ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Ποδόσφαιρο: Ξεκίνησε το πρωτάθλημα των υπερχρεωμένων ομάδων


Ποδόσφαιρο: Ξεκίνησε το πρωτάθλημα των υπερχρεωμένων ομάδων
Του Θανάση Παπαδή
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι σε σχέση με την περίοδο 2009 - 2010 ο αριθμός των εισιτηρίων έχει μειωθεί σχεδόν 50%. Και αν μάλιστα κάποιος ανατρέξει μία δεκαετία πίσω, τότε η μείωση μπορεί να είναι και 80%.
Ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο το πρωτάθλημα της Super League και δυστυχώς οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες τόσο σε ό,τι αφορά το θέαμα που αναμένουμε, όσο και τα οικονομικά των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών. Η κρίση έχει χτυπήσει, όπως ήταν αναμενόμενο, και το ποδόσφαιρο. Ελάχιστες είναι οι ποδοσφαιρικές Α.Ε. που θεωρούνται υγιείς. Οι ζημίες είναι μεγάλες, όπως φαίνεται και από τον σχετικό πίνακα. Προκειμένου να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος του προβλήματος, απλά να επισημάνει ότι οι ζημίες εις νέον υπερβαίνουν το σύνολο των εσόδων που είχαν οι ΠΑΕ 2012 -2013. Στοιχεία δεν υπάρχουν ακόμη για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών η κατάσταση χειροτέρεψε παρά βελτιώθηκε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι σε σχέση με την περίοδο 2009 - 2010 ο αριθμός των εισιτηρίων έχει μειωθεί σχεδόν 50%. Και αν μάλιστα κάποιος ανατρέξει μία δεκαετία πιο πίσω, τότε η μείωση μπορεί να είναι και 80%.
Πολλές είναι οι αιτίες που έχουν οδηγήσει σε μαρασμό το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ποδόσφαιρο: Ξεκίνησε το πρωτάθλημα των υπερχρεωμένων ομάδων
Η πρώτη έχει να κάνει με τη βία. Δυστυχώς η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης που τα φαινόμενα βίας είναι κανόνας παρά εξαίρεση. Η ατιμωρησία, οι «στενές» σχέσεις διοικήσεων των ΠΑΕ με τους οργανωμένους και οι σκιές ως προς την καθαρότητα του πρωταθλήματος, είναι μερικές μόνο από τις αιτίες που προάγουν τα φαινόμενα βίας.
Το κακό ποδοσφαιρικό θέαμα, σε συνδυασμό με τα φαινόμενα βίας «διώχνουν» τους φιλάθλους από τα γήπεδα.
Τα ονόματα - κράχτες δεν έρχονται πλέον στην Ελλάδα.
Οι ΠΑΕ δεν κατόρθωσαν να βρουν άλλες σοβαρές πηγές εσόδων εκτός από τα εισιτήρια και τα τηλεοπτικά δικαιώματα.
Προσπάθεια ανόρθωσης
Τα τελευταία δύο χρόνια πάντως, οι διοικήσεις των ΠΑΕ αντιλαμβανόμενες το οικονομικό «τσουνάμι» που έρχεται, άρχισαν να μαζεύουν τα οικονομικά τους και να προχωρούν σε πιο ορθή διαχείριση. Αποτέλεσμα αυτών είναι να υπάρξει τουλάχιστον συγκράτηση των δαπανών, ώστε να μην επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο να μεγέθη. Το μεγάλο «στοίχημα» της χρονιάς που ξεκινά σήμερα είναι να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα. Ωστόσο κάτι τέτοιο μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο, αν και πολλές διοικήσεις ΠΑΕ σπεύδουν να δώσουν κίνητρα στους φιλάθλους τους για να καθίσουν στις εξέδρες. Το ζητούμενο βέβαια για αυτό είναι ένα αξιόπιστο και ταυτόχρονα ελκυστικό ποδοσφαιρικό προϊόν.
Τα οικονομικά μεγέθη
Τα συνολικά έσοδα των ΠΑΕ για την περίοδο 2012 ? 2013 ανήλθαν σε 139,12 εκατ., παρουσιάζοντας πτώση της τάξεως του 7,64% σε σχέση με την ποδοσφαιρική περίοδο 2011/2012.
Τα έξοδα περιορίστηκαν κατά 25,16% στα 138,21 εκατ. Το λειτουργικό αποτέλεσμα, ήταν θετικό μετά από πάρα πολλά χρόνια και διαμορφώθηκε σε 903.000 ευρώ, έναντι λειτουργικής ζημίας 34,06 εκατ. ευρώ το 2011/2012.
Τα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων, ήταν αρνητικά και ανήλθαν σε 21,48 εκατ. ευρώ, που ωστόσο ήταν μειωμένες κατά 56,20% σε σχέση με το 2011 - 2012).
Τέλος, το υπόλοιπο ζημιών εις νέον έφτασε τα 219,9 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένες κατά 6,69% σε σχέση με το 2011 - 2012).
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι διαθέτουν αρνητικά ίδια κεφάλαια στο σύνολό τους. Δεν υπάρχει εικόνα, αν η κατάσταση αυτή βελτιώθηκε τη χρονιά που πέρασε. Τέλος το σύνολο των υποχρεώσεων φτάνει τα 187,41 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα κατά 14,43%.