ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Ύποπτοι ξεπλύματος και δεσμεύση κινητών και ακινήτων για ΦΠΑ 3.000 ευρώ και ληξιπρόθεσμα 10.000

Ύποπτοι ξεπλύματος και δεσμεύση κινητών και ακινήτων για ΦΠΑ 3.000 ευρώ και ληξιπρόθεσμα 10.000
Μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Παρά το γεγονός ότι σταματούν οι προσωποκρατήσεις για χρέη στο δημόσιο, εντείνεται η πίεση για την μη καταβολή του ΦΠΑ άνω των 3.000 ευρώ αλλά και για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 10.000 ευρώ.
Με νεά εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου θεωρούνται ύποπτοι για ξέπλυμα χρήματος και δεσμεύεται όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία όσων δεν έχουν αποδώσει ΦΠΑ σε ποσό άνω των 3.000 ευρώ και όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη που ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ.
Με την εγκύκλιό της η κυρία Σαββαΐδου ζητά από τις ελεγκτικές υπηρεσίες να ενημερώνουν την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες η οποία με τη σειρά της μπορεί να προβεί σε δραστικά μέτρα.
Ως αδικήματα φοροδιαφυγής που σχετίζονται με πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες θεωρούνται πλέον:
  • Μη ή ανακριβής απόδοση ΦΠΑ, παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, εφόσον το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς ή το ποσό του ΦΠΑ που συμψηφίστηκε ή δεν αποδόθηκε, υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
  • Μη έκδοση ή αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτη συναλλαγή εφόσον η συνολική αξία εικονικών φορολογικών στοιχείων υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, καθώς και μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση στοιχείων καθ' υποτροπή εντός τριετίας από τον εντοπισμό της παράβασης για πρώτη φορά.
  • Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων τόκων ή προσαυξήσεων υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, με την εξαίρεση της μη καταβολής χρεών από χρηματικές ποινές ή πρόστιμα από δικαστήρια ή διοικητικές αρχές.
  • Μη υποβολή δήλωσης ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα καθαρά εισοδήματα που έχουν αποκρυβεί υπερβαίνει σε κάθε διαχειριστική περίοδο τις 15.000 ευρώ, καθώς και η αποφυγή πληρωμής φόρου πλοίων.
Εφόσον ελεγκτικά κέντρα και ΔΟΥ διαπιστώνουν τέτοιες παραβάσεις οφείλουν να το αναφέρουν στην Αρχή ενημερώνοντας ταυτόχρονα και τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, εφόσον το ποσό των παραβάσεων όλων των παραπάνω αδικημάτων υπερβαίνει αθροιστικά τις 50.000 ευρώ.
Παράλληλα η Αρχή πρέπει να ενημερώνει μέσα σε δύο εργάσιμες ημέρες τη ΓΓΔΕ για περιπτώσεις δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων σχετικών με νομιμοποίηση εσόδων από φορολογικά αδικήματα ή αδικήματα μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.