ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Ένας δικτάτορας βλέποντας την καριέρα του να βασιλεύει, προσπαθεί να δείξει λίγα ψήγματα δημοκρατίας, πριν η Ιστορία τον κοιτάξει κατάματα.


Συνταγματική Αναθεώρηση
Μια από τις βασικές εξαγγελίες κάθε δικτάτορα, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του, είναι η πρόθεσή του για προκήρυξη εκλογών όταν η οικονομία της χώρας, το διεθνές περιβάλλον, οι κοινωνικές συνθήκες, το επιτρέψουν.

Ποτέ δεν είναι κακό να τροφοδοτείς την κοινή γνώμη με φρούδες ελπίδες.

Άλλωστε μαστίγιο και καρότο είναι διαχρονικά ένας πολύ πετυχημένος συνδυασμός.

Και σε τελική ανάλυση η προεκλογική υπόσχεση-ελπίδα, δεν κοστίζει τίποτε.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου στο διάγγελμά του από το Καστελόριζο στις 23-4-2010 αναφέρθηκε...
στους όρους “απάνεμο λιμάνι” “δικαιοσύνη” “ανάπτυξη” “απελευθέρωση των δυνάμεων του Ελληνισμού.

Στα 5′ και 50″ του διαγγέλματος, δεν αναφέρθηκαν πουθενά οι όροι “ΔΝΤ”, “εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας”, “απολύσεις”, “διαθεσιμότητα”, “ανεργία”.

Με μια ανάσα όλος ο Ελληνισμός περίμενε το τέλος του 2010 για να κλείσει η παρένθεση.

Όταν πέρασε η ημερομηνία ξαναδόθηκε η υπόσχεση για το τέλος του 2011, μετά του ’12, αλλά σίγουρα θα ήταν το ’13.

Απολαύσαμε τον κ. Σαμαρά στα Ζάπεια Ι,ΙΙ,ΙΙΙ,ΙV, για να ενημερωθούμε λίγο μετά πως ”αποδέχεται την ιδιοκτησία του προγράμματος“.

Μετά ήλθε η σειρά της Κύπρου, με τον νέο πρόεδρο κ. Αναστασιάδη να αμαυρώνει την ιερότητα του θεσμού του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και να βεβηλώνει το όραμα του νεκρού τέως Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου.

(Αλήθεια σε αυτό το eurogroup των ευνούχων της 15ης Μαρτίου του 2013, η λέξη vetoήταν απαγορευμένη για τους Υπουργούς; )

Αισίως φτάσαμε στο καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2013.

Μάθαμε να συμβιώνουμε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ποτέ δεν έφτασαν στην Βουλή για επικύρωση, την κεφαλή του κράτους άβουλη, ολόκληρη την Βουλή και τον κρατικό μηχανισμό να κυνηγάνε τις κότες της ΧΑ, και μια ανεργία και φτωχοποίηση που τσάκισε την υπερηφάνεια κάθε Ελληνικού νοικοκυριού.

Και σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο για την Γερμανία φυσικά, και την Γερμανίδα Καγκελάριο δεν ήταν σωστό αλλά ούτε και πρέπον να την πιέσουμε, και μάλιστα πριν τις Γερμανικές εκλογές, για να αναδιάρθρωση Ελληνικού χρέους.

Έγιναν οι Γερμανικές εθνικές εκλογές και η Καγκελάριος επανεξελέγη. Αυτοκράτορας στον θρόνο που οι Ευνούχοι ετοίμασαν για αυτήν. Το γιορτάσαμε και στην Ελλάδα μέσα από το γεμάτο χαρά πρόσωπο των τηλεπαραθύρων.

Όμως το Ελληνικό ζήτημα θα πρέπει να περιμένει και τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι Γερμανοί ψηφοφόροι έχουν μια κάποια αλλεργία για άσχημες ειδήσεις πριν από εκλογές.

Για τους Έλληνες ιθαγενείς, εφευρέθει ο όρος Πρωτογενές Πλεόνασμα, με την μορφή του 500ευρου, στην προσπάθεια να γεμίσει ο τηλεοπτικός χρόνος των ειδήσεων στις 8:00, αλλά και να οδηγηθεί έστω ένα μικρό ποσοστό των ψηφοφόρων στην επιλογή της κυβερνητικής σταθερότητας.

Και μετά ήλθε η απόφαση για την Συνταγματική αναθεώρηση.

Εκλογή ΠτΔ από τον λαό, μείωση του αριθμού των βουλευτών κλπ.

Σε μια ομολογουμένως άτυχη στιγμή.

Όχι γιατί γίνεται πριν τις εκλογές σε μια προσπάθεια του κ. Σαμαρά να ενισχύσει τα “Δημοκρατικά του διαπιστευτήρια” αλλά γιατί την στιγμή που έκανε την δήλωση λίγα μέτρα μακριά του τα ΜΑΤ, το μακρύ του χέρι, προσήγαγαν στο ΑΤ Συντάγματος τον πρόεδρο και τέσσερα μέλη του συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου και κατέσχεσαν πανό των εν λόγω διαδηλωτών.

Μετά, δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή η αναθεώρηση γίνεται για να γίνει Συνταγματικό και με την βούλα το μνημόνιο.

Άλλωστε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εμπνευστής του νόμου περί Ευθύνης Υπουργών δήλωσε άγνοια για το εν λόγω εγχείρημα και αν ο ειδικός δηλώνει άγνοια θα πρέπει να αμφιβάλουμε.

Ούτε θέλω να ισχυριστώ ότι είναι άλλο ένα ψέμα σε μια σειρά ψεμάτων που ακούστηκαν ανερυθρίαστα στα τελευταία τέσσερα χρόνια

Θέλω μόνο να πιστέψω πως ένας δικτάτορας βλέποντας την καριέρα του να βασιλεύει, προσπαθεί να δείξει λίγα ψήγματα δημοκρατίας, πριν η Ιστορία τον κοιτάξει κατάματα.