ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Όσο μεγαλώνουν οι άνδρες, τόσο καλύτερο είναι το σεξ


couple
Γράφει ο Πέτρος Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντης Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών


   Αν έπρεπε να ορίσουμε την σεξουαλικότητα ενός άνδρα στην διάρκεια της ζωής του, ίσως δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερη έκφραση από αυτήν. Σε 8 μόνο λέξεις , χωρίς βαρύγδουπα ιατρικά δεδομένα και ψυχολογικές προσεγγίσεις , ο λαός μας καταφέρνει να δώσει την πεμπτουσία της ανδρικής σεξουαλικότητας, από την αρχή έως το τέλος της, αν αυτό υπάρχει.

   Πριν από 60 περίπου χρόνια, με τις θεωρίες των Master και Johnson δόθηκε η εντύπωση, και δυστυχώς επικράτησε, ότι η κορυφή της ανδρικής σεξουαλικότητας βρίσκεται εκεί κάπου στα 21. Δημιουργήθηκε λοιπόν ένας κόσμος 20αρηδων για τους οποίους όλα είναι εφικτά, τουλάχιστον σεξουαλικά! Και όχι παράλογα. Μελετώντας ένα υγιή πληθυσμό 20αρηδων, ακόμα και στις μέρες μας με την πληθώρα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η γενιά των 20-30 , είναι πρακτικά απίθανο να βρει κάποιος πολλούς νέους άνδρες που να δηλώνουν ή ακόμα περισσότεροι να αναζητούν ιατρική βοήθεια για σεξουαλικά θέματα.

   Στις ηλικίες αυτές δεν υπάρχουν συνήθως ιατρικά προβλήματα , πωλώ δε μάλλον νοσήματα εκφυλιστικά που συνυπάρχουν με την σεξουαλική δυσκολία πχ τα καρδιαγγειακά και ο σακχαρώδης διαβήτης. Δεν υπάρχει επίσης , ή καλύτερα δεν υπήρχε η ένταση του άγχους και η τριβή της καθημερινότητας.

   Χρειάσθηκαν πάνω από 40 χρόνια και η κατά τα άλλα ‘ύποπτη ‘ συμμετοχή της φαρμακευτικής βιομηχανίας για να δούμε και μια άλλη διάσταση της ανδρικής σεξουαλικότητας .

   Σε μια παγκόσμια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 αναφορικά με τις σεξουαλικές συνήθειες και τα σεξουαλικά προβλήματα ανδρών και γυναικών μια τα πράγματα δεν φάνηκαν να συμπορεύονται μα τα δεδομένα της ιατρικής κοινότητας. Και ας το έλεγε ο λαός μας!

   Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνδρες , ενδιαφέρονται το ίδιο , αν όχι και περισσότερο για το σεξ, έχουν καλύτερες ερωτικές επαφές, καλύτερους οργασμούς, και το ίδιο αριθμό σεξουαλικών σκέψεων με τους νεότερους άνδρες! Και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από φυλή, χώρα και θρήσκευμα! Και ας ταλαιπωρούνται από προβλήματα στύσης ή σκέψης!

   Αν βγάλουμε από την μέση τα στατιστικά λάθη αυτής της έρευνας και ότι άλλο κακόβουλα μπορούμε να βάλουμε με το μυαλό μας, η πραγματικότητα παραμένει η ίδια. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία άνδρας έχει το ίδιο ενδιαφέρον για το σεξ και έχει καλύτερες ερωτικές επαφές.

   Το σεξ είναι ένστικτό. Όταν γεννιόμαστε πολύ λίγα πράγματα ξέρουμε για αυτό. Κομμάτια του όπως ο σεξουαλικώς προσανατολισμός και η σεξουαλική μας ταυτότητα είναι άγνωστοι επιστημονικοί όροι. Πολύ περισσότερο ότι έχει να κάνει με την σεξουαλικότητα του αντίθετου φύλλου. Ο εγκέφαλος μας , στο κομμάτι σεξ τουλάχιστον, είναι ένας σχεδόν άγραφος σκληρός δίσκος που ‘διαβάζει ‘ μόνο το πέος. Μέχρι εκεί.

Και μάλλον καλά κάνει!.

   Πάνω σε αυτόν το σκληρό δίσκο, αναμνήσεις , εμπειρίες, γνώση, απόγνωση πολλές φορές, χαρά ή λύπη έρχονται να ‘γράψουν’ το δικό τους κομμάτι στην σεξουαλικότητα. Και δεν μοιάζει παράλογο. Πχ για να ξεκινήσει μια στύση στον εγκέφαλο μας , οπτικά , απτικά οσφρητικά ερεθίσματα, αλλά και φαντασιώσεις οργανώνονται για πυροδοτηθεί το νευρικό ερέθισμα. Για να μην μπούμε στα βαθιά μονοπάτια του ερώτα και του ερωτισμού. Αν σκεφτούμε ότι έρωτας είναι τα πάντα, από την ιατρική έως την καθημερινότητα και από την τέχνη έως την πολιτική μπορούμε να αναλογιστούμε το όγκο των πληροφοριών αναφορικά με το σεξ που συγκεντρώνονται στο μυαλό ενός άνδρα με το χρόνο και την ικανότητα τους να δώσουν μια σεξουαλική χροιά σε σκέψεις, πράξεις και συναισθήματα.

   Από την άλλη μεριά είναι ο λαβύρινθος της γυναικείας σεξουαλικότητας. Μια λέξη αρκεί για να περιγράψει την απόσταση που ένας άνδρας πρέπει να διανύσει από την πρώτη του σεξουαλική εμπειρία μέχρι την τελευταία του. ΟΡΓΑΣΜΟΣ. Πόσες επαφές, πόσοι σύντροφοι, πόσες κουβέντες με φίλους έχει κάνει κάθε άντρας για αυτό. Σίγουρα όχι στα 20 του!

   Και αν όλα αυτά σας φαίνεται φιλοσοφικά και στη σφαίρα της σεξουαλικής φιλολογίας ας σκεφτείτε απλά στιγμιότυπα της καθημερινής μας σεξουαλικής ζωής. Την εκσπερμάτιση, τις ερωτικές στάσεις, την τεχνική, το αγκάλιασμα, το μαζί και το κοντά. Δεν είναι και λίγα!

   Οι νέοι, ανυπόμονοι και ορμητικοί, ακολουθούν το νόμο του ενστίκτου, χωρίς τη προηγούμενη εμπειρία και την ανάλογη κριτική σκέψη, που δυστυχώς έρχεται με τον χρόνο.

   Αν και μετά την ηλικία των 40 ετών, ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών θα εμφανίσει κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται με την ηλικία, αυτό όμως δεν μοιάζει να αποθαρρύνει τους ‘εραστές της βραδύτητας και της υπομονής’. Πάνω από 80% των ανδρών στις ηλικίες 60/80 είναι δραστήριοι σεξουαλικά, με συχνότητες επαφών ίδιες όπως και στις ηλικίες των 30/50 και όχι πολύ διαφορετικές από τις νεότερες ηλικίες των 20/40.

   Οι άνθρωποι των ώριμων χρονών φαίνεται να έχουν υποκαταστήσει, ευφυώς, τη ταχύτητα και την ανεξέλεγκτη ορμή των νεανικών χρόνων, με μια βραδύτερη αλλά διαρκέστερη απόλαυση, όπως δηλαδή θα έπρεπε να είναι το σεξουαλικό παιχνίδι, αφού είναι γνωστό πως η ταχύτητα σκοτώνει τον έρωτα και η υπερβολική προσπάθεια επίσης...

Ίσως τελικά ο χρόνος δεν σκοτώνει το σεξ. Ίσως το κάνει απλά καλύτερο.