ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Τα δικαστήρια τινάζουν στον αέρα τον προϋπολογισμό - Αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις δικαστικών


Τα δικαστήρια τινάζουν στον αέρα τον προϋπολογισμό - Αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις δικαστικών
Αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) έκρινε τις αναδρομικές, περικοπές των συντάξεων των δικαστικών, εισαγγελέων και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η απόφαση ελήφθη σχεδόν ομόφωνα σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι οι αναδρομικές περικοπές των συντάξεων των δικαστών που έγιναν στο πλαίσιο του νόμου 4093/2012 είναι αντίθετες στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και στην συνταγματική διάταξη περί ισότητας.
Ακόμη, έκρινε ότι προσκρούει στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ που προστατεύει την περιουσία στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι αποδοχές και οι συντάξεις.
Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του ΕΣ έκρινε ότι οι περικοπές του επιβλήθηκαν στους συνταξιούχους με τον επίμαχο νόμο υπερβαίνουν τα όρια που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη.
Οπως υπολογίζεται η επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι της τάξης των 150 εκατ. ευρώ τα οποία λέγεται ότι έχουν προβλεφθεί από την κυβέρνηση. Ανυπολόγιστεί θα είναι όμως η ζημιά από αντίστοιχες αποφάσεις για άλλα ειδικά μισθολόγια όπως των γιατρών του ΕΣΥ ή των πανεπιστημιακών.
Εξάλλου, η Ολομέλεια του ΕΣ, με ισχυρή μειοψηφία, αλλάζοντας την έως σήμερα νομολογία της αποφάσισε ότι η παραγραφή των αξιώσεων των συνταξιούχων δικαστικών είναι διετής και όχι πενταετής.
Υπενθυμίζεται, ότι με αποφάσεις του Μισθοδικείου έχουν κριθεί αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ΕΣΔΑ οι αναδρομικές περικοπές των αποδοχών των εν ενεργεία δικαστικών, με αποτέλεσμα να πρέπει οι αποδοχές τους να επανέλθουν στο ύψος προ του Ιουλίου του 2012.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε πρόσφατα, σχεδόν ομόφωνα, ότι οι περικοπές των αποδοχών όλων των ένστολων όλων των Σωμάτων που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 κατ΄ επιταγή του μνημονιακού νόμου 4093/2012 είναι αντισυνταγματικές από την εν λόγω ημερομηνία έως και σήμερα. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση καλείται να βρει λύσεις για να κλείσει τις μαύρες τρύπες στον προϋπολογισμό με την τρόικα να έχει πει στο παρελθόν ότι για κάθε τέτοια δικαστική απόφαση θα πρέπει να υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθεί το ποσό της επιστροφής.