ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Συνέντευξη του Απόστολου Τζιτζικώστα στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος της Κυριακής»:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




«Στην αυτοδιοίκηση δε χωρούν κομματικές γραμμές. Εμείς επιλέξαμε τον πολιτικό πολιτισμό για την Κεντρική Μακεδονία»


Ξεκάθαρες απαντήσεις για τα θέματα που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση, το ΕΣΠΑ, την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και το στίγμα για την προεκλογική πορεία έδωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής της «Αλληλεγγύης» Απόστολος Τζιτζικώστας στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Αννίτα Στιβακτάκη.
"Σε αντίθεση με άλλους, εμείς συζητάμε τις θέσεις μας και διαμορφώνουμε το πρόγραμμά μας μαζί με τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας και μόνο. Άλλοι είναι εκείνοι που για να εκφράσουν μια άποψη ή για να επιλέξουν ένα πρόσωπο, απευθύνονται πρώτα σε κομματικά διευθυντήρια" σημείωσε. 
Σχετικά με την κρίση είπε πως έξοδος από αυτή σημαίνει "επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, ανάκαμψη της αγοράς, νέες επενδύσεις, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, στους τομείς που αποτελούν την παραγωγική και αναπτυξιακή μας βάση, δηλαδή στον τουρισμό, την αγροτική οικονομία, τις εξαγωγές και τις μεταφορές. Για την ενίσχυση των αυτών των τομέων, η “Αλληλεγγύη” έχει καταθέσει ξεκάθαρες προτάσεις και κοστολογημένο πρόγραμμα. Άλλοι είναι αυτοί που περιμένουν, κάθε φορά, να ακούσουν τη θέση μας, για να διαμορφώσουν τη δική τους".       
Σε ερώτηση για το πώς θα αντιμετωπίσει την τακτική του κ. Ιωαννίδη να οξύνει την κριτική απέναντί του, ο κ. Τζιτζικώστας ξεκαθαρίζει πως η ‘’Αλληλεγγύη’’ έχει επιλέξει από την αρχή τον πολιτικό πολιτισμό και πως θα συμμετέχει μόνο σε διάλογο για το μέλλον της Κεντρικής Μακεδονίας.   

‘’Ο καθένας επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο θέλει και μπορεί να πορευτεί στον προεκλογικό αγώνα. Εμείς παραμένουμε σταθεροί στη στάση μας, έχοντας επιλέξει από την αρχή τον πολιτικό πολιτισμό. Ο μόνος διάλογος στον οποίο συμμετέχει η “Αλληλεγγύη”, είναι ο διάλογος για το μέλλον της Κεντρικής Μακεδονίας. Από τον προεκλογικό μας αγώνα, θέλουμε να βγει κερδισμένος ο τόπος μας και ταυτόχρονα, με τις συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις που έχουμε καταθέσει, απαντάμε με λύσεις στα ουσιαστικά ζητήματα των συμπολιτών μας’’, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για την κριτική που τού ασκεί η υποψήφια για  την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίαw, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,  Δ. Χαραλαμπίδου, για το θέμα του ΕΣΠΑ, με το επιχείρημα ότι μπορεί μεν να αυξήθηκε η απορροφητικότητα, αλλά  οι πόροι δεν κατευθύνονται σε τομείς  που θα  περιορίσουν την ανεργία, απαντά:
"Η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς το 30% των συμπολιτών μας και το 60% των νέων ανθρώπων δεν εργάζονται και δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η κατάσταση θα ήταν ακόμα πιο δραματική, εάν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν είχε πετύχει το στόχο του ΕΣΠΑ. Με την αύξηση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων από το 53% στο 73%, που πετύχαμε, καθώς και με την καλύτερη επίδοση πανελλαδικά, στις εκταμιεύσεις κονδυλίων, φέρνουμε περισσότερα χρήματα στον τόπο μας. Με τα χρήματα αυτά υλοποιούμε 523 έργα σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Στην ίδια κατεύθυνση, χρηματοδοτούμε, με 90 εκατομμύρια ευρώ μέσα από το ΕΣΠΑ, τα επενδυτικά σχέδια 2.390 επιχειρήσεων, ώστε να αναπτυχθούν και να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, υλοποιούμε 28 Τοπικά Σχέδια για την απασχόληση που απευθύνονται σε 3.700 άνεργους συμπολίτες μας. Δυστυχώς, στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο τα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας δεν τα σχεδίασαν οι Περιφέρειες, αλλά το Υπουργείο Εργασίας. Εμείς είχαμε την ευθύνη υλοποίησης και η αύξηση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, σημαίνει ότι δεν αφήνουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ σε αυτή την κατεύθυνση". 
Όσον αφορά στη λεκτική αντίπαλη επιχειρηματολογία κατηγορία ότι ο ίδιος και ο Βουλευτής της ΝΔ ο κ. Ιωαννίδης αποτελούν «το ίδιο προϊόν σε δύο συσκευασίες»  κ. Τζιτζικώστας επισημαίνει πως "η Αλληλεγγύη είναι μια καθαρά αυτοδιοικητική πρόταση πέρα και πάνω από κόμματα. Δεν μπήκαμε ποτέ και δεν θα μπούμε σε διαπραγματεύσεις με κανέναν. Δεν δεχόμαστε όρους και επιβολές ούτε από πρόσωπα, ούτε από πολιτικούς φορείς. Δεν έχουμε κάνει καμία συμφωνία με κανέναν, ούτε για πρόσωπα, ούτε για καρέκλες, ούτε για πολιτικές θέσεις. Είμαστε ένας ανεξάρτητος, καθαρά αυτοδιοικητικός συνδυασμός. Έχουμε ξεκάθαρες προτάσεις, που τις διαμορφώσαμε με βάση την εμπειρία μας, τις προτεραιότητες του τόπου μας και τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου".
Τέλος στο ερώτημα της κ. Στιβακτάκη αν είναι αποφασισμένος να μείνει στην Περιφέρεια είτε εκλεγεί είτε όχι, είπε  «Νομίζω πως αυτό το απέδειξα με τη στάση μου, στην πράξη και όχι στα λόγια. Έχω μάθει τις αποστολές που αναλαμβάνω να τις ολοκληρώνω και να μην κυνηγάω πολιτικές καρέκλες. Όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και μετά τις εκλογές, με την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, τα επόμενα πέντε χρόνια θα συνεχίσω και θα ολοκληρώσω το έργο μας για την Κεντρική Μακεδονία». 
       --------------         
Γραφείο Τύπου
Προεκλογικό Κέντρο «Αλληλεγγύης»
Παύλου Μελά 10, Θεσσαλονίκη

2310267683