ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Οι ελιές αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Οι ελιές αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού







Σε μεγαλύτερο κίνδυνο οι γυναίκες που έχουν πάνω από 15 σε ένα χέρι

Οι γυναίκες που έχουν πολλές ελιές στο δέρμα τους ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Συνήθως οι ελιές σχετίζονται με τον καρκίνο του δέρματος. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει νέα έρευνα οι γυναίκες που έχουν τουλάχιστον 15 ελιές στο αριστερό τους χέρι έχουν 35% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με εκείνες που δεν έχουν καθόλου.

Σε όρους απόλυτου κινδύνου, το 11,4% των γυναικών με 15 ή και περισσότερες ελιές στο χέρι τους βρέθηκε ότι έχουν εμφανίσει την ασθένεια, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.

Αντίθετα, όσες δεν είχαν καθόλου ελιές στο χέρι τους εμφάνισαν τη νόσο σε ποσοστό 8,5%.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, οι ορμόνες του σεξ φαίνεται ότι παίζουν κάποιο ρόλο στη σύνδεση αυτή.

Σε μια ομάδα γυναικών μετά την εμμηνόπαυση, όσες είχαν έξι ή περισσότερες ελιές εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και τεστοστερόνης, σε σχέση με εκείνες που δεν είχαν ελιές.

Ορισμένοι τύπου καρκίνου του μαστού τροφοδοτούνται από τις ορμόνες του σεξ. Επιπλέον, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι γυναίκες που έχουν υψηλότερα επίπεδα ορμονών του σεξ, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο.

Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν από μια ανάλυση στοιχείων 20 ετών από 74.523 νοσοκόμες από τις ΗΠΑ 89.902 δασκάλων από τη Γαλλία.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Dr Jiali Han από το πανεπιστήμιο της Ιντιάνα στις ΗΠΑ. Τα συμπεράσματα δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο στο Public Library Of Science Medicine.