ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Μέτρα - σοκ για ομαδικές απολύσεις και νέο ασφαλιστικό απαιτεί η τρόικα - Την Πέμπτη η κρίσιμη συνάντηση με Γ. Βρούτση


Μέτρα - σοκ για ομαδικές απολύσεις και νέο ασφαλιστικό απαιτεί η τρόικα - Την Πέμπτη η κρίσιμη συνάντηση με Γ. Βρούτση
Την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί, όπως όλα δείχνουν, η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με τους εκπροσώπους της τρόικας, με τον συνδικαλιστικό νόμο, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων να είναι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων.
Στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών η οποία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι ομαδικές απολύσεις και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, απαντώντας μετά τη συνάντηση, σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο να κατατεθεί σύντομα νομοθετική διάταξη για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία που να προβλέπει αυξημένες δόσεις, απήντησε ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή, αλλά πρόσθεσε, ότι «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο πρωθυπουργός με βάσει αυτά που είπε στη Θεσσαλονίκη, προχωρήσει σε μια τέτοια παρέμβαση».
Το ίδιο στέλεχος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα της συνάντησης την Τρίτη του υπουργού Εργασίας με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και τους κοινωνικούς εταίρους για τα θέματα των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου, και εκτίμησε ότι θα είναι θετικό.
Πιέσεις από την τρόικα
Ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος αναχωρεί για τη Γενεύη, αναμένεται να έχει μια δύσκολη διαπραγμάτευση, ενώ στο επίκεντρο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα τεθούν θέματα τα οποία ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας. Η τρόϊκα φέρεται ότι ασκεί έντονες πιέσεις για εργασιακά, ενώ ζητά να ανοίξει το Ασφαλιστικό.
Στο πακέτο των εργασιακών, περιλαμβάνονται η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, που ισχύει από το 1982, κυρίως σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνεται η απόφαση για την κήρυξη απεργίας και ο τρόπος της χρηματοδότησης των συνδικάτων.

Την προηγούμενη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόϊκάς, κατά την επίσκεψή τους στο Γενικό Λογιστήριο, ζήτησαν να ενημερωθούν για την πορεία των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων ενώ στις συναντήσεις της ερχόμενης εβδομάδος, αναμένεται να τεθεί το θέμα των ρυθμίσεων για την αποπληρωμή των χρεών προς αυτά.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί δεν αποδίδουν τις αναμενόμενες εισπράξεις, και η ελληνική πλευρά ζητά ευνοϊκότερη ρύθμιση που να προβλέπει από 70 έως 100 δόσεις κυρίως για τις οφειλές έως 15.000 ευρώ που αποτελούν και την πλειονότητα των οφειλών.

Για τον κ. Βρούτση, ο «μαραθώνιος» ξεκινά την Τρίτη, στην Ελβετία, και τερματίζεται την Παρασκευή στη Βουλή, όπου μια μέρα με τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των δανειστών, θα κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη επερώτηση 26 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τα οικονομικά των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και το ενδεχόμενο νέων περικοπών στις συντάξεις.

Την Τρίτη στη Γενεύη πρόκειται να συζητηθεί η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΕ) και με συντονιστή τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν επίσης, η γενική γραμματέας Αννα Στρατινάκη, και δύο Έλληνες πανεπιστημιακοί.

Το υπουργείο Εργασίας θα επιδιώξει την εξεύρεση λύσης κοινής αποδοχής, αποτέλεσμα που εκτιμάται ότι μπορεί να μετράσει τις πιέσεις των δανειστών.

Οι κοινωνικοί εταίροι ωστόσο δεν φαίνεται να συμφωνούν σε όλα. Στο θέμα των αλλαγών του συνδικαλιστικού νόμου, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, έχουν ταχθεί υπέρ αλλά «μέσα από διάλογο» ενώ κατηγορηματικά αντίθετη είναι η ΓΣΕΕ. Αντίθετα, υπάρχει σύμπνοια για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, καθώς όλοι συμφωνούν ότι δεν χρειάζονται αλλαγές και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές.