ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Κι άλλο χαστούκι στην κυβέρνηση των μνημονίων


Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ
Ο ΣΕΒ υπεραμύνθηκε των περικοπών 
Hχηρό ράπισμα στην κυβέρνηση αποτελεί η απόφαση της 102ης συνόδου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που καταδικάζει την Ελλάδα για τα «μνημονιακά» μέτρα λιτότητας εις βάρος των παροχών κοινωνικής ασφάλισης (συντάξεις γήρατος - κύριες και επικουρικές-, αναπηρίας, θανάτου, ανασφαλίστων υπερηλίκων, ΕΚΑΣ, επιδόματα ανεργίας, μητρότητας, ασθένειας κ.λπ.).

Η κρισιμότατη αυτή απόφαση, που έγινε έπειτα από παρέμβαση της ΓΣΕΕ, αποτελεί ακόμα ένα εργαλείο στην αναγνώριση του παράνομου...
χαρακτήρα των μέτρων που έχουν επιβληθεί.

Η Επιτροπή παρατηρεί ότι η συνεχής συρρίκνωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης σε επίπεδο κάλυψης και παροχών έχει επηρεάσει όλα τα πεδία κοινωνικής ασφάλισης και σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησε στη μείωση του συνολικού επιπέδου προστασίας κάτω από τα επίπεδα που προβλέπονται στα άρθρα 65-67 της Σύμβασης 102.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή κάλεσε την κυβέρνηση να συνεχίσει τη διαδικασία αναθεώρησης και αναπροσαρμογής της λειτουργίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, αξιοποιώντας πλήρως την τεχνική βοήθεια της ΔΟΕ στην υποστήριξη της ποσοτικής ανάλυσης των επιλογών αυτών. Η Επιτροπή υπενθύμισε στην κατεύθυνση αυτή ότι η Διακήρυξη του Οσλο υπογράμμισε ότι «δεδομένης της τριμερούς δομής και της εντολής της, ο ρόλος της ΔΟΕ είναι ιδανικός για την παροχή βοήθειας προς τα μέρη στην αντιμετώπιση κοινωνικών και οικονομικών κρίσεων και το σχεδιασμό υγιών και δίκαιων μεταρρυθμιστικών πολιτικών». Εν όψει της βαρύτητας της κοινωνικής κρίσης στην Ελλάδα, η Επιτροπή ζήτησε με έμφαση από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις παραπάνω συστάσεις και να παράσχει πλήρη στοιχεία «στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη διασφάλιση της κατάλληλης συνέχειας στην υπόθεση της Ελλάδας».

Ως προς τη διαδικασία, η ακρόαση στην αρμόδια τριμερή Επιτροπή Εφαρμογής Διεθνών Προτύπων της Συνδιάσκεψης (Committee on the Application of Standards), ενώπιον της οποίας η Ελλάδα κλήθηκε με διαδικασία άμεσης, απ' ευθείας παραπομπής λόγω σοβαρότατων στοιχείων παραβίασης της ΔΣΕ 102, έγινε σε εκτενή συνεδρίαση. Η ΓΣΕΕ παρουσίασε πλήρη στοιχεία για τη ραγδαία «μεταρρύθμιση» του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ), την υποχώρηση του κράτους πρόνοιας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης που η κοινωνική προστασία ήταν πιο αναγκαία από ποτέ, τη μετάλλαξη των κοινωνικοασφαλιστικών παροχών σε παροχές φιλανθρωπίας και την εξάπλωση της φτώχειας σε όλη την ελληνική επικράτεια, εξαιτίας της συνεχιζόμενης πολιτικής λιτότητας που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση και την τρόικα των διεθνών της δανειστών.

Του περιεχομένου της μεταρρύθμισης και των μέτρων υπεραμύνθηκε τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η εργοδοτική πλευρά -εκπροσωπούμενη από το ΣΕΒ-, επικαλούμενες αμοιβαία τόσο την αναγκαιότητα και την καταλληλότητα των μέτρων όσο και αποσπασματικά στοιχεία για τη διασφάλιση του ύψους των συνταξιοδοτικών και κοινωνικοασφαλιστικών παροχών, χωρίς να παραγνωρίζεται και η προσπάθεια μη έκδοσης απόφασης επί της ελληνικής υπόθεσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι λόγω της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., καμία κυβέρνηση ευρωπαϊκού κράτους-μέλους δεν έκανε χρήση του δικαιώματος που παρέχεται στα κράτη-μέλη της ΔΟΕ να παρέμβουν στη διαδικασία.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ από enet