ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Η ΔΕΗ ρίχνει την κυβέρνηση

Η ΔΕΗ ρίχνει την κυβέρνηση

Πιο φτηνή από το φυσικό αέριο η εκμετάλλευση λιγνίτη, αέρα και ήλιου

Ξεσηκώνονται σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Αλιβέρι και Μεγαλόπολη. Το ΠΑΣΟΚ αφού ξεπούλησε τα πάντα, τώρα απειλεί να μην ψηφίσει για πώληση ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ

ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ για την ετοιμόρροπη και σπαρασσόμενη κυβέρνηση αποτελεί η απόπειρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.
Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που κατέστρεψε τη χώρα με τις προδοτικές και τις αντεθνικές αποφάσεις του Γ. Παπανδρέου είναι τώρα κατηγορηματικά αντίθετη με την παράδοση της παραγωγής ρεύματος σε ιδιώτες, όπως επίσης και με τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ.
Χαρακτηριστική στην κατεύθυνση αυτή είναι η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρι Κουκουλόπουλου, που εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό σταθμό αντίθετος με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, εκφράζοντας το κλίμα που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις θέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου με δεδομένο ότι είναι ο πλέον στενός συνεργάτης του.
Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν, ότι σε περίπτωση κατά την οποία προχωρήσουν τα σχέδια για τη δημιουργία μικρής ΔΕΗ, τότε θα ξεσηκωθούν εναντίον της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ οι κάτοικοι της Φλώρινας και της Κοζάνης, ενώ η Μεγαλούπολη, το Αλιβέρι και η Πτολεμαΐδα θα αντιμετωπίσουν άμεσα τον οικονομικό αφανισμό, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.
Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εκτιμούν επίσης ότι με το σπάσιμο της ΔΕΗ, οι παραγωγικές μονάδες θα περάσουν έναντι πινακίου φακής σε ιδιώτες και το δημόσιο θα κρατήσει μόνο το διαλυμένο ήδη δίκτυο για να διανέμει το ρεύμα που έχει πολλά χρόνια να συντηρηθεί που θα παράγουν οι νταβατζήδες. Βεβαίως το προσωπικό της ΔΕΗ θα έχει την τύχη των υπαλλήλων της Ολυμπιακής. Τα συμφέροντα που συγκρούονται στο χώρο της ενέργειας είναι πανίσχυρα και γι αυτό πιέζουν προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης.
Βέβαια υπάρχουν και βαρώνοι της διαπλοκής, που βολεύονται ακόμα και με το σημερινό καθεστώς, αρπάζοντας δισεκατομμύρια, κάνοντας τον εργολάβο για λογαριασμό της ΔΕΗ, χωρίς οι ίδιοι να επενδύσουν δεκάρα τσακιστή.
Η σύγκρουση συμφερόντων για το επίμαχο ζήτημα της ΔΕΗ, αναμένεται να προκαλέσει εμφύλιο και στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα ρίχνοντας ακόμα και την κυβέρνηση παρά να συνεργήσουν με την ψήφο τους στο έγκλημα που σχεδιάζεται σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και των περιοχών που εκλέγονται και έχουν σχέση με τη λειτουργία της ΔΕΗ.
Όπως τόνισε στην «Kontranews» κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. εγκυμονεί κινδύνους η ΔΕΗ να αποτελέσει τη θρυαλλίδα των εξελίξεων όπως συνέβη με τον ΟΤΕ όταν επιχείρησε να τον πουλήσει ο Κ. Μητσοτάκης. Οι ίδιοι κύκλοι τόνισαν ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες σε λιγνίτη, αέρα και ήλιο και μπορεί να παράξει ρεύμα φτηνότερο από αυτό που παράγεται με τη χρήση φυσικού αερίου, εξασφαλίζοντας στο ακέραιο την ενεργειακή αυτονομία της χώρας. Το αντάρτικο Κουκουλόπουλου για τη ΔΕΗ έρχεται μετά το βέτο του Ανδρέα Λοβέρδου για την απόλυση των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και τα ομαδικά πυρά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με στόχο να σταματήσει η φάμπρικα με τη διαθεσιμότητα. Η κατάσταση παραλυσίας στην ετοιμόρροπη κυβέρνηση, ακυρώνει επίσης και τα σχέδια για διαθεσιμότητα υπαλλήλων των ΟΤΑ με την οποία είναι αντίθετος ακόμα και ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος.
Η σύγκρουση μνημονιακών με κύριους εκφραστές τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον τέως υπουργό Κωστή Χατζηδάκη με τη λεγόμενη λαϊκή Δεξιά είναι μετωπική και έχει κάνει σμπαράλια την κυβέρνηση. Τα συμπτώματα σήψης οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε εκλογές το αργότερο τον Οκτώβριο, χωρίς να αποκλείεται και κάποιο πολιτικό ατύχημα μέσα στο καλοκαίρι.
Οι δηλώσεις Κουκουλόπουλου
Μιλώντας στο Bήμα FM, o κ. Κουκουλόπουλος σημείωσε ότι «έχουν γίνει εκλογές και επειδή μετά άρχισαν διάφορες αναγνώσεις, να σας πω ένα παράδειγμα που βάζει θέματα επαναδιαπραγμάτευσης: είναι η "μικρή ΔΕΗ" και έχω γνώμη που την έχω πει πολλές φορές ως βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.
Ένα άλλο θέμα που σχετίζεται με τις εκλογές είναι το νερό: η αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, μετά το άτυπο δημοψήφισμα – δεν ήταν νομότυπο, βέβαια, αλλά ψήφισαν 300.000 άνθρωποι – που δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Δεν πρέπει να το ξαναδούμε; Θα μείνουμε στον τύπο της μνημονιακής υποχρέωσης; Έχει γίνει δημοψήφισμα για την ΕΥΑΘ στην Θεσσαλονίκη».
Σύμφωνα με τον κ. Κουκουλόπουλο «η κυβέρνηση πιστεύω ότι με αιχμή την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ένα ξανακοίταγμα των αποκρατικοποιήσεων – διότι το νερό δεν είναι το ίδιο με τον ιππόδρομο και τα λαχεία και καθένας το αντιλαμβάνεται απ’ ό,τι δείχνει το δημοψήφισμα η κοινωνία, διαφορετικά, διότι δεν είναι τζόγος το νερό ή η ενέργεια, από την άλλη.
Η κυβέρνηση λοιπόν πρέπει εσωτερικά, πρώτα απ’ όλα, να συμφωνήσει και να βάλει πάνω στο τραπέζι σημεία που πρέπει να αλλάξουν και δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του δημοσιονομικού προγράμματος ταυτόχρονα, διότι πρέπει να πετύχουμε τους στόχους και να μην τους αναιρέσουμε».
Εξέφρασε δε την αισιοδοξία ότι η επαναδιαπραγμάτευση των ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να επιτευχθεί: «η εμπειρία λέει πως όταν πηγαίνουμε με επιχειρήματα, πείθουμε τους δανειστές. Αν πάμε με επιχειρήματα, θα τους πείσουμε» σχολιάζει.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε δε ότι «υπάρχει πλεόνασμα πλέον. Γιατί πρέπει μέρος από το μέρισμα να μην πάει στον πρωτογενή τομέα, μετά από έναν ενδοκυβερνητικό διάλογο;»
Οι μεγάλες κυβερνητικές κόντρες
Οι αναφορές του κ. Λοβέρδου ότι δεν έχει υποχρέωση να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό επειδή δεν τον ψήφισε, προκάλεσαν την αντίδραση του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος που με διαρροή του από την Πορτογαλία είπε ότι αν δεχόταν τη διαπραγμάτευση για τις απολύσεις τότε θα άρχισε να ξηλώνεται το πουλόβερ.
Οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας προκάλεσαν εκνευρισμό σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ που βλέπει στελέχη του ΠΑΣΟΚ να διαφοροποιούνται από την κυβερνητική γραμμή και να προσδοκούν να εμφανιστούν πιο φιλολαϊκοί από αυτή.
Έτσι η Φωτεινή Πιπιλή μιλώντας στο Mega, εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Λοβέρδου λέγοντας ότι εκπλήσσεται με τη στάση του και ότι «από αλλού περιμέναμε τον λαϊκισμό και από αλλού μας ήρθε».
Σημείωσε δε με νόημα, ότι ο Πρωθυπουργός δεν πήρε κανέναν τηλέφωνο να τον απειλήσει για να αναλάβει υπουργείο. «Ο κ. Λοβέρδος καλύτερα να σταματήσει τις δηλώσεις και να δουλέψει για το υπουργείο του», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Μάκης Βορίδης, επεσήμανε ότι οι υπουργοί είναι εκτελεστές μιας πολιτικής και δεν μπορούν να αρχίσουν να λένε ότι κάτι δεν τους αρέσει. «Άλλο και τελείως διαφορετικής προσέγγισης είναι ο τρόπος εφαρμογής. Δεν μπορεί όμως κάποιος να λέει όχι. Να δούμε πώς.
Όχι να λέμε όχι σε αυτά που έχουμε ψηφίσει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Ο υπουργός Εσωτερικών όμως, Αργύρης Ντινόπουλος, η  χώρα θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της αλλά θα «το κάνει ορθολογικά και με κοινωνική ευαισθησία».
Πάντως η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει η κατάσταση είπε ότι όποια συμφωνία έχει γίνει θα φτάσει ως το τέλος.