ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

ΙΕΡΑ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΙΤΡΟΥΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ& ΠΛΑΤΑΜΩΝΟΣ


ΤΕΜΑΧΙΟ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου, 6.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή του ι. λειψάνου του Αγίου Κοσμά Αιτωλού στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Ανδρομάχης.
Η μεταφορά του ι. λειψάνου γίνεται με την ευκαιρία αφιερώσεως του έτους, από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στον Άγιο Κοσμά Αιτωλό, με την ευκαιρία της επετείου των 300 ετών από τη γέννηση του Αγίου (1774 – 2014).
Η Ιερά Μητρόπολή μας, συμμετέχοντας στον εορτασμό της παραπάνω επετείου, διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων, καθώς ο Άγιος συνδέεται με την περιοχή μας. Συγκεκριμένα, στην Άνω Μηλιά Πιερίας σώζεται μέχρι σήμερα το δένδρο με τον σταυρό που έπηξε ο ίδιος, κατά την προσφιλή συνήθειά του. Επίσης, δύο Ιεροί Ναοί τιμώνται στο όνομά του, στην Ανδρομάχη και στην Άνω Μηλιά. Οι Ναοί αυτοί θα αποτελέσουν και το επίκεντρο των εορτασμών.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΕΡΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ
Ο Άγιος Κοσμάς Αιτωλός σε κάποια περιοδεία του προς τις Κυκλάδες Νήσους, διέμεινε στην Άνδρο, έπειτα από τρικυμία, που ανάγκασε το πλοίο να διακόψει την πλεύση. Συγκεκριμένα, το πλοίο προσάραξε στον αρσανά (λιμάνι) της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Άνδρου, στην τοποθεσία Άχλα.
Ο Άγιος Κοσμάς Αιτωλός συνδέθηκε έκτοτε με την Ιερά Μονή και διατήρησε με τους μοναχούς πνευματικούς δεσμούς. Ο ίδιος δέν ξαναπήγε βέβαια στην Άνδρο. Έστελνε όμως τακτικά μαθητές του, οι οποίοι κράτησαν ζωντανή την πνευματική αυτή επικοινωνία.
Ο Άγιος Κοσμάς Αιτωλός μαρτύρησε στο Κολικόντασι Β. Ηπείρου το 1779. Τρία χρόνια μετά το μαρτύριό του, έγινε η ανακομιδή του ιερού λειψάνου. Τότε ακριβώς οι μαθητές του, που συνδέονταν με την Άνδρο, μετέφεραν στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου τη σιαγόνα του Αγίου. Οι πατέρες της Μονής δέχθηκαν το ιερό λείψανο ως πολύτιμο θησαυρό και τιμούσαν τον Εθναπόστολο Κοσμά τον Αιτωλό ως Άγιο, πολύ πριν την επίσημη αγιοκατάταξή του (1961).

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ