ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Ενας ευάλωτος πρωθυπουργός

Δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Το «Βήμα» υποστήριξε ότι ο αποπεμφθείς υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης έβαλε στον πρωθυπουργό όρους προκειμένου να δεχθεί να γίνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., θέση που είχε αρνηθεί αμέσως μετά την καρατόμησή του: Να αναλάβει τον τομέα των φαρμάκων ο διάδοχός του Μ. Βορίδης και όχι ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Λ. Γρηγοράκος, για να μην υπονομευθεί η μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας και να τον αποθεώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με...
δημόσια δήλωσή του.

Το ρεπορτάζ λέει ότι ο πρωθυπουργός δέχθηκε τους όρους του υφισταμένου του. Πρωτοφανές; Μάλλον. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που δεν μπορείς να αγνοήσεις: σοβαρή εφημερίδα είναι το «Βήμα», συνήθως καλά πληροφορημένη για όσα συμβαίνουν στην κυβέρνηση, τακτικός συνεργάτης του ραδιοσταθμού «Βήμα FM» ο κ. Γεωργιάδης. Αλλωστε, η δήλωση Σαμαρά έξω από το μέγαρο Μαξίμου για το πόσο σημαντικό στέλεχος είναι ο κ. Γεωργιάδης και πόσο καλά τα πήγε στο πόστο που του είχε εμπιστευθεί (τότε γιατί τον απομάκρυνε;) δεν άφησε περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. Τόσους υπουργούς έδιωξε ο κ. Σαμαράς, μόνο για τον κ. Γεωργιάδη είπε καλές κουβέντες. Ποιο συμπέρασμα μπορούμε να βγάλουμε; Οτι ο πρωθυπουργός είναι εκβιάσιμος.

Προφανώς φοβήθηκε ότι ένας θυμωμένος και πικραμένος Γεωργιάδης θα ήταν μια διαρκής απειλή, ένας κινούμενος κίνδυνος. Θα μίλαγε πολύ, επί παντός του επιστητού και θα προκαλούσε ζημιά στην κυβέρνηση. Ισως, γύρω από αυτόν θα συσπειρώνονταν οι διαφωνούντες. Προσπάθησε να του χρυσώσει το χάπι, προσφέροντάς του τον ρόλο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου χωρίς ανταλλάγματα, αλλά αυτός αρνήθηκε. Εθεσε όρους και υποχρέωσε τον προϊστάμενο του να υποκύψει.

Σίγουρα δεν περιποιεί τιμή στον πρωθυπουργό αυτή η εξέλιξη. Βάζει όμως και ένα ερώτημα: Αν ο πρωθυπουργός δείχνει τόσο ευάλωτος στις πιέσεις ενός στελέχους της παράταξής του, αναρωτιέται κανείς πόσο «σκληρά» διαπραγματεύθηκε με τους δανειστές που έπαιξαν συστηματικά το χαρτί της χρεοκοπίας για να περάσουν τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα και που ενδεχομένως έχουν στην κατοχή τους επιβαρυντικά στοιχεία για αξιωματούχους των δύο κομμάτων που κυβερνούν τη χώρα.

Γίνονται αυτά μεταξύ φίλων; Γίνονται και παραγίνονται. Εδώ δεν δίστασε να εκβιάσει τον πρωθυπουργό ένας πρώην υπουργός για να κερδίσει μικροπράγματα, θα κώλωναν η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, ο Μπαρόζο και ο Ολι Ρέν που θέλουν πίσω τα λεφτά τους;

Του Τάσου Παππά από efsyn