ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Παρέλυσαν τα πάντα λόγω ανασχηματισμού

Παρέλυσαν τα πάντα λόγω ανασχηματισμού
Δεν δουλεύει τίποτα στο κράτος και οι υπουργοί κάθονται και περιμένουν να χτυπήσει το τηλέφωνο.
Έτοιμος  να βαρέσει διάλυση είναι ο κρατικός μηχανισμός, καθώς όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν αφήσει εδώ και μέρες κάτω τα μολύβια, περιμένοντας να χτυπήσει το τηλέφωνο και να μάθουν τι θα γίνει με τον ανασχηματισμό.
Οι περισσότεροι υπουργοί γνωρίζουν καλά ότι δεν θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και για το λόγο αυτό περιμένουν να δουν ποιο θα είναι το μέλλον τους. Έτσι το κράτος ουσιαστικά έχει κατεβάσει ρολά, καθώς δεν υπάρχει ούτε ένας υπουργός που να ενδιαφέρεται πραγματικά για τη λειτουργία του τομέα του.
Σαμαράς και Βενιζέλος αναζητούν τη  χρυσή τομή στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις που θα τους επιτρέψει να διατηρήσουν τις εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης.  Κλειδί για τις διεργασίες, είναι ουσιαστικά τρεις συγκεκριμένες και πολύ καθοριστικές θέσεις που αφορούν τη διαχείριση του οικονομικού προγράμματος όχι μόνο τώρα αλλά και τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για το υπουργείο Οικονομικών, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και το νέο επίτροπο στην ΕΕ.
Ο Γιάννης Στουρνάρας θα πρέπει ήδη να θεωρείται παρελθόν από το ΥΠΟΙΚ και παρά το ότι θέλει σαν τρελός να μετακινηθεί στην ΤτΕ, η υπόθεση περιπλέκεται λόγω της αντίδρασης του Βενιζέλου που προτιμά να παραμείνει στη θέση του ο Προβόπουλος. Για το ίδιο το υπουργείο, στην αρχή ακούστηκε έντονα το όνομα του στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, κ. Παπασταύρου, αλλά τελικά η υπόθεση κόλλησε καθώς ο Πρωθυπουργός τον θέλει κοντά του. Αντίθετα τις τελευταίες ώρες διακινείται σενάριο που θέλει τον ίδιο τον Σαμαρά να αναλαμβάνει το υπουργείο προκειμένου να δείξει ότι παίρνει την κατάσταση πάνω του και ότι η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα των ευρωεκλογών.
Από την πλευρά του ο Βενιζέλος θα έβλεπε με πολύ καλό μάτι την μετακίνησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά η περίπτωσή του σκοντάφτει στις σθεναρές αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της ΝΔ όσο και στην ίδια την ΕΕ. 
Από κει και πέρα, εκτός κυβέρνησης θα μείνει πιθανότατα, ο υπουργός, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρης ενώ πολύ πιθανή είναι η μετακίνηση του Άδωνι Γεωργιάδη σε άλλο υπουργείο παρά τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ.  Αμετακίνητοι θα μείνουν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος και πιθανότατα ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ έντονα ακούγεται για το Υγείας ο Χ. Σταϊκούρας. Ακόμα σχεδόν ειλημμένη είναι η απόφαση  μετακίνησης του Ν. Δένδια από το Προστασίας του Πολίτη, ενώ προς το υπουργείο Ναυτιλίας οδεύει ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Από το ΠΑΣΟΚ, θέσεις στο νέο σχήμα διεκδικούν οι στενοί συνεργάτες του Βενιζέλου,  Πάρις Κουκουλόπουλος και Συλβάνα Ράπτη (που απέτυχε να εκλεγεί ευρωβουλευτής) και οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Κυριάκος Πιερακάκης, Ανδρέας Λοβέρδος. Στο παιχνίδι έχει μπει και ο Βασίλης Οικονόμου που βρίσκεται ένα βήμα πριν την έξοδο από τη ΔΗΜΑΡ.
Αξίζει να επισημανθεί ότι θα γίνουν προσπάθειες διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος πέρα και έξω από τα στενά πλαίσια της δικομματικής, σε πρόσωπα και στελέχη του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς.