ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Πανστρατιά για να "ξαστερώσει" ο τόπος

"Δεν προσερχόμαστε με λογική εξουσίας , αλλά με πρόθεση να υπηρετήσουμε τον τόπο και τους χειμαζόμενους συμπολίτες μας σε ώρα κρίσης.



Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επεσήμανε πως ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια χωρίς λογοδοσία και χωρίς κοινωνική αναφορά. Κι όμως τόνισε ο Μάρκος Μπόλαρης, η μεγάλη πρόκληση του θεσμού περιφερειακής αυτοδιοίκησης είναι ότι «μπαίνει η πολιτική στη μέση. Η πολιτική όχι ως επάγγελμα, αλλά ως άσκηση δημοκρατίας». Δυστυχώς όμως, παρατήρησε, διαχειριζόμαστε έναν θεσμό περιφερειακής αυτοδιοίκησης, συνοχής και ανάπτυξης, σαν έναν θεσμό απλά αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης. Με αποτέλεσμα αντί να ο θεσμός αυτός να πρωτοστατεί στην υλοποίηση στρατηγικών ανάπτυξης έχει εκφυλισθεί σε επαίτη της κεντρικής εξουσίας. Γι αυτό αντιπροτείνει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης χρειάζεται μια συντονισμένη προσπάθεια συνεργασίας ανάμεσα σε φορείς, κινήματα και κινήσεις πολιτών για να εκφρασθεί και ο πυρήνας του νοήματος της αυτοδιοίκησης, δηλαδή η αναφορά στην κοινωνία των πολιτών. Αντί να επικαλούμαστε εμπρός στην αδυναμίας μας συνεχώς ως άλλοθι την αναρμοδιότητα της Περιφέρειας να αντιμετωπίσει κρίσιμα ζητήματα και την παραπομπή των προβλημάτων στα Υπουργεία θα έπρεπε να έχουμε σχέδιο και προοπτική για την περιοχή μας.
Εκφράζουμε την άλλη πρόταση, την άλλη προοπτική για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Διαφορετικό μοντέλο διοίκησης με δημοκρατική λειτουργία, διαβούλευση με τους φορείς και τις κινήσεις πολιτών για τον δημοκρατικό προγραμματισμό των προτεραιοτήτων και των έργων, απολογισμός και λογοδοσία στους πολίτες, διαφάνεια. Με τη γνώση των αναγκών στον παραγωγικό τομέα, την διακινδύνευση της κοινωνικής συνοχής, με σχέδιο για αναδιάταξη των περιφερειακών υπηρεσιών για αποτελεσματικότητα, για ανάδειξη του γεωστρατηγικού πλεονεκτήματος, για την μεγιστοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, διαφάνεια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση. 
Το διακύβευμα των εκλογών στην Κεντρική Μακεδονία
Η αλλαγή είναι το διακύβευμα στις περιφερειακές εκλογές στην Κεντρική Μακεδονία. Αλλαγή μιας λάθος αντίληψης για τη διοίκηση στην περιφέρεια. Αλλαγή νοοτροπίας για τις δυνατότητες της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Αλλαγή ορίζοντα και προοπτικών για την Κεντρική Μακεδονία. Άλλοι λειτούργησαν και λειτουργούν ως επαίτες της Αθήνας, αντιλαμβάνονται τη Θεσσαλονίκη ως επαρχία της Αθήνας.
Δύο σε συσκευασία ενός. Εκφράζουν την αναποτελεσματικότητα του παρελθόντοςΟι συνδυασμοί που προέρχονται από τη ΝΔ είναι η έκφραση του αναποτελεσματικού χτες της περιφέρειας. Δύο σε συσκευασία ενός ! Θα ήταν πολύ χρήσιμο να αναζητούσατε την γνώμη των πολιτών. Να τους ρωτούσατε εάν γνωρίζουν κάτι, το οποίο πρόσφερε η Περιφέρεια στους πολίτες τα χρόνια που προηγήθηκαν .

Δυστυχώς για την Κεντρική Μακεδονία οι αρμοδιότητες και οι δυνατότητες του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης δεν αξιοποιήθηκαν . Η ευρωπαϊκή διάσταση της Περιφέρειας παρέμενε άγνωστη διάσταση για τους διοικούντες. Οι Βρυξέλλες ήταν άγνωστος προορισμός.
Θα. φυσήξει Βαρδάρης παίρνοντας μαζί του τις παθογένειες της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας
Ο καθάριος και δυνατός Βαρδάρης θα ξεδιαλύνει τον τόπο από τη λάθος αντίληψη για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, από διαχειριστικές πρακτικές αμετάκλητα καταδικασμένες από τους πολίτες της Μακεδονίας, από την αδράνεια των υπηρεσιών, την απαξίωση της διοίκησης, τη σαπίλα, την αδιαφάνεια, τις απευθείας αναθέσεις, τους στημένους διαγωνισμούς. Ο Βαρδάρης ανοίγει τον ορίζοντα ξεδιαλύνοντας τα σύννεφα, δίνοντας προοπτική στη Μακεδονία για να επιχειρήσουμε την ισότιμη παρουσία μας στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο.
Προτεραιότητα μας τα μεγάλα πρόβλημα που μαστίζουν την Κεντρική Μακεδονία 
Οι αδρανοποιημένες από την κεντρική γραφειοκρατία και τη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας δυνάμεις της περιφέρειας, να αναλάβουν το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος περιφερειακής πολιτικής που θα συνδέεται με το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Η ανάδειξη της αναπτυξιακής δυναμικής της Κεντρικής Μακεδονίας έξω από τα σύνορα της χώρας. Η ικανότητα και η αξιοπιστία των τοπικών δυνάμεων να ανταπεξέλθουν στην πρόκληση της ανάπτυξης, στην έξοδο από την κρίση. Η αδιαφάνεια και ο συγκεντρωτισμός. Εμείς κινούμαστε έξω από τη διεκπεραιωτική λογική της Νομαρχίας, έχουμε σχέδιο μακρόχρονης αναπτυξιακής πνοής με σημεία αναφοράς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λιμάνι στην αντίληψή μας της Νοτίου Ανατολικής Ευρώπης, τους μεγάλους συγκοινωνιακούς άξονες που μας ενώνουν με το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών και τη σύνδεση με Μεσόγειο, την προώθηση της καινοτομίας και τη έξυπνης εξειδίκευσης, το τουριστικό και πολιτιστικό μας απόθεμα μέσα από μια ολοκληρωμένη προοπτική. Προτείνουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση για διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, εξυπηρέτηση πολιτών και επενδυτών. Για μας η ανάπτυξη μιας ισχυρής περιφέρειας που αποφασίζει με τις δικές της δυνάμεις και διαμορφώνει την αναπτυξιακή της πορεία δεν είναι επιλογή, αλλά αναγκαιότητα.
Να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο μας. Να φύγει η Κεντρική Μακεδονία από τις πρώτες θέσεις της ανεργίας 
Με ένα συνεκτικό σχεδιασμό που θα αναδείξει τα οφέλη από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το σιδηροδρομικό δίκτυο που ενώνει την Κεντρική Ευρώπη με τη Μεσόγειο, την Εγνατία της ανάπτυξης και του πολιτισμού, τα αρχαιολογικά μας μνημεία, τη Βυζαντινή κληρονομιά, το Άγιον Όρος, τις πανέμορφες παραλίες μας, αξιοποιώντας το επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό της περιοχής για να αναδείξουμε την καινοτομία και την ποιότητα. Προχωρώντας στην αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων για να αναπτύξουμε μηχανισμούς προσέλκυσης επενδύσεων, να ενισχύσουμε την ηγετική θέση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Βαλκανική, αλλά και στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας
Εμείς πιστεύουμε στις δυνατότητες του τόπου και των ανθρώπων, γνωρίζουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, θεωρούμε τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα ευρωπαϊκής περιφέρειας, μιας ισχυρής ευρωπαϊκής περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας. Με αρμοδιότητες και δυνατότητες για άσκηση ευρωπαϊκών πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Άρα το διακύβευμα είναι: συνεχίζουμε λάθος όπως μέχρι σήμερα ή αλλάζουμε;