ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Ο Ισπανός προπονητής της Μακάμπι Τελ Αβίβ Όσκαρ Γκαρσία εγκατέλειψε την ομάδα και τη χώρα!

Wellcome Back and Goodbye Oscar!

Wellcome Back and Goodbye Oscar!
Ο Ισπανός προπονητής της Μακάμπι Τελ Αβίβ Όσκαρ Γκαρσία αποχώρησε εχθές Τρίτη 26/8/14 από την ομάδα λόγω των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα και την ίδια μέρα εγκατέλειψε το Ισραήλ. Μαζί του αποχώρησαν και οι...
βοηθοί του Ρούμπεν Μαρτίνεζ και Φραν Σάντσεζ. Ο Γκαρσία ενημέρωσε για την απόφασή του τους παίκτες το πρωί της Τρίτης πριν από την προπόνηση, ενώ είχε νωρίτερα ειδοποιήσει και τον ιδιοκτήτη της ομάδας, καθώς στις 6/6/14 είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο.
Ο γενικός διευθυντής της Μακάμπι Τελ Αβίβ, Τζόρντι Κρόιφ (γιος του διάσημου Γιόχαν Κρόιφ), δήλωσε ότι η απόφαση αποχώρησης του Γκαρσία ήταν προσωπική και πρόσθεσε «δεν μπορείς να κάνεις σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Παιχνίδια ακυρώνονται, η εθνική ομάδα αναγκάζεται να παίξει στο εξωτερικό, όλες οι ισραηλινές ομάδες αναγκάστηκαν να παίξουν στο εξωτερικό».
Ο Γκαρσία αναλάμβανε τη Μακάμπι Τελ Αβίβ για δεύτερη φορά. Υπήρξε προπονητής της τη σεζόν 2012-2013, όταν την είχε οδηγήσει στο πρωτάθλημα του 2013, και στη συνέχεια ανέλαβε τη βρετανική ποδοσφαιρική ομάδα Μπράιτον. Στις 2 Ιούνιου του 2014,ανακοινώθηκε επισήμως ότι αναλαμβάνει ξανά τη θέση του προπονητή για δύο σεζόν και σύμφωνα με αθλητικές πηγές είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο με την ομάδα.
Η παραίτηση του Γκαρσία έρχεται δύο μέρες πριν από το δεύτερο σκέλος του Europa League playoff της Μακάμπι Τελ Αβίβ εναντίον του Αστέρα Τρίπολης που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί αυτή την Πέμπτη 28 Αυγούστου στις 8.30μμ στο στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος στη Λάρνακα της Κύπρου και όχι στην έδρα της Μακάμπι για λόγους ασφαλείας.
Στις 16 Ιουλίου 2014 η UEFA αποφάσισε τα ματς των ισραηλινών ομάδων να διεξάγονται εκτός έδρας για λόγους ασφαλείας μέχρι νεωτέρας. Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης είχε ζητηθεί από τις ισραηλινές ποδοσφαιρικές ομάδες να προτείνουν εναλλακτικούς τόπους διοργάνωσης εκτός Ισραήλ για τους αγώνες του πρωταθλήματος Τσάμπιονς Λιγκ 2014/15 και για το πρωτάθλημα Europa League της UEFA.
Οι ισραηλινές ομάδες που συμμετέχουν σε αγώνες του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος έχουν αναγκαστεί να φιλοξενήσουν τις αντίπαλες ομάδες τους στην Κύπρο, το τοπικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα που επρόκειτο να ξεκινήσει το προηγούμενο Σαββατοκύριακο αναβλήθηκε και ο επόμενος προκριματικός αγώνας εναντίον του Βελγίου για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που είχε προγραμματιστεί για τις 9 Σεπτεμβρίου 2014 στην Ιερουσαλήμ, είχε ανακοινωθεί πως είτε θα παιχτεί σε άλλη χώρα ή θα αναβληθεί.
Έχουν επηρεαστεί και άλλα αθλήματα. Τα πλέι-οφ του παγκόσμιου πρωταθλήματος τένις, Davis Cup World Group, ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αργεντινή που επρόκειτο να γίνουν στο στάδιο Ramat Hasharon στις 12-14 Σεπτεμβρίου 2014, ανακοινώθηκε ότι θα μεταφερθούν τελικά στη Φλόριντα των ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τένις να αποκλείσει το Τελ Αβίβ ως τόπο διεξαγωγής αγώνων για λόγους ασφαλείας.
Παράλληλα συνεχίζονται οι διεθνείς προσπάθειες για αθλητικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ. Οι πιο σημαντικές πρωτοβουλίες σχετικά με το αθλητικό BDS αυτή την περίοδο προέρχονται από τη συλλογικότητα «Κόκκινη Κάρτα στον Ισραηλινό Ρατσισμό – Red Card Israeli Racism (RCIR)», η οποία απεύθυνε έκκληση στις 11 Αυγούστου 2014 στην UEFA να αποκλείσει τη (Δυτική) Ιερουσαλήμ από τους τόπους διεξαγωγής του EURO 2020. Οι σχετικές αποφάσεις της UEFA θα ανακοινωθούν στις 19 Σεπτεμβρίου 2014 στη Γενεύη. Την ίδια στιγμή, η RCIR συγκεντρώνει υπογραφές μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμαςChange.org για να αιτηθεί τον αποκλεισμό της Ισραηλινής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας από τη FIFA.
Πηγές: WPWBISF
Σχετικό υλικό στα ελληνικά από το blog του Συλλόγου Ιντιφάντα
Χρήσιμα links με πλούσιο υλικό στα αγγλικά:
Why a sporting BDS on Israel is long overdue – a compilation of sources (Συλλογή κειμένων σχετικά με το ρατσισμό στον αθλητισμό του Ισραήλ, την άσκηση πολιτικής μέσω του αθλητισμού από το Ισραηλινό Απαρτχάιντ, το Παλαιστινιακό Ποδόσφαιρο στα Κατεχόμενα Εδάφη και το μεγαλειώδες Κίνημα του Αθλητικού Μποϊκοτάζ της Νοτίου Αφρικής).
"intifadagr"