ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Πανικός με τα τελευταία γκάλοπ ! ! ! Ποιοι καταρρέουν.......

Ραγδαία ιστορική υποχώρηση, μη αναστρέψιμη των ποσοστών των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας. Είναι εμφανές ότι οι ψηφοφόροι, ακόμα και οι «βολεμένοι», γυρνούν την πλάτη τους στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ με το τελευταίο μάλιστα να καθίσταται αμφίβολη ακόμα και
η είσοδός του στη Βουλή.
Μάλιστα πέραν της διευρυνόμενης διαφοράς από την ΝΔ. ο «ψυχολογικός» όρος της παράστασης νίκης είναι και αυτός συντριπτικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, που σημαίνει ότι ο κόσμος ανεξαρτήτως κομματικής επιλογής βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ ως επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Όλοι γνωρίζουν ότι το ρεύμα ψυχολογίας φέρνει επιπλέον ψηφοφόρους, και διευρύνει διαφορές όσο πλησιάζει η μέρα των εκλογών.

Ας δούμε αναλυτικά τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Ποσοστό 29,6% συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της PALCO Analysis και έρχεται πρώτος ως προς την πρόθεση ψήφου ενώ δεύτερη ακολουθεί η Χρυσή Αυγή  σε ποσοστό 18,8%.
Στη δημοσκόπηση, ακολουθεί στην τρίτη θέση η Ν.Δ.  με 15,5%, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με 9,9%, στη συνέχεια  οι Ανεξάρτητοι με 5,5%, το ΠΑΣΟΚ με 3,5%, ΔΗΜΑΡ με 3,0%, κάτω του 3,0% οι Οικολόγοι Πράσινοι, το ΛΑΟΣ και το ΠΟΤΑΜΙ
Όσον αφορά στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται και πάλι με διαφορά 24 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της Χρυσής Αυγής (48% έναντι 22%).

Στη δημοσκόπηση της Fulse για λογαριασμό του «Ασύρματου» στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 22,5% έναντι Χρυσή Αυγή 20% της και ακολουθούν η ΝΔ με 11,5%, το λευκό/αποχή 11%, αναποφάσιστοι/δεν απαντώ 9%, ΚΚΕ από 5,5% και ΠΑΣΟΚ με 3,1%, άλλο κόμμα 5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,5%, Δημοκρατική Αριστερά 3%, Οικολόγοι Πράσινοι 1,5% και το ΛΑΟΣ 1%.
Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει ποσοστό 47%, η Χρυσή Αυγή το 33%, το «άλλο κόμμα» 11% και «δεν ξέρω/δεν απαντώ» 9%.

Η δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία ΛΑΜΔΑ research στην Δυτική Ελλάδα στο χρονικό διάστημα από 2 έως 8 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 2.400 άτομα είναι εξίσου ενδεικτική. Έγινε ενόψει περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, ωστόσο υπήρξε και ερώτηση για τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στα κόμματα. Η μεγάλη έκπληξη έχει σχέση με τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ που κάποτε όχι απλά ήταν το πρώτο κόμμα στους τρεις νομούς της Περιφέρειας, αλλά κατέγραφε υψηλά ποσοστά. Τώρα φαίνεται ότι απορροφάτε από το ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΠΑΣΟΚ έχει πέσει στο 3,4% στη δημοσκόπηση 2014. Υψηλά ποσοστά καταγράφει η Χρυσή Αυγή (πάνω από 19%) ενώ πρώτο κόμμα έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Μείωση στα ποσοστά και της ΝΔ. Θα πρέπει να επισημανθεί το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων.
Αναλυτικά η δημοσκόπηση κατέγραψε τα εξής ποσοστά για τα κόμματα:

ΣΥΡΙΖΑ 29%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 19,1%

ΝΔ  12,8%

ΚΚΕ9,3%

 ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ5,4%

ΠΑΣΟΚ 3,4%

 ΠΟΤΑΜΙ3,0%

 ΔΗΜ.ΑΡ. 2%

ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 25%

Η μείωση της δύναμης των δύο κομμάτων 17 μήνες μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 είναι της τάξης του 73%!

Που σημαίνει ότι η εκλογική τους επιρροή κυμαίνεται σαφώς κάτω από το 19% και αυτό σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου στις εθνικές εκλογές, όχι στις ευρωεκλογές που η ψήφος παραδοσιακά είναι χαλαρότερη.

Αυτό σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει να επιβιώσει το παρών κυβερνητικό σχήμα, μετά τις ευρωεκλογές αφού παύει η νομιμοποίηση του εκλογικού σώματος.

Και μιλάμε για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία)) όχι για τα αστικά κέντρα που οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν τολμάνε να κυκλοφορήσουν χωρίς αστυνομικούς στο δρόμο.

Και ο τρεις νομοί ήταν «άπαρτα» εκλογικά «κάστρα» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τις τελευταίες εκλογές να κερδίζουν το 30% των ψήφων και οι δύο μαζί τον Ιούνιο του 2012 και 75-80% μέχρι το 2009.

Η διαφορά που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Χρυσή Αυγή είναι ήδη 10% και βέβαια εντυπωσιάζει για μία ακόμα φορά το Λαϊκός Σύνδεσμος αφού στην απόλυτη πρόθεση ψήφου δείχνει να κερδίζει το 9,3%. Που σημαίνει εκλογική επιρροή περί το 15%!