ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Βάζουν «μπρος» τα γεωτρύπανα

Βάζουν «μπρος» τα γεωτρύπανα

Πετρέλαιο αξίας άνω των 15 δισ. θα αναζητηθεί σε Ιωάννινα, Πατραϊκό κόλπο και Κατάκολο.
Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα (Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος και Κατάκολο), παρόντος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.
Η σύμβαση για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων υπεγραφη με το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS/ PETRA PETROLEUM. Στα Ιωάννινα οι εκτιμήσεις για τα απολήψιμα αποθέματα κυμαίνονται από 50- 100 εκατ. βαρέλια.
Ανάδοχος για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού (όπου τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι 200 εκατ. βαρέλια) είναι το σχήμα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ/ EDISON/ PETROCELTIC.
Για το Κατάκολο (εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. βαρέλια) η σύμβαση υπογράφηκε με το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS/ TRAJAN OIL & GAS Ltd.
Τα βασικά στοιχεία των συμβάσεων
Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο τα έσοδα του Δημοσίου προκύπτουν από:
1.     Φορολογία, 20 (κανονική) + 5 (περιφερειακός φόρος) = 25%
2.     Μίσθωμα, το οποίο διαμορφώνεται βάσει:
•    του ύψους της παραγωγής,
•    των γεωγραφικών, γεωλογικών & λοιπών χαρακτηριστικών της περιοχής,
•    του συντελεστή εσόδων και εξόδων (R-Factor).
Για ανακτήσιμα αποθέματα 100 εκατ. βαρελιών από ένα κοίτασμα, με μέση τιμή 90 δολάρια/βαρέλι, τα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ..
Οι συμβάσεις προβλέπουν ελάχιστο δεσμευτικό πρόγραμμα εργασιών για κάθε χρονική φάση του σταδίου των ερευνών, καθώς και ελάχιστη οικονομική δέσμευση για την εκτέλεση των εργασιών αυτών, από μέρους των Αναδόχων. Η οικονομική αυτή δέσμευση διασφαλίζεται με την έκδοση υπέρ του ελληνικού Δημοσίου τραπεζικής εγγυητικής επιστολής η οποία διατηρείται καθ' όλη τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών και καταπίπτει σε περίπτωση που ο ανάδοχος δεν ικανοποιήσει τις ελάχιστες δεσμευτικές υποχρεώσεις του.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, προβλέφθηκε σταθερός φορολογικός συντελεστής σε βάθος χρόνου με σκοπό της διασφάλιση της απόδοσης της μακροχρόνιας επένδυσης.
Το ερευνητικό στάδιο περιλαμβάνει γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες και μελέτες, καθώς και την εκτέλεση των πρώτων ερευνητικών γεωτρήσεων, ενώ διευκρινίζεται ότι η απαιτούμενη επένδυση βαρύνει αποκλειστικά τον ανάδοχο.
Κατά το στάδιο των ερευνών, η ελάχιστη δεσμευτική επένδυση που συμφωνείται στις συμβάσεις είναι της τάξης των 60 εκατομμυρίων ευρώ, εκτιμάται όμως ότι στην πράξη θα είναι υπερδιπλάσια.