ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Γαύρος μαρινάτος με άνηθο και κόλιανδρο

gavros-nik2
Ολόφρεσκο ψαράκι, γαύρος στην περίπτωσή μας, μαριναρισμένος σε ξίδι και αλάτι, αρωματισμένο με άνηθο, κόλιανδρο και μπούκοβο θα γίνει ο καλύτερος μεζές μαζί με το ουζάκι ή τσιπουράκι σας.
gavros nik

Υλικά

  • 1 κιλό γαύρους ολόφρεσκους
  • 800γρ. αλάτι θαλασσινό, χοντρό
  • 400ml ξίδι από λευκό κρασί καλής ποιότητας
  • 1½ φλιτζάνι άνηθο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας κόλιανδρο, σε σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας μπούκοβο, γλυκό ή πικάντικο
  • 300ml ελαιόλαδο (ή όσο χρειαστεί)

Διαδικασία

Καθαρίζετε τους γαύρους

Βήμα 1

Κόβετε και πετάτε τα κεφάλια τους και, με τον αντίχειρά σας ανοίγετε προσεκτικά το σώμα κάθε ψαριού κατά μήκος, από το κεφάλι προς την ουρά, τραβώντας με τον τρόπο αυτό τη ραχοκοκαλιά, μαζί με τα εντόσθια, χωρίς όμως να χωρίσετε τα φιλέτα.

Βήμα 2

Τα πλένετε καλά με τρεχούμενο νερό και τα στραγγίζετε καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια τα μοιράζετε σε 4 ίσα μέρη και το ίδιο κάνετε με το χοντρό αλάτι.
Μαρινάρετε τους γαύρους

Βήμα 1

Σε ένα γυάλινο ή πλαστικό δοχείο, με καπάκι που κλείνει καλά, ρίχνετε ένα μέρος αλατιού και το απλώνετε για να καλύψετε καλά τον πυθμένα του σκεύους.

Βήμα 2

Από πάνω στρώνετε τη μία δόση γαύρων, ανοιχτούς στα φιλέτα τους, με το δέρμα προς τα πάνω, και περιχύνετε με 100ml από το ξίδι. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με αλάτι-φιλέτα-ξίδι, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Βήμα 3

Κλείνετε καλά το δοχείο με το καπάκι του και το βάζετε για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο, για να «ψηθεί» ο γαύρος στο μίγμα αλατιού-ξιδιού.

Βήμα 4

Βγάζετε τα φιλέτα από το μίγμα του δοχείου, τα τινάζετε ελαφρώς για να φύγει το αλάτι, τα ξεπλένετε και τα σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας.

Βήμα 5

Σε ένα άλλο δοχείο βάζετε το γαύρο σε στρώσεις, πάλι με το δέρμα προς τα πάνω, και πασπαλίζετε ενδιάμεσα, κάθε στρώση, με κόλιανδρο, άνηθο και μπούκοβο, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Βήμα 6

Περιχύνετε με το ελαιόλαδο, το οποίο θα πρέπει να σκεπάσει καλά το γαύρο, σκεπάζετε το δοχείο με το καπάκι του και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, ώστε να μαριναριστεί κι άλλο μέσα στα μυρωδικά. Διατηρείται για 1 μήνα, στο ψυγείο.