ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Θα «χτυπάνε» και τατουάζ τώρα οι αστυνομικοί!

Tatouaz-570
Το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας με τις υπ' αριθμ. 1722 και 1723/2014 αποφάσεις του έκρινε ότι οι ένστολοι μπορεί να έχουν δερματοστιξία (τατουάζ), αλλά όχι σε εμφανές σημείο του σώματός τους και η απεικόνισή του να μην προκαλεί αλλά και να είναι συμβατή με την ουδετερότητα που το Σύνταγμα επιβάλει για τους ενστόλους.
Κατόπιν αυτών, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δικαίωσε δύο ειδικούς φρουρούς οι οποίοι διαγράφηκαν από τον πίνακα επιτυχόντων επειδή είχαν τατουάζ στο σώμα τους. Ενδεικτικά, ο ένας είχε τατουάζ στην αριστερή κνήμη.
Ειδικότερα, το ΣτΕ αφού ερμήνευσε το Σύνταγμα και τη νομοθεσία, αποφάσισε ότι επιτρέπεται να προβλεφθεί από τη νομοθεσία ότι «η δερματοστιξία συνιστά λόγο αποκλεισμού του υποψηφίου, εφόσον όμως αυτή είναι και με την ενδυμασία εξωτερικά εμφανής και επί πλέον οι σχετικές απεικονίσεις, ως εκ του περιεχομένου τους είτε αναιρούν την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα ουδετερότητα των αστυνομικών υπαλλήλων, είτε προκαλούν κατά τρόπο ο οποίος δεν συνάδει προς την ιδιότητα και τα καθήκοντά τους».
Όμως, προσθέτουν οι δικαστές, «μόνη η ύπαρξη δερματοστιξίας δεν αποτελεί λόγο αποκλεισμού από τη σχετική διαδικασία επιλογής» αλλά απαιτείται να συντρέχουν και άλλοι παράγοντες, όπως είναι να μην είναι εξωτερικά εμφανής από την ενδυμασία, κλπ.
Το ΣτΕ έκανε δεκτές τις αιτήσεις ακυρώσεως των δύο υποψηφίων ειδικών φρουρών και ακύρωσε ως μη νόμιμα αιτιολογημένες τις παραλείψεις των προσλήψεων τους