ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

'' 100 ΧΡΟΝΙΑ'' Το διδακτήριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού.

Στις 15 Μαϊου 1914 εγκαινιάζεται  διδακτήριο στον Κολινδρό που προορίζεται να στεγάσει την 7τάξια Αστική Σχολή και αρχίζει μια νέα περίοδος για την εκπαιδευτική δραστηριότητα του τόπου μας.
Σ’ αυτό το χώρο παλαιότερα ήταν το κτίριο της επισκοπής Κίτρους, που πυρπολήθηκε κατά την επανάσταση του 1878. Εκεί ήταν και το περικαλλές  διδακτήριο που λίγο πριν το 1850 είχε ανεγερθεί με φροντίδα και δαπάνη του επισκόπου Αγαπίου Βράτζης και που καταστράφηκε μαζί με το επισκοπικό κτίριο.
Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και μέχρι την απελευθέρωση λειτουργούσαν στον Κολινδρό, με τη φροντίδα της Δημογεροντίας και της Εκκλησίας, σχολεία αρρένων και θηλέων χωριστά, άρτια εξοπλισμένα και στελεχωμένα  με κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό και με πλήθος μαθητών που ξεπερνούσε τους 400.
Στην ανέγερση του διδακτηρίου πρωτοστάτησε ο επίσκοπος Κίτρους Παρθένιος. Η επιτροπή που συνέστησε ζήτησε τη συνδρομή των κατοίκων και των συμπατριωτών μας της Αμερικής και έφερε εις πέρας το έργο.
Με την έναρξη της λειτουργίας του το διδακτήριο στέγασε το σχολείο των αρρένων, το δε παρθεναγωγείο φιλοξενήθηκε σε παλαιό οίκημα στον περίβολο του Αγίου Γεωργίου  μέχρι το 1929 , που τα σχολεία έγιναν μικτά 1ο και 2ο Δημοτικά Σχολεία.
Στα 100 χρόνια της ύπαρξής του το διδακτήριο ήταν το κέντρο όλων των εκπαιδευτικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων του τόπου. Στην ευρύχωρη κεντρική αίθουσά του πραγματοποιούνταν διαλέξεις, συγκεντρώσεις, θεατρικές παραστάσεις και προβολες ταινιών, συνελεύσεις των συνεταιριστικών οργανώσεων, χοροεσπερίδες, δικαστήρια και όλες γενικά οι εκδηλώσεις της κοινωνίας μας.
Σήμερα, 100 ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του, με τη φροντίδα των εκάστοτε σχολικών εφοριών, του προσωπικού του σχολείου, του Δήμου και του Κράτους, το διδακτήριο διατηρεί την ομορφιά του, είναι στολίδι της πόλης μας και εξυπηρετεί απόλυτα τις ανάγκες σχολικής του περιφέρειας.

Sakis Hasapetis Photography