ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Φρένο στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για οικονομικά αδύναμους

Φρένο στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για οικονομικά αδύναμους (upd)

Ασπίδα προστασίας στην ακίνητη περιουσία των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού, ενόψει της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, ζήτησε ο πρωθυπουργός από τους αρμόδιους υπουργούς.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντ. Σαμαράς ζήτησε να ετοιμαστεί νομοθετική πρωτοβουλία από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κ. Αθανασίου και Δένδια η οποία θα προστατεύει την πρώτη κατοικία των μη εχόντων από τον κίνδυνο να εκπλειστηριαστεί.
Η εντολή Σαμαρά δόθηκε κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης στο Μαξίμου για την προετοιμασία της ελληνικής αποστολής που θα μεταβεί στο Παρίσι. Υπουργοί της κυβέρνησης έθεσαν το θέμα των πλειστηριασμών και της κοινωνικής αναταραχής που θα προκληθεί με την απελευθέρωση από τις αρχές του νέου έτους. Ελέχθη μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει «λαϊκή οργή» και κύμα αρνητικών δημοσιευμάτων, λίγο καιρό μάλιστα πριν την προσπάθεια για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νομοθετική ρύθμιση θα προσανατολίζεται στην προστασία της πρώτης κατοικίας των οικονομικά αδύναμων και όσων αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν τα χρέη τους σε τράπεζες και Δημόσιο.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι όροι και προϋποθέσεις για την ένταξη των κοινωνικά ασθενέστερων σε καθεστώς προστασίας από τους πλειστηριασμούς. Στο ίδιο θέμα, μάλιστα αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο κ. Βενιζέλος στη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους τόνισε πως η πρώτη κατοικία των φτωχών και των μεσαίων οικογενειών θα προστατευθεί από τους πλειστηριασμούς.
Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, τον καλύτερο δυνατό συντονισμό όλων των αρμοδίων υπουργών ζήτησε ο πρωθυπουργός κατά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου εν όψει των επαφών με την τρόικα στο Παρίσι στις 2 Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε, όπως τόνισε, να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τη χώρα.
Ο Αντώνης Σαμαράς στην παρέμβασή του επικαλέστηκε, μάλιστα, το νέο σημερινό ράλι των ελληνικών ομολόγων θέλοντας να τονίσει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και το κλίμα που επικρατεί για τη χώρα μας στις διεθνείς αγορές.
Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι υπουργοί της κυβέρνησης που θα μεταβούν στη γαλλική πρωτεύουσα, πραγματοποιήθηκε καταγραφή των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί μέχρι τώρα και όπως διαπιστώθηκε περίπου το 80% των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει έχει ήδη υλοποιηθεί. Το επόμενο διάστημα μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα έχει κατ' ιδίαν επαφές με τους υπουργούς έτσι ώστε να καθοριστούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Όπως επεσήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η νέα αξιολόγηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο θα πρέπει να σηματοδοτήσει την αλλαγή στάσης της χώρας και την οριστική έξοδο από την κρίση. «Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι εντός και εκτός Ελλάδος» είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα για τον τομέα ευθύνης του υπουργού Παιδείας κ. Λοβέρδου ο κ. Βενιζέλος, διευκρίνισε πως πρέπει να μελετηθεί η σχετική έκθεση αξιολόγησης και μετά να ληφθούν αποφάσεις. Επανέλαβε πάντως ότι το μήνυμα της κυβέρνησης στους δημοσίους υπαλλήλους θα πρέπει να είναι το αίσθημα της ασφάλειας και να μην τελούν υπό το φόβο της απόλυσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος κατά την τοποθέτησή του ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα θέμα αλλαγής του ασφαλιστικού και του υφιστάμενου πλαισίου των εργασιακών σχέσεων.