυνατοτήτων της περιοχής (αγροτουρισμός, ιαματικός τουρισμός, διασυνοριακές ανταλλαγές και δράσεις). Γιατί το Ρούπελ δεν περιορίζεται μόνο στην ομώνυμη οχυρωματική γραμμή, αλλά καταλάμβανε μιας διαχρονικής σημασίας στρατηγική θέση. Στην περιοχή περιλαμβάνονται ακόμη το πεδίο της μάχης του Κλειδίου, τα βυζαντινά λουτρά Αγκίστρου και το γεωθερμικό τους πεδίο, ο νεολιθικός οικισμός Τοπόλνιτσα, η μαγευτική κοιλάδα του Στρυμόνα και η λίμνη Κερκίνη."

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κατέληξε, λέγοντας πως "Σε μια περίοδο που αποδείχθηκε πως το αναπτυξιακό μοντέλο που ακολουθήσαμε για δεκαετίες και μας οδήγησε στο χείλος της καταστροφής , είναι πλέον προφανές πως   η  προοπτική της χώρας πρέπει να οργανωθεί με βάση τις αρχές της αειφορίας, της καινοτομίας και της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και προϊόντων. Η αξιοποίηση του οχυρωματικού συμπλέγματος του Ρούπελ θα διευρύνει την ιστορική κατανόηση και θα συμβάλλει στην ώθηση για την ανάπτυξη της περιοχής"