ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Η Ιστορία της Τεχνικής - Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Πιερία



Το σύνταγμα του 1975, με το οποίο καθιερώθηκε η 9ετής υποχρεωτική φοίτηση συμπεριέλαβε, για πρώτη φορά, μέσα στους σκοπούς της εκπαίδευσης ( άρθρο 16 ) και την “επαγγελματική αγωγή των Ελλήνων”. Μέχρι το 1977 η επαγγελματική εκπαίδευση, σε γυμνασιακό επίπεδο, παρείχετο από τις Κατώτερες Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές τριετούς φοίτησης μετά το δημοτικό.
Η Ιστορία της δευτεροβάθμιας Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Πιερία ξεκινά με την δημιουργία ΚΕΤΕ (Κέντρο Επαγγελματικής Τεχνικής Εκπαίδευσης ) το 1977 με το νόμο 576/1977 στην Κατερίνη σε κτήρια στην οδό Κρέσνας και Σβορώνου. Το ΚΕΤΕ περιελάμβανε Επαγγελματικό Λύκειο , Τεχνικό Λύκειο και Τεχνική Σχολή Νέου Τύπου (αντικατέστησε την Μέση Τεχνική Σχολή – Εργοδηγών). Το κάθε Λύκειο έχει δικό του διευθυντή και Κετεάρχης ήταν ο κ. Αθανάσιος Μπλάτζας. Διευθυντής στο Τεχνικό Λύκειο ήταν ο Αθανασιάδης Νικόλαος, στο Επαγγελματικό Λύκειο ο Παπαδόπουλος Χαράλαμπος και στην Τεχνική Σχολή ο Λασκαρίδης Γεώργιος. Καθηγητές που δίδασκαν τότε (με κίνδυνο να ξεχάσουμε κάποιον όχι όμως εσκεμμένα ) : Χατζηγεωργίου Βικτορία , Νάστου Φιλίτσα, Τζιόλη Φιλίτσα, Ιορδανίδης Ιορδάνης, Ποϋρά Ιωάννα, Τζινιέρη Γεωργία , Κουτσιόνας Κώστας, Δόβας Δημήτριος, Αποστολίδου Ελένη, Βογιατζής Βασίλειος, Καμπερίδης Ιωάννης, Λότσιου Παναγιώτα, Μανουσαρίδης Παύλος, Γκιουλάβας Αναστάσιος, Ζαπουνίδης Χαράλαμπος, Τσιμερίκας Ιωάννης, Τσιουμάνης Ελευθέριος και πολλοί άλλοι.
            Το ΚΕΤΕ μεταφέρεται το 1985 σε νέες εγκαταστάσεις στην οδό Τ. Τερζοπούλου 150 σε έκταση 20 στρεμμάτων με δύο κτήρια , μεγάλο γυμναστήριο, μεγάλη αυλή και χώρους εργαστηρίων.

Από τη σχολική χρονιά 1985-86 γίνονται τα ΤΕΛ (Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια ) νόμος 1566/1985 και δημιουργούνται το 1ο ΤΕΛ με τους Τομείς : Δομικών , Ηλεκτρολόγων , Ηλεκτρονικών , Γεωργοκτηνοτροφικός , Οικονομίας και Διοίκησης και το 2ο ΤΕΛ με τους Τομείς : Μηχανολογίας , Υγείας πρόνοιας και Βρεφονηπιοκόμων , Γεωργοκτηνοτροφικό. Διευθυντής στο 1ο ΤΕΛ είναι ο κ. Αθανάσιος Μπλάτζας, Υποδιευθυντής ο κ. Σαϊβανίδης Γιώργος. Αρκετοί Καθηγητές που δίδασκαν στο ΚΕΤΕ συνέχισαν και στο 1ο ΤΕΛ και προστέθηκαν νέοι όπως : Μοσχολούρης Ευθύμιος, Γομπάκη Κατερίνα, Βρετού Ελισάβετ, Μπέλλου Κατερίνα, Γραμμενοπούλου Νόπη , Ροδάκη Κασσιανή , Ραφαηλίδης Γεώργιος, Γιακαμζης Σάββας, Παπαβασιλείου Μαρία , Φαρφούρης Γεώργιος, Τερζόπουλος Κώστας, Μακροβασίλης Βασίλειος, Καλταρίδου Χριστίνα, Γερασοπούλου Άννα, Τσουλφά Κυριακή, Βελώνης Γεώργιος, Συμεωνίδου Μαρία και πολλοί άλλοι.
Τα δύο λύκεια λειτουργούν σε Κύκλο ( Πρωί –Απόγευμα ) και δημιουργείται και η ΤΕΣ (Τεχνική Επαγγελματική Σχολή). Για τον καλύτερο συντονισμό των Εργαστηριών μεταξύ των σχολικών μονάδων δημιουργείται ΣΕΚ (Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο) με Διευθυντή τον κ. Μπακαλούμη Γεώργιο. Στις Αρχές της δεκαετίας του 90 δημιουργείται και ο τομέας Πληροφορικής στο 1ο ΤΕΛ ο οποίος έχει ιδιαίτερη άνθιση με πλήθος μαθητών.
            Τη Σχολική χρονιά 1998-99 τα ΤΕΛ μετονομάζονται σε ΤΕΕ ( Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια ) με το νόμο 2640/1998, δημιουργείται το 3ο ΤΕΕ στη θέση της ΤΕΣ και μετακομίζει σε χώρο του Πολυκλαδικού Λυκείου και το 2000 το 2ο ΤΕΕ μετακομίζει στο Ν. Κεραμίδι σε νέο κτήριο. Το ωράριο πλέον στο 1ο ΤΕΕ γίνεται μόνο πρωινό. Δημιουργείται και το Ειδικό ΤΕΕ στους χώρους μετά το Γυμναστήριο και μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με Διευθυντή τον κ. Τότσικα Αποστόλη. Κατά την μεταρρύθμιση των ΤΕΕ έρχονται νέα βιβλία και αναπτύσσονται Εργαστήρια Πληροφορικής. Με αρκετό μεράκι οι καθηγητές Πληροφορικής αναπτύσσουν το εσωτερικό Δίκτυο Η/Υ που φθάνει τον αριθμό 120 μαζί με τους Η/Υ των γραφείων ενώ είναι συνδεδεμένο στο Internet μέσω του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου (http://www.sch.gr). Είναι επίσης ένα από τα πρώτα σχολεία που διαθέτει Ιστοσελίδα (http://1epal-kater.pie.sch.gr) από τις αρχές του 2000. Αρκετοί καθηγητές του 1ου ΤΕΛ συνεχίζουν να διδάσκουν στο 1ο ΤΕΕ και προστίθενται καινούργιοι : Καραγιάννης Μιχάλης , Παυλίδης Χρήστος, Μπαμίχας Νίκος , Ζιώγα Φανή , Ζήσκος Βασίλειος, Καρακούσης Αθανάσιος
Τη σχολική χρονιά 2006-07 δημιουργούνται τα ΕΠΑΛ ( Επαγγελματικά Λύκεια ) με το νόμο 3475/2006. Γίνεται αναδιοργάνωση στους τομείς των δύο Επαγγελματικών Λυκείων της Κατερίνης και πλέον το 1ο ΕΠΑΛ έχει τους παρακάτω τομείς : Μηχανολογικό, Ηλεκτρολογικό , Ηλεκτρονικό , Οχημάτων, Δομικό και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Το 3ο ΤΕΕ μετατρέπεται σε ΕΠΑΣ ( Επαγγελματική Σχολή ) και ξαναγυρίζει στις εγκαταστάσεις στην Τ. Τερζοπούλου 150. Μεταφέρεται επίσης και το Εσπερινό ΕΠΑΛ από το Πολυκλαδικό Λύκειο στις εγκαταστάσεις του 1ου ΕΠΑΛ λειτουργώντας μετά τις 19:00 με μαθητές εργαζόμενους.
Τη Σχολική χρονιά 2008-09 Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ γίνεται ο κ. Μπακαλούμης Γεώργιος και τη σχολική χρονιά 2010-11 ο κ. Τσολακίδης Ιωάννης. Κατά τα Σχολικά έτη 2008 -10 το σχολείο συμμετείχε σε πρόγραμμα Comenius με επτά (7) άλλα σχολεία από πέντε (5) διαφορετικές χώρες. Το πρόγραμμα έκλεισε με την επίσκεψη σαράντα (40) καθηγητών και μαθητών από όλα τα σχολεία στην Κατερίνη τον Απρίλιο του 2010. Τη σχολική χρονιά 2011-12  Διευθυντής του Σχολείου γίνεται  ο κ. Γκανάτσιος Ιωάννης. Το Απρίλιο του 2012 το σχολείο συμμετείχε στο πρόγραμμα αξιολόγησης μαθητών PISA. Σήμερα Διευθυντής είναι ο κ. Τσολακίδης Ιωάννης  με Υποδιευθυντές την κ. Βουλγαρίδου Αναστασία και τον κ. Καρακούση Αθανάσιο.
Το σχολικό έτος 2013-14 εφαρμόζεται η αυτοαξιολόγηση και στο σχολείο δημιουργούνται ομάδες καθηγητών με στόχο την βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και συμβάλουν στην ολοκλήρωσή της τον Μάιο του 2014. Τομείς που αξιολογούνται είναι:
·         Σχολικός χώρος, υλικοτεχνική υποδομή και οικονομικοί πόροι
·         Στελέχωση του σχολείου
·         Οργάνωση και συντονισμός της σχολικής ζωής
·         Διαχείριση και αξιοποίηση μέσων και πόρων
·         Αξιοποίηση, υποστήριξη και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού
·         Ανάπτυξη και εφαρμογή διδακτικών πρακτικών
·         Ανάπτυξη και εφαρμογή παιδαγωγικών πρακτικών και πρακτικών αξιολόγησης των μαθητών
·         Σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών - μαθητών και των Μαθητών
·         Σχέσεις του σχολείου με γονείς και συνεργασίες με εκπαιδευτικούς-κοινωνικούς φορείς
·         Εκπαιδευτικά προγράμματα και καινοτομίες, υποστηρικτικές και αντισταθμιστικές παρεμβάσεις
·         Φοίτηση και διαρροή των μαθητών
·         Επιτεύγματα και πρόοδος των μαθητών
·         Ατομική και κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών
·         Επίτευξη των στόχων του σχολείου
Τα αποτελέσματα της Αυτοαξιολόγησης έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου και έχουν σταλεί στο Υπουργείο (http://aee.iep.edu.gr/ ).

Το Σεπτέμβριο του 2013 με το νόμο 4186/2013 αλλάζει το πρόγραμμα σπουδών στο Νέο ΕΠΑΛ και τον Ιούνιο του 2014 μετά από σχετικές ενέργειες προστίθενται δύο νέοι τομείς στο 1ο ΕΠΑΛ Κατερίνης (ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ). Σε νέο μας άρθρο θα αναφερθούμε εκτενώς στο νέο πρόγραμμα σπουδών ( Μαθήματα – Τομείς – Ειδικότητες ). Στο σχολείο μας φυλάσσονται τα αρχεία (Βεβαιώσεις σπουδών , Αποδεικτικά πτυχίων κτλ) από το ΚΕΤΕ, το 1ο ΤΕΛ, το 1ο ΤΕΕ και το 1ο ΕΠΑΛ Κατερίνης.

Καρακούσης Αθανάσιος

Υποδιευθυντής 1ου ΕΠΑΛ Κατερίνης