ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Με drone θα ψεκάζουν τους απεργούς


Το αεροσκάφος της καταστολής
Θα ψεκάζει χημικά και θα εκτοξεύει πλαστικές σφαίρες κατά απεργών. Πρόκειται για το πρώτο αεροσκάφος καταστολής, που ήδη παρήγγειλε μεταλλευτική εταιρεία για χρήση στα ματωμένα ορυχεία της Νότιας Αφρικής.

Το ιπτάμενο ρομπότ Skunk («ασβός») φέρεται να είναι το πρώτο στο είδος του. Αναπτύχθηκε από τη νοτιοαφρικανική Desert Wolf και παρουσιάστηκε τον Μάιο σε έκθεση αμυντικών προϊόντων...
ως «αεροσκάφος καταστολής διαδηλώσεων».

Εκπρόσωπος της Desert Wolf δήλωσε στο BBC ότι έχει εξασφαλίσει παραγγελίες για 25 μονάδες από μεταλλευτική εταιρεία την οποία αρνήθηκε να κατονομάσει. «Επίσης είμαστε απασχολημένοι με την οριστικοποίηση των παραγγελιών από άλλους πελάτες» πρόσθεσε.

Το Skunk διαθέτει οκτώ έλικες και μπορεί να μεταφέρει ποικιλία όπλων με ανώτατο βάρος 40 κιλών. Ανάλογα με την έκδοση, μπορεί να φέρει στροβοσκοπικούς προβολείς, μεγάφωνα λέιζερ σχεδιασμένα να θαμπώνουν τον στόχο, ψεκαστήρες δακρυγόνων, εκτοξευτήρες σφαιρών με χρώμα ή και συμπαγών πλαστικών σφαιρών.

Παρέμβαση των συνδικάτων

Η ιδέα της χρήσης ιπτάμενων ρομπότ για την καταστολή των εργατών τρομοκράτησε όπως ήταν αναμενόμενο την Διεθνή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ITUC): «Είναι βαθιά ανησυχητική και αποκρουστική εξέλιξη, είμαστε όμως πεπεισμένοι ότι κάθε λογική κυβέρνηση θα λάβει άμεσα μέτρα για να εμποδίσει την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών εναντίον εργατών ή ακόμα και του κοινού» δήλωσε ο εκπρόσωπος της συνομοσπονδίας Τιμ Νούναν.

Τόνισε ακόμα ότι η συνομοσπονδία θα ερευνήσει ποιος είναι ο αγοραστής του Skunk και θα θέσει το θέμα επειγόντως σε όλα τα συνδικάτα της μεταλλευτικής βιομηχανίας.

Η Desert Wolf από την πλευρά της υποστηρίζει ότι τα drone καταστολής μπορούν να αντιμετωπίσουν τα βίαια επεισόδια στα ορυχεία χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο το προσωπικό ασφάλειας. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας αναφέρθηκε μάλιστα στα γεγονότα του 2012, όταν απεργία σε ορυχείο πλατίνας της εταιρείας Lonmin κατέληξε σε 44 θανάτους, κυρίως εργατών.
Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πάντως ότι η Lonmin δεν είναι ο αγοραστής των drone.