ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Εμείς είχαμε Κοντσίτα Βουρστ από το ΄80 – Ποιον; Μα φυσικά τον Τζίμη Πανούση

conchita-wurst-eurovision-570
Είναι σύνηθες το λαϊκιστικό στερεότυπο «όταν εμείς είχαμε φιλοσοφία εσείς ήσαστε ακόμα πάνω στα δέντρα» που λέμε οι Έλληνες στους Ευρωπαίους. Δεν είναι αναληθές, αλλά είναι άσκοπο. Τί γίνεται όμως όταν ακόμα και σήμερα οι Ευρωπαίοι ενθουσιάζονται με εικόνες που έχουμε δει εμείς πριν από 30 χρόνια;
Ο λόγος για την νικήτρια της Eurovision, Κοντσίτα Βουρστ, ή αλλιώς το κορίτσι με το μούσι η οποία προκάλεσε σάλο στην Ευρώπη για την εμφάνισή της αλλά και τα μηνύματα που ήθελε να περάσει. Εμείς όμως από την δεκαετία του 1980 και συγκεκριμένα το 1985 είχαμε τον Τζίμη Πανούση ο οποίος παρά το τριχωτό του σώματός του και την μεγάλη του γενειάδα δεν δίσταζε να φορέσει γυναικεία εσώρουχα για να τραγουδήσει.
Αναφερόμαστε στο άλμπουμ που κυκλοφόρησε σε βινύλιο, «Hard Core» όταν μαζί με τις Μουσικές Ταξιαρχίες, έκανε την πρωτοτυπία. Μία πρωτοτυπία που θα βλέπαμε μετά από 30 χρόνια να γίνεται πανευρωπαϊκό θέμα των ημερών. Με άλλον πρωταγωνιστή όμως.
panousis-mousikes-taxiarxies-570
Ο Τζίμης Πανούσης δεν δίσταζε να αυτοσαρκαστεί και να σατιρίσει ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό. Όπως αναφέρει το thetoc.gr, όταν το 2005 ρωτήθηκε εάν είναι συμφιλιωμένος με την θηλυκή του πλευρά απάντησε: «Ομολογώ ότι θαυμάζω το θάρρος και τον τσαμπουκά των παρενδυτικών. Οταν μεγαλώσω φιλοδοξώ να βάλω βυζιά».
Από την άλλη μεριά όμως η Κοντσίτα φαίνεται πως δεν άντεξε το βάρος της επιτυχίας της, και υποβασταζόμενη και με δάκρυα στα μάτια ανέβηκε στην σκηνή να λάβει το βραβείο της. Για να μην σχολιάσουμε πως ο Τζίμης Πανούσης δεν έβαλε μακιγιάζ, ενώ η Κοντσίτα έβαφε μέχρι και το μούσι της...