ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

                                                                                    
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10/4/2014



Σύσκεψη για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γιώργου Τσαμασλή. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν επίσης οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δημήτριος Ευθυμιάδης και Γιώργος Καγιάς, εκπρόσωποι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, του ΕΦΕΤ, του ΚΕΠΚΑ, της Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, της Ένωσης Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων Μακεδονίας – Θράκης και Θεσσαλίας, των κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλονίκης, των ιδιοκτητών σφαγείων Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), εκπρόσωποι αλυσίδων σούπερ μάρκετ, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.     
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τους εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων φορέων για την παρουσία τους στη σύσκεψη, τονίζοντας την εξαιρετική συνεργασία που έχει επιτευχθεί μαζί τους, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. «Τα τελευταία χρόνια καταφέραμε, σε απόλυτο συντονισμό με τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γιώργο Τσαμασλή και τους εντεταλμένους περιφερειακούς συμβούλους Δημήτρη Ευθυμιάδη και Γιώργο Καγιά, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω δημόσια, να αναπτύξουμε πολύ καλή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να μην αντιμετωπίζουμε προβλήματα στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Η διάθεσή μας σε ό,τι αφορά τους ελέγχους τροφίμων δεν είναι τιμωρητική απέναντι στους επαγγελματίες. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία με κάθε μέσο που διαθέτουμε, ώστε τα διατροφικά προϊόντα που θα φτάσουν στο πασχαλινό τραπέζι κάθε ελληνικής οικογένειας να είναι ασφαλή. Ήμασταν η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που υπέγραψε πρόσφατα σύμφωνο συνεργασίας με τον ΕΦΕΤ για τη διεξαγωγή πιο στοχευμένων ελέγχων στα τρόφιμα.
Η βασική αρχή της διοίκησής μας ήταν και παραμένει η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε, προκειμένου να κρατήσουμε την ποιότητα των διατροφικών προϊόντων ψηλά και να εγγυηθούμε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
            Την πλήρη ετοιμότητα των ελεγκτικών μηχανισμών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εν όψει του Πάσχα επιβεβαίωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής, ο οποίος τόνισε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, καθώς και ότι «υπάρχει μεγάλη αφθονία προϊόντων διατροφής, που σημαίνει και χαμηλές τιμές στην αγορά». Ο κ. Τσαμασλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις πολύ καλές επιδόσεις των ελεγκτικών μηχανισμών της Π.Κ.Μ. που κατάφεραν να μην προκύψει ποτέ, όπως τόνισε, διατροφικό πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη. «Στόχοι μας είναι να πραγματοποιήσουμε, όπως κάθε χρόνο, τους ενδεδειγμένους ελέγχους, ώστε να εξασφαλίσουμε την ποιότητα των τροφίμων, αλλά ταυτόχρονα να συμβάλλουμε ώστε να κρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές των προϊόντων», σημείωσε ο κ. Τσαμασλής.
            Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος στον τομέα του εμπορίου Δημήτρης Ευθυμιάδης ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη συνεργατική τους διάθεση, ενώ τόνισε ότι «η καλή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων είναι ό,τι καλύτερο για την προστασία του καταναλωτή».
            Ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Π.Κ.Μ. Νίκος Τσοτσόλης έκανε λόγο για την ολοκλήρωση πρωτοκόλλου συνεργασίας ανάμεσα στην ΠΚΜ και το Γενικό Χημείο του Κράτους, που θα επιτρέψει στις υπηρεσίες της Π.Κ.Μ. να προχωρήσουν και σε δειγματοληψίες τροφίμων. Ο κ. Τσοτσόλης επισήμανε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συγκαταλέγεται στις ελάχιστες πανελλαδικά, στις οποίες τα κλιμάκια ελέγχου λειτουργούν κανονικά σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, με στόχο την ομαλή λειτουργία της αγοράς.
Αναφερόμενος στο πρωτόκολλο συνεργασίας που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΕΦΕΤ, ο  Διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ Νίκος Τράιος μίλησε για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία, που θα διευκολύνει το συντονισμό των φορέων στον έλεγχο των τροφίμων όχι μόνο στις εορταστικές περιόδους αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο κ. Τράιος επισήμανε ακόμη ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η καλύτερα επιτηρούμενη Περιφέρεια στη χώρα στο ζήτημα των ελέγχων τροφίμων», γεγονός που μεταφράζεται σε «αυξημένη εμπιστοσύνη στους ελεγκτικούς της μηχανισμούς».
            Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι εκπρόσωποι των φορέων της αγοράς κατέθεσαν τις απόψεις τους και συμφώνησαν στην κοινή ανάγκη να διαφυλαχθεί, με την καλή συνεργασία όλων για την εντατικοποίηση των ελέγχων την περίοδο του Πάσχα, η ομαλή λειτουργία της αγοράς της Θεσσαλονίκης.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία

Γραφείο Τύπου