ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΚΤΕΛΕΣΗ - ΣΟΚ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ.Αποκεφάλισαν και τον δεύτερο δημοσιογράφο.Για ακόμα μία φορά προκαλεί διεθνή ..

  

αποτροπιασμό και φρίκη η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος που έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με την εκτέλεση, διά αποκεφαλισμού, του Στίβεν Σότλοφ, του δεύτερου Αμερικανού ομήρου που κρατούσε, μόλις λίγες ημέρες αφότου η μητέρα του Σότλοφ είχε απευθύνει απεγνωσμένη έκκληση στους τζιχαντιστές να λυπηθούν τον γιο της.
Στο φρικιαστικό βίντεο, που τιτλοφορείται «Δεύτερο μήνυμα στην Αμερική», διακρίνεται ο άτυχος 31χρονος Στίβεν Σότλοφ με πορτοκαλί στολή γονατισμένος δίπλα στον μασκοφόρο δήμιο του
Στο φρικιαστικό βίντεο, που τιτλοφορείται «Δεύτερο μήνυμα στην Αμερική», διακρίνεται ο άτυχος 31χρονος Στίβεν Σότλοφ με πορτοκαλί στολή γονατισμένος δίπλα στον μασκοφόρο δήμιο του

Σύμφωνα με την οργάνωση Site Intelligence Group, που παρακολουθεί τους ιστότοπους που χρησιμοποιούν οι ισλαμιστές για να αναρτούν τις ανακοινώσεις τους, φαίνεται πως η εκτέλεση έγινε από τον σφαγέα του δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ. Και στα δύο βίντεο ο εκτελεστής μιλάει με βρετανική προφορά.

Στο βίντεο, που τιτλοφορείται «Δεύτερο μήνυμα στην Αμερική», διακρίνεται ο 31χρονος δημοσιογράφος με πορτοκαλί στολή, γονατισμένος δίπλα στον μασκοφόρο που είναι οπλισμένος με μαχαίρι, ενώ απευθύνεται στον Αμερικανό πρόεδρο λέγοντας: «Οπως οι πύραυλοί σας συνεχίζουν να πλήττουν τον λαό μας, το μαχαίρι μας θα συνεχίσει να χτυπά τους λαιμούς των πολιτών σας».

Ο ένοπλος καταδικάζει την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ και κατόπιν βάζει το μαχαίρι στον λαιμό του Σότλοφ.

«Επανέρχομαι, Ομπάμα, και επανέρχομαι εξαιτίας της αλαζονικής εξωτερικής πολιτικής σου απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος», δηλώνει ο εκτελεστής.

Ερευνες
Οι ΗΠΑ εξετάζουν την αυθεντικότητα του βίντεο, στο οποίο το «Ισλαμικό Κράτος» προειδοποιεί να εκτελέσει έναν βρετανό όμηρο, έναν άνδρα που η οργάνωση είπε ότι ονομάζεται Ντέιβιντ Χέινς. Το Ισλαμικό Κράτος -όπως αυτοαποκαλείται η οργάνωση- είχε δώσει στις 19 Αυγούστου στη δημοσιότητα βίντεο με το αποκεφαλισμό του δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

Σε αυτό το βίντεο ο εκτελεστής είχε πει ότι το «επόμενο θύμα» είναι ο Σότλοφ και ότι η μοίρα του βρισκόταν στα χέρια του Μπαράκ Ομπάμα. Οι τζιχαντιστές ζητούσαν να σταματήσουν οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο Ιράκ. Πριν από λίγες ημέρες, η μητέρα του Σότλοφ απηύθυνε απεγνωσμένη έκκληση στους τζιχαντιστές να λυπηθούν τον γιο της. Η οικογένεια του δημοσιογράφου ενημερώθηκε για το βίντεο και, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της, πενθεί.

Ο Σότλοφ είχε απαχθεί τον Αύγουστο του 2013 στη Συρία. Εκανε εδώ και αρκετά χρόνια ρεπορτάζ στη Μέση Ανατολή, ενώ εργάστηκε μεταξύ άλλων για το περιοδικό «Time», την εβδομαδιαία εφημερίδα «Christian Science Monitor», το «Foreign Policy» και, πιο πρόσφατα, για το «World Affairs». Τον αποτροπιασμό της για το βίντεο εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, τονίζοντας, πάντως, ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν ακόμα να επιβεβαιώσουν την αυθεντικότητα του βίντεο. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ είπε ότι οι ΗΠΑ ερευνούν τις πληροφορίες και τόνισε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών θα εξετάσουν προσεκτικά το βίντεο «για να καθορίσουν εάν είναι αυθεντικό».

Δήλωσε, πάντως, ότι οι σκέψεις και οι προσευχές της αμερικανικής κυβέρνησης συνοδεύουν την οικογένεια του Σότλοφ. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είχαν αφιερώσει σημαντικό χρόνο και πόρους για να προσπαθήσουν να τον σώσουν.

Σοκαρισμένος δήλωσε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, μιλώντας για μία «απόλυτα αποκρουστική, στυγερή πράξη». Η Ντάουνινγκ Στριτ αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση για τις απειλές που εκτόξευσαν οι τζιχαντιστές.

ΕΘΝΟΣ/ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ