ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Άλλος ένας τόνος ηρωίνης σε αποθήκη στο Κορωπί

Νέα ποσότητα μαμούθ με έναν επιπλέον τόνο ηρωίνης εντόπισαν σε αποθήκη στο Κορωπί άνδρες του Λιμενικού, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ερευνών για την -τρομακτικών διαστάσεων- δράση των βαρόνων της Φιλοθέης.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης που έχει κατασχεθεί ποτέ σε ευρωπαϊκό έδαφος. Μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 2 τόνους και 120 κιλά με τη συνολική αξία της είναι να χαρακτηρίζεται μυθική καθώς υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Το δεύτερο φορτίο, αποτελούμενο από 138 συσκευασίες με ηρωίνη συνολικού μεικτού βάρους 968 κιλών και 600 γραμμαρίων ήταν κρυμμένο μέσα σε εγκαταλελειμμένα κοτέτσια, που λειτουργούσαν παλαιότερα ως ορνιθοτροφεία γνωστής εταιρείας.
Την αποθήκη που βρίσκεται στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου, στην περιοχή Λαμπρικά,  χρησιμοποιούσαν τα μέλη του καρτέλ που συνελήφθησαν πριν από λίγες ημέρες στη βίλα της Φιλοθέης. Σύμφωνα, ο χώρος είχε νοικιαστεί πρόσφατα από τον 40χρονο εφοπλιστή με την πρόφαση ότι σκόπευε να μεταφέρει εκεί μηχανολογικό εξοπλισμό.

Ακόμη, άνδρες του λιμενικού μπλόκαραν ανοιχτά της Ελευσίνας το πλοίο, με το μεταφέρθηκε η τεράστια ποσότητα ναρκωτικών στη χώρα μας.


Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο «NOOR ONE», με σημαία Τονγκό, που βρίσκεται αγκυροβολημένο στην περιοχή Βλήχας Ελευσίνας. Όπως προέκυψε, το τάνκερ κατασκευής 1963 ξεκίνησε από το λιμάνι Σάρζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στα τέλη Απριλίου. Λίγες ημέρες αργότερα,  σε διεθνή ύδατα στα ανοιχτά του Ομάν φορτώθηκαν από λάντζα τα ναρκωτικά. Όταν έφτασε στην Ελλάδα, στις 7 Ιούνιου ο καπετάνιος δήλωσε μηχανική βλάβη και για αυτό κατέπλευσε πλησίον ναυπηγείου στη Ελευσίνα. Εκεί, οι δυο τόνοι ηρωίνης μεταφορτώθηκαν σε τρεις νταλίκες, που μετέφεραν καύσιμη ύλη πέλετ για να μην κινούν τις υποψίες. Τα σκληρά ναρκωτικά είχαν τελικό προορισμό την Ευρώπη και συγκεκριμένα το Βέλγιο.

Σύμφωνα με αξιωματικούς του Λιμενικού, ο τρόπος απόκρυψης της συνολικής ποσότητας των ναρκωτικών στο «NOOR ONE»  ήταν τόσο προσεγμένος, μελετημένος και σχεδιασμένος που ο εντοπισμός της δεν ήταν εύκολος ούτε από τα ειδικά σκυλιά της υπηρεσίας.

Επίσης, κατά την έρευνα στο πλοίο διαπιστώθηκε πως δεν διέθετε παραστατικά για την κατοχή 18 τόνων καυσίμων, οπότε θα υπάρξουν κατηγορίες και για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Η νέα επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου  από τα στελέχη της Διοίκησης Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος και το γραφείο στην Αθήνα της Αμερικάνικης Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), παρουσία εισαγγελέα.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης έγιναν 14 νέες συλλήψεις. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται δύο Έλληνες. Μία γυναίκα, 53 ετών κάτοικος Αργυρούπολης, που εμφανίζεται ως η εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας και ένας άνδρας, που φέρεται να έχει βοηθήσει στη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών στην έπαυλη στη Φιλοθέη και ήταν υπό διαρκή παρακολούθηση εδώ και καιρό από την ασφάλεια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.
Οι υπόλοιποι 12 είναι αλλοδαποί, ινδικής καταγωγής. Οι 11  εργάζονταν ως πλήρωμα στο παράνομο πλοίο ενώ ένας Ιρανός, φέρεται να είχε το ρόλο του διαμεσολαβητή για τη μεταφορά των ναρκωτικών. Επιπλέον ένας από τους αλλοδαπούς συλληφθέντες είναι ο οδηγός φορτηγού που είχε εντοπιστεί τις προηγούμενες ημέρες σε πάρκινγκ φορτηγών στην περιοχή του Σχιστού, με το οποίο επρόκειτο να γίνει η μεταφορά των ναρκωτικών στην Ευρώπη.
 
Όλοι τους κρατούνται στο Λιμεναρχείο του Πειραιά και σήμερα το πρωί θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες,  ένας από αυτούς κατά τη διάρκεια της προανάκρισης λειτούργησε ως «βαθύ λαρύγγι», παρέχοντας στις αρχές πολύτιμα στοιχεία για την ύπαρξη της δεύτερης «καβάτζας» στην οποία το κύκλωμα έκρυβε εκατοντάδες σακιά ηρωίνης.


Γνωστοί επιχειρηματίες στο κόλπο

Την ώρα που οι έρευνες για τη δράση των βαρόνων της Φιλοθέης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, δύο ακόμη επιφανείς επιχειρηματίες μπαίνουν στο στόχαστρο των αρχών.

Αρχιβαρόνος του καρτέλ θεωρείται ο 40χρονος εφοπλιστής, ιδιοκτήτης της αμαρτωλής βίλας στη Φιλοθέη, που έχει οδηγηθεί ήδη στη φυλακή. Ο προφυλακισμένος εφοπλιστής την περίοδο 2012-2013 ήταν ιδιοκτήτης δεξαμενόπλοιου «ΝOOR ONE», σημαίας Τόνγκο, με το οποίο έγινε η μεταφορά των δύο τόνων ηρωίνης στις δύο αποθήκες του Κορωπίου και στη Φιλοθέη, από τον Περσικό κόλπο.

Ωστόσο,  τις τελευταίες ώρες εξετάζεται ο ρόλος ενός επιχειρηματία που φέρεται να ήταν συνεργάτης του 41χρονου στις ναυτιλιακές επενδύσεις στο Ντουμπάι αλλά και στην ιδιοκτησία του «NOOR ONE».

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των αρχών έχει μπει ένας ακόμη επιχειρηματίας, που τον τελευταίο χρόνο συμμετέχει και αυτός στην ιδιοκτησία του παράνομου πλοίου.

Όπως προκύπτει, οι δυο νέοι ύποπτοι με το πρόσχημα της εμπορίας καυσίμων, εισχώρησαν στο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών.

Συγχαρητήρια από Βαρβιτσιώτη

Την ικανοποίηση του για την εξάρθρωση του κυκλώματος, που θα γέμιζε με ναρκωτικά ολόκληρη την Ευρώπη, εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος ενημερώνονταν διαρκώς για την εξέλιξη της υπόθεσης από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αθανάσιο Αθανασόπουλο.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης μετέφερε στα στελέχη του λιμενικού σώματος
θερμά συγχαρητήρια του πρωθυπουργού και τόνισε με νόημα: «Οι συντονισμένες προσπάθειες, η αμεσότητα στις επιχειρήσεις, το υψηλό αίσθημα επαγγελματισμού, η σοβαρότητα στην προετοιμασία και ο συνδυασμός όλων των πληροφοριών, οδήγησαν στο να κατασχεθεί η μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης που έχει βρεθεί σε ευρωπαϊκό και, ενδεχομένως σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάποιοι που πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι θα απογοητευτούν. Η Ελλάδα έχει αξιόπιστες αρχές ασφαλείας, έχει ένα Λιμενικό Σώμα, το οποίο δίνει μάχη σε όλα τα επίπεδα καθημερινά και αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια για την αυτοθυσία των ανδρών και των γυναικών του»

Από την πλευρά του,  ο αρχηγός του Λιμενικού στη σύντομη ομιλία του δήλωσε ότι «Το Λιμενικό Σώμα θα συνεχίσει να εκτελεί με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο την αποστολή που του έχει θέσει η πολιτεία και θα συνεχίσει να δίνει ιδιαίτερο βάρος στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αρχές έφθασαν στα ίχνη του κυκλώματος μετά από πληροφορίες της Αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών, πριν από έξι μήνες.

Υπενθυμίζεται  ότι για την υπόθεση ήδη έχουν προφυλακιστεί τρεις Έλληνες, ανάμεσά τους ένας εφοπλιστής, και πέντε Τούρκοι, οι οποίοι ξόδευαν τεράστια ποσά σε αγορές ειδών πολυτελείας, διέμεναν σε πολυτελείς σουίτες ξενοδοχείων, ενώ αγόραζαν ακριβά αυτοκίνητα και κοσμήματα αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ.